elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Kjell Sundvallin järjestyksessään kolmas Beck-ohjaus, Beck -Kuoleman kuriirit (Beck -Pensionat Pärlan), on edellisiä osia (Valkeat yöt ja Silmä silmästä) huomattavasti jännittävämpi ja paremmin kirjoitettu...

Kjell Sundvallin järjestyksessään kolmas Beck-ohjaus, Beck -Kuoleman kuriirit (Beck -Pensionat Pärlan), on edellisiä osia (Valkeat yöt ja Silmä silmästä) huomattavasti jännittävämpi ja paremmin kirjoitettu elokuva. Se on myös erittäin pitkän Beck-sarjan järjestyksessään viides elokuva, joka tarjoaa tällä kertaa katsojalleen vuorostaan Mikael Persbrandtin vahvan roolityön Peter Haberin ja Stina Rautelinin kuherrellessa taustalla. Tuntuukin siltä, että pitkässä Beck-jatkumossa tilaa annetaankin sopivasti kaikille pääosan esittäjille, sillä Valkeissa öissä romahti Haberin näyttelemä Beck ja nyt kyynelsilmiä tarjoaa ennen niin piruilevasti virnuillut Persbrandtin hahmo Gunvald.

Elokuva tosin itsessään pyörii vaarallista ainetta salakuljettavissa ulkomaalaisissa, jotka paremman elämän toivossa salakuljettavat räjähdysherkkää ainetta ruotsalaiseen lintukotoon. Eräs näistä salakuljetuksista päättyy valitettavasti taksiin, joka räjähtää tuusan nuuskaksi. Paikalle pölähtää tietenkin Beck murharyhmänsä kanssa, joka lopulta sekaantuu salakuljetukseen, jossa perheiden lapsia lähetetään nk. ankkuri-lapsiksi Ruotsiin ja vanhemmat pölähtävät perässä salakuljetetun aineen kera. Peli on jälleen kerran beckmäisesti harvinaisen raakaa ja jännittävää… Jopa niin jännittävää, että elokuva alkaa muistella Estoniaa ja maalailla uhkakuvia räjähtävistä autolaitoista katsojalleen.

Riipaisevista ihmiskohtaloista huolimatta katsojan huomio Kuoleman kuriireissa kiinnittyy miltei kokonaan Mikael Persbrandtin näyttelemään Gunvaldiin, jonka psyykkisesti vahva olemus ja itsetunto murenevat tapaturmaisen yliajon seurauksena. Gunvald, joka tunnetaan siitä, että hän toimii ennen kuin ajattelee, vajoaa itsesäälin ja syyllisyyden tunteen pauloihin. Kovapintaisen ja karismaattisen näyttelijän poskilla valuvatkin suolaiset kyyneleet, kun Persbrandtin näyttelemä Gunvald yrittää päästä yli kohtalon päättämästä asiasta. Synninpäästön kaipuu vie Gunvaldin jopa niin pitkälle, että elokuvassa nähdään harvinainen Gunvaldin avautuminen Beckille lämpimästi valaistussa asunnossa. Pitkän jatkumon ihmissuhteet ovatkin yhtäkkiä sekaisin: kun vielä Valkeissa öissä Gunvald yritti auttaa Beckiä, on tilanne Kuoleman kuriireissa herkullisesti päälaellaan.

Kuoleman kuriirit on Beck-jatkumoon viitaten oiva elokuva. Se on sopivan rosoinen, jännittävä ja hyvin tarinan kasassa pitävä thrilleri, joka osoittaa jälleen kerran varsinkin ruotsalaisten taidon tehdä jännittäviä elokuvia. Suomessa samaan tasoon ovat päässeet tv-sarjoista vain Raid ja Nelosella nähty Kylmäverisesti sinun, josta on muuten tullut kauppoihin ensimmäinen tuotantokausi. Kuoleman kuriirit toimiikin Sundvallin isällisessä ohjauksessa hienosti esittäen katsojalle samalla tukun mielenkiintoisia sivuhahmoja aina huorahtavasta hotellinrespasta variksiin hurahtaneeseen naiseen saakka. Ruotsalaisen lintukodon outous, värikkyys ja pinnan alla tapahtuma riisto esittäytyykin tässä elokuvassa mallikkaasti, fiktiivisesti ja katsomisen arvoisesti.

  • 70%
    Beck -Kuoleman kuriirit - 70%
70%

Poiminta

Genret: jännitys
Kesto: 86 min
Ohjaaja: Kjell Sundvall
Pääosissa: Peter Haber,Mikael Persbrandt,Stina Rautelin,Per Morberg,Ingvar Hirdwall,Rebecka Hemse
Valmistusmaa: Ruotsi
Valmistusvuosi: 1998

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments