elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

David ja Jerry Zuckerin sekä Jim Abrahamsin läpimurtona voidaan pitää jo vuonna 1980 valmistunutta Hei, me lennetään! -elokuvaa. Kuitenkin varsinainen helmi osui vuoteen 1988,...

David ja Jerry Zuckerin sekä Jim Abrahamsin läpimurtona voidaan pitää jo vuonna 1980 valmistunutta Hei, me lennetään! -elokuvaa. Kuitenkin varsinainen helmi osui vuoteen 1988, jolloin ZAZ-kolmikko rakensi menestyssarjansa, Police Squad!:n, ympärille elokuvan, jonka kanssa minäkin varhaisnuoruuteni vietin. Tuloksena oli parodioiden kruunaamaton kuningas, Mies ja alaston ase (The Naked Gun), joka jatkoi vanhaa hyväksi havaittua tv-sarjan konseptia, jossa ajatuksena oli tehdä parodiaa lähestulkoon kaikesta pelkällä pokerinaamalla.

Tähän muottiin sopi myös Leslie Nielsen, pokerinaamojen ruumiillistuma, joka jaksoi jo naurattaa kolmikon aiemmassa parodiassa. Tuloksena oli hulvatonta sarkasmia, pistävää itseironiaa ja tietenkin parodiaa monista asioista, joista ei oltu ennen jaksettu edes pilailla. Itse asiassa Mies ja alaston ase oli juuri niin uusi ja idearikas elokuva, että sen konseptia on jatkettu jo reippaasti yli vuosikymmen kuitenkaan Mies ja alaston asetta ylittämättä. Toki Abrahams syventyi Hot Shots! -elokuviinsa (Hot Shots! ja Hot Shots 2!), Zucker Alastoman aseen jatko-osiin ja mm. Scary Movie 3:een, mutta varsinaista pommia ei ole sitten enää Mies ja Alaston aseen jälkeen nähty.

Toisaalta se on valitettava harmi: Nielsenissä on oikeasti särmää tämänkaltaisille elokuville, joille katsoja jaksaa nauraa sen yhdennenkintoista katselukerran jälkeen. Vaikka mies myöhemmin veti uraansa alas 2001: Avaruussekoilussa ja hieman tasokkaammassa Spy Hardissa, niin silti ainakin allekirjoittanut arvostaa miestä hyvinkin korkealle. Alastomassa aseessa mainion tutkaparin George Kennedyn kanssa muodostanut Nielsen onkin mannaa niin varttuneelle kuin nuoremmallekin katsojalle. Toiselle miehen sekoilut menevät miltei nostalgisina, kun taas nuorempi katsoja saattaa löytää miehestä ihan uusia aspekteja. Kun vielä mukana viilettää myöhemmin oikeussaleissa viihtynyt, Terminatoriksikin ehdolla ollut, O.J. Simpson ja elokuvan hemaisevana hupakkona toimii Priscilla Presley, niin varsinainen velli on valmis. Käsissä on yllättäen elokuva ja ennenkaikkea komedia, joka kestää ajan hammasta paljon paremmin kuin monet muut genrensä elokuvat. Toisaalta, onko se mikään ihme? Iso-Britannian kuningatarta aina Lähi-idän terroristeihin asti pilkkaava elokuva kun vain on jotain ainutlaatuista ainakin elokuvahistoriallisessa mielessä. Monet ikihelmeilevät kohtaukset odottavatkin aina Khomeinin irokeesia ja ainutlaatuisia väärinkäsityksiä myöten katsojaansa, joka ei taatusti pety.

  • 90%
    Mies ja alaston ase - 90%
90%

Tiedot

Genret: komedia
Kesto: 85 min
Ohjaajat: David Zucker
Pääosissa: George Kennedy, Leslie Nielsen, O.J. Simpson, Priscilla Presley, Ricardo Montalban
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1988

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
älien
älien
16 years ago

Alaston ase ei ole Airplanen tasoa, mutta hyvä kyllä!