elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Kerrontakeinoilla kikkailu tuntuu olevan suuressa muodissa nykyajan elokuvantekijöiden keskuudessa. Erityisesti Tarantinon elokuvien dialogia ja kuvaustyylejä kopioidaan ahkerasti nuorten ohjaajanraakileiden töihin. Itse kopioinnissa ei sinänsä...

Kerrontakeinoilla kikkailu tuntuu olevan suuressa muodissa nykyajan elokuvantekijöiden keskuudessa. Erityisesti Tarantinon elokuvien dialogia ja kuvaustyylejä kopioidaan ahkerasti nuorten ohjaajanraakileiden töihin. Itse kopioinnissa ei sinänsä mitään vikaa, mutta se pitää tehdä tyylillä. Roger Avary tuntee Tarantinon työt varmasti, onhan hän ollut mukana kirjoittamassa Pulp Fictionia, mutta ansiot ohjaajana ovat jääneet köyhiksi. Rules of Attraction on Bret Easton Ellisin novellin pohjalta kyhätty teiniangstielokuva, jossa pääasiassa vain nussitaan, runkataan ja vedetään huumeita. Tämän jälkeen sitten ihmetellään sitä, kun mikään ei tunnu miltään. Eikö kuulostakin tutulta? Sitä samaa sontaa kuin ennenkin, mutta tällä kertaa halutaan vähän kikkailla jaetulla ruudulla ja eri näkökulmien käytöllä. Roger Avary ei valitettavasti kuitenkaan osaa tehdä sitä tyylillä.

Tarina sijoittuu kampukselle, jossa pidetään ankaria bileitä, vedetään kokkelia ja pannaan kuin kaniinit. Näin ainakin tekstin tasolla. Kovan luokan sekoilua antaa ymmärtää myös elokuvan “suomennettu” nimi Fuck the Rules ja 18 vuoden ikäraja. Elokuva on kuitenkin kuin teinipoikien seksijutut: suuret puheet, pienet teot. Hämärää opiskelijaelämäkuvausta enemmän kyse on puhtaasta ihmissuhde- elokuvasta, jossa kolmiodraama rakentuu huumeita diilaavan Sean Batemanin, Lauren-neitsyen ja homo-Paulin rakkausvyyhteen.

Kerronta alkaa tarinan lopusta ja palaa siihen elokuvan loppupuolella. Tämä alkaa olla melko yleinen kerrontatyyli, jonka käyttämisellä on yleensä jokin merkitys. RoA:ssa tällaista ei kuitenkaan ole, ja katsoja jääkin ihmettelemään asian koko pointtia. Elokuvan juonesta on paha mennä sanomaan juuri mitään, sillä se loistaa poissaolollaan. Elokuvassa on ennemminkin yksi erillisten tapahtumien sarja kuin sujuvasti kulkeva juoni. On muitakin ongelmia. Jaettua kuvaruutua käytetään välillä hienolla tavalla mutta liian usein. Sitten välillä kuvaa kelataan taaksepäin ja välillä mennään eteenpäin kaksinkertaisella nopeudella. Ohjaaja käyttää näitä mukanäppäriä kerronnallisia kikkailuja, jotka vain pitkittävät ja puuduttavat kokonaisuutta vailla mitään todellista ideaa.

DVD-extrat läpikatsottuani alan ymmärtää asioita. Tekijät puhuvat tauottomasti visuaalisesti -hienoista- kohtauksista eikä tippaakaan henkilöhahmoista ja tarinan jujusta. Nii-in, nämä on jätetty hirveän vähälle huomiolle. Vaikka teinien tunne-elämästä ei elämää pysäyttäviä suuria kertomuksia juuri aikaan saakaan, niin tässä asetelmassa olisi ollut aineksia monikudoksiseen ja hersyvään tarinaan. Avaryn ohjaajan taidot taitavat kuitenkin riittää hädin tuskin vain sujuvaan ammuskeluun ja verenlentoon, jos siihenkään. Henkilökuvien vakavassa rakentelussa, minkä varaan ihmissuhde-elokuva juuri perustuu, on Avaryn peukalo enemmän kuin keskellä kämmentä. Katsoja ei pysty samastumaan elokuvan ohuihin henkilöhahmoihin, koska niistä ei anneta mitään kunnollista informaatiota. Mielenkiinto laskee, kun katsoja huomaa pureskelevansa kylmää kalkkunaa.

Kun suuret tunteet jäävät toteen näyttämättä ja huumeseksisekoilut vain silmänlumeeksi, on lopputulos tylsä ja tasapaksu. Rules of Attraction on lattea todiste siitä, että elokuvia ei opita tekemään katselemalla roskaleffoja videolta. Toimivaan elokuvaan tarvitaan kokonaisuutena muutakin kuin “hyviä” juttuja. Arvostelua tehdessäni tulinkin siihen tulokseen, että alunperin oudoksumani elokuvan typeränkuuloinen -suomennos- itseasiassa pukeekin elokuvaa paremmin kuin sen alkuperäisnimi.

  • 30%
    Fuck the Rules - 30%
30%

Poiminta

Genret: draama,komedia
Kesto: 110 min
Ohjaaja: Roger Avary
Pääosissa: James Van Der Beek,Shannyn Sossamon,Kip Pardue,Ian Somerhalder,Jessica Biel,Eric Stoltz,Faye Dunaway
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2002

Sending
User Review
0 (0 votes)

Henri Salokangas

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments