elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Varmasti vuoden 2003 masentavimpia elokuvia oleva United States of Leland on nuorisovankilassakin työskennelleen Matthew Ryan Hogen käsikirjoittama ja ohjaama alakuloinen ja vaikeasti analysoitava elokuva....

Varmasti vuoden 2003 masentavimpia elokuvia oleva United States of Leland on nuorisovankilassakin työskennelleen Matthew Ryan Hogen käsikirjoittama ja ohjaama alakuloinen ja vaikeasti analysoitava elokuva. Sen verkkaisesta ja luotaan työntävästä otteesta on hyvin vaikeaa edes ottaa kiinni, saatika sitten ymmärtää sitä, miksi Ryan Goslingin näyttelemä Leland on puukottanut hengiltä kehitysvammaisen pojan. Kun mukaan vielä sekoitetaan muidenkin elämän kiemurat yhä pahenevine paineineen, on käsissä sellasta spagettia, jota ei pysty edes omassa päässään selvittämään.

Sinänsä yritys tehdä vakavaa ja hyvää draamaa on kunnioitettava. Taustalta tuottajista löytyy myös yksi elokuvan sivuosanäyttelijöistä, kaikkien tuntema Kevin Spacey, sekä muutenkin ainakin ulkoisesti kaikki näyttää olevan suhteellisen hyvin kunnossa. Totuus on kuitenkin toinen: sivuosat laahaavat pahasti paikallaan Don Cheadlen Pearlia myöten, ja Spaceyn rooli jää harmittavan vajaaksi. Paljon toivottavaa on myös itse Goslingissa, jonka suoritus kulkee selkeästi mollivoittoisesti. Pelkkä alakuloinen ja surumielinen ote kun ei vain yksinkertaisesti riitä intelligenttisen ja tärisevän äänenkäytön kanssa. Tuloksena on kaukainen, katsojan silmissä kamerasta etääntyvä nuori, jonka iso pyörä on heittänyt hieman ylimääräistä. Eloa ei tuo myöskään itkuisiin ja hieman angstisiin rooleihin jumiutunut Jena Malone, parikymppinen näyttelijä, jonka rooli muistuttaa jonkin verran American Girlin hirvittävän huonoa roolia.

United States of Leland on ehdottomasti elokuva, joka on haluttu tehdä katsojaa puhuttelevaksi elokuvaksi. Se yrittää peilata -ja peilaakin- amerikkalaisen yhteiskunnan tietynlaista pahoinvointia yhden ihmisen kautta täyttäen ruudun aika ajoin fiksuilla lauseilla ja mietteillä. Valittavasti ajatuksia ei ole riittänyt jaettavaksi ihan vajaaksi parituntiseksi asti: väliin on pakotettu niin Pearlin omia haluja, kuin Spaceyn näyttelemän Albertin kunnianhimoa. Myös muiden hahmojen tuskaa ja ahdistusta on muistettu kiitettävästi näyttää, mutta pelkäksi itkemiseksi se sitten lopulta menee. Lelandin motiivitkin järjettömään tappoon tuntuvat elokuvan päätyttyä niin paperisilta, että parempaakin olisi voinut toivoa ja odottaa.

  • 60%
    United States of Leland - 60%
60%

Tiedot

Genret: draama
Kesto: 108 min
Ohjaajat: Matthew Ryan Hoge
Pääosissa: Chris Klein, Don Cheadle, Jena Malone, Kevin Spacey, Ryan Gosling
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2003

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments