elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Vuonna 1979 valmistunut Kiina-ilmiö kuvaa TV-reportteria (Jane Fonda) ja hänen kuvausryhmäänsä (mm. Michael Douglas) jotka ovat tutustumassa uuteen ydinvoimalaan, ja sattumalta ovat oudon välikohtauksen...

Vuonna 1979 valmistunut Kiina-ilmiö kuvaa TV-reportteria (Jane Fonda) ja hänen kuvausryhmäänsä (mm. Michael Douglas) jotka ovat tutustumassa uuteen ydinvoimalaan, ja sattumalta ovat oudon välikohtauksen silminnäkijöitä. Tapaus saadaan nauhalle, mutta ydinvoimalan omistava yhtiö väittää kivenkovaan että nauhalla nähtävät tapahtuvat voimalan johtokeskuksessa ovat osa arkipäiväistä, normaalia toimintaa. Mutta reportteri Kimberly Wells (Fonda) ja hänen kuumakalle kuvausmiehensä Richard Adams (Douglas) eivät ole vakuuttuneita tapahtumien viattomuudesta. He etsivät käsiinsä yhden voimalan esimiehistä (Lemmon), joka ensikädessä kiistää kaiken, mutta jonka omatunto kuitenkin alkaa kolkuttaa sen verran, että mies päättää itsekin selvittää mitä sinä päivänä oikein tapahtui. Pian selviääkin, että kyseessä ei ollutkaan yksittäisen mittarin pikkuvika…

Elokuva ei ollut aivan puolueeton kannanotto ydinvoiman turvallisuuteen energianlähteenä. Elokuvan tehoa lisäsi sekin, että alle kaksi viikkoa sen ensi-illan jälkeen sattui Three Mile Islandin ydinvoimalaonnettomuus, joka oli lähes identtinen Kiina-ilmiössä kuvattuun “läheltä-piti”-tilanteeseen.

Kiina-ilmiö on erinomainen jännityselokuva. Fonda näyttelijänlahjoista voi olla montaa mieltä, eikä Douglasin sivuroolista saa paljoa irti, mutta Jack Lemmon loistaa Jack Godellina. Lavastus on erinomainen, tunnelma on kiristävä, ja loppuratkaisu – siitä huolimatta että menee ehkä aavistuksen verran yli – varsin tehokas.

4

Summary

Genret: draama
Kesto: 122 min
Ohjaaja: James Bridges
Pääosissa: Jane Fonda, Jack Lemmon, Michael Douglas
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1979

Mika Salakka

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments