Kolme väriä: Punainen

Olen aina pitänyt punaista väriä intohimon värinä, mutta Krzysztof Kieslowski näyttää viimeiseksi jääneessä elokuvassaan, että punainen voi olla jotakin mystistä, ajattelemaan panevaa ja aivot haastavaa tunnetta. Haastava on elokuvakin, sillä kuuluisan ja palkitun väri-trilogian viimeinen osa, Kolme väriä: Punainen (Trois couleurs: Rouge), on intelligenttiä elokuvaa, joka suorastaan pakottaa katsojansa ajattelemaan ja korjaamaan ryhtinsä: eihän tälläistä elokuvaa voi laiskassa asennossa edes katsoa, koska kyse ei varsinaisesti ole pelkästä viihteestä. Kolme väriä: Punainen onkin kerrassaan tarinaltaan upea ja tunnelmaltaan suorastaan tyrmäävä elokuva, eikä ole mitenkään sattumaa, että monet pitävät juuri tätä elokuvaa trilogian parhaana teoksena.

Arvosteluissani olen monesti todennut, ettei elokuva synny pelkästä hengestä, vaan yleensä tarvitaan muutakin kuin tunnetta; elokuva tarvitseekin tunteiden ja tunnelman tulkitsijoita, näyttelijöitä. Kolme väriä punaisessa Kieslowski on asettanut päärooliin Irene Jacobin, joka näyttelee nuorta valokuvamallia innolla: tummat silmät räiskyvät elämäniloa sydän roihuten Valentinen löytäessä elämäänsä sisältöä auttamisen ilosta ja pelkästä hyvän olon tuottamisesta muille ihmisille. Jacobin Valentine onkin kuin paljon myöhemmin ilmestyneen Amelien mini-Amelie pienemmässä mittakaavassa. Muutenkin Jacobin roolihahmon arkisuus ja mahtipontisten eleiden niukkuus antavat uskottavuutta miespääroolissa olevan Jean-Louis Trintignantin rinnalla. Trintignant, joka näyttelee eläkkeelle vetäytynyttä tuomaria, on kuin Valentinen vastakohta kaikessa sulkeutuneisuudessaan ja juroudessaan: elämästä yleensäkään ei tarvitse välittää ja ainoana kiinnostuksen kohteena ovat lähialueiden naapurien puheluiden kuuntelu. Silti mitään räjähdystä ei näiden kahden vastakohdan kohtaamisesta synny: suurien tunteiden sijaan Kieslowski rakentaa tarinaansa äärimmäisen rauhallisella ja verkkaisella otteella, joka antaa katsojallekin sijaa. Lopulta hiljalleen ulospäin lämpiävät roolihahmot ovat katsojan ehdottoman kiinnostuksen kohteita, jossa roolihahmon pään sisälle on helppo päästä, mutta ajatuksia ja tunteita on niin kovin vaikea tulkita.

Kolme väriä: Punainen tarjoaa katselijalleen retken, joka on kuin hämmentyneen ja eksyneen sielun jatke. Se on kuitenkin samalla valoisa, kannustava ja eritoten elämänhaluun yllyttävä elokuva, jossa mielialat vaihtelevat arkisesta touhusta tunteisiin, joita ei voi selittää. Omalla tavalla Kolme väriä: Punainen on toisaalta myös aavistuksen kostonjanoinen teos, jossa tuomarin katkeria sanoja seuraavat lähes tuntemattomaan jäävät motiivit. Kakun kuorruttaa todentuntuinen kerronta, jossa roolihahmot muuttuvat katsojan pään sisällä todellisiksi ja samalla äärimmäisen kiinnostaviksi hahmoiksi. Kaiken kaikkiaan Kolme väriä punainen on ehdottomasti niin yksinään kuin kuuluisan trilogian osanakin mestariteos, klassikko, joka on ansainnut paikkansa elokuvan historiassa. Kolme väriä: Punainen on myös elokuva, ikään kuin kolmasosa-testamentti jälkipolville, johon päättyi mestariohjaaja Kieslowskin liki 40-vuotinen ura ohjaajana kuoleman koittaessa pari vuotta elokuvan valmistumisen jälkeen.

  • 95%
    Kolme väriä: Punainen - 95%
95%

Tiedot

Genret: draama
Kesto: 99 min
Ohjaaja: Krzysztof Kieslowski
Pääosissa: Frédérique Feder, Iréne Jacob, Jean-Louis Trintignant, Jean-Pierre Lorit
Valmistusmaa: Puola, Ranska
Valmistusvuosi: 1994

Sending
User Review
5 (1 vote)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
kbs
kbs
8 years ago

Kieslowskin kolme väriä on yksi kaikkien aikojen parhaista trilogioista kokonaisuutena! Kolme väriä: Punainen toimii komeana lopetuksena sekä trilogialle, että Kieslowskin uralle. 5/5p

eljas
eljas
8 years ago

Yhdyn sekä arvostelijan, että kbs:n sanoihin. Punainen kruunaa upeasti ja haikeasti maailman hienoimman trilogian. Itse pidän Punaista trilogian toiseksi parhaana osana, uskomattoman upean ja samalla myös helpoiten lähestyttävimmän ja hauskimman Valkoisen jälkeen. 5p

Quijote
Quijote
8 years ago

Hyviä elokuvia koko trilogia. Itse tosin pidin eniten Sinisestä. Binoche kun sattuu olemaan mieleinen näyttelijätär ja muutenkin Sininen teki kovimman vaikutuksen.