elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Luin taannoin omaan makuuni hieman heppoista elokuvajulkaisua nimeltä Hohto DVD, johon oli arvosteltu Top Gunin uusi 2 DVD Special Collector’s Limited Edition Super Mega...

Luin taannoin omaan makuuni hieman heppoista elokuvajulkaisua nimeltä Hohto DVD, johon oli arvosteltu Top Gunin uusi 2 DVD Special Collector’s Limited Edition Super Mega Turbo Penis Homosexual Muscle Exitement Orgasm Jumbo Super-julkaisu. Tapoihini kuuluu ensin vilkaista millaiset pisteet elokuva on saanut ennen kuin vaivaudun lukemaan tekstiä. Huomasin, että tämä kyseinen julkaisu oli saanut 5 tähteä elokuvasta, 5 tähteä tekniikasta ja 5 tähteä extroista. En halua puuttua tekniikkaan tai extroihin (toinen levy sisältää kuulemma kaksi ja puoli tuntia pitkän making-of dokumentin) vaan haluan lausua sanasen tuosta elokuvan pisteytyksestä.

Top Gun on tehty aikana jolloin Rambo oli USAn kansallissankari, ex-näyttelijä presidentti Ronald Reaganin valtakaudella 1980-luvulla. Tähän aikaan kaiken maailman toistaitoiset venttipetrit kyhäsivät jos jonkin sorttisia toimintapullisteluja vailla mitään tolkkua. Oli Chuck Norris, Michael Dudikoff, Dolph Lundgren, Van Damme, osa Syltyn ja Arskan tuotannoista. Oli vaikka mitä. Tähän aikaan kaikenlaiset elokuvat, jotka saivat Vietnamin sodan tappiot unohtumaan, olivat IN.

Top Gunissa on kaikkea. 80-luku, Harold Faltermayerin syntikkamusa, nuori Tom Cruise, nuori Val Kilmer, muita semikomeita ja anorektisia nuorukaisia, auringonlaskuja, palmuja, homoviboja, amerikanlippuja, toimintaa, lentopalloa, suihkareita, laulamista, draamaa, romantiikkaa, komediaa, vastakkainasetteluja, kapinaa, menneisyyden haamuja, omien demonien voittamista ja vaikka mitä muuta söpöä machopaskaa.

Tämän kaiken takana on jälleen kerran tuottaja Jerry Bruckheimer ja tällä kertaa myös hänen tyhjää potkaissut kumppaninsa Don Simpson. Heidän yhteisestä filmogafiasta näkee millä asialla pojat ovat. Rahaa, rahaa ja vielä kerran rahaa. “Volyymi = JEE” lienee ollut miesten motto näitä elokuvia tuottaessa.

Tätä turbiiniahdettua liitelemistä voidaan pitää Tom Cruisen läpimurtoelokuvana. Top Gun kertoo tarinan the best of the best lentäjistä, jotka lähetetään Top Gun -lentosotakouluun oppimaan taitoja ja tietoja joiden tulisi koulia heistä vielä parempia lentäjiä. Tom Cruise on kapinallinen, edesmenneen legenda isänsä jalanjäljissä kulkeva yksinäinen, riskejä ottava lentäjälupaus Maverick, jonka on yksinkertaisesti oltava paras. Hänen suunnistajanaan toimii elokuvan hauskahahmo Goose (Anthony Edwards) ja Top Gunissa tietysti kaiken oppikirjan mukaan tekevä, helvetin ärsyttävä nättilentosotapoju Ice Man (Val Kilmer). Tompan on tietysti pakko rakastua tai edes herutella jotain muijaa, ja vanhoilla iskurepliikeillä sekä huonolla laulullaan hän kaataa Top Gun opiston opettajatädin sänkyynsä ja laittelee tätä miten tykkää mihin tykkää ja milloin tykkää hahmojen silhuettien sulautuessa toisiina sinisen valon nuollessa väkinäistä panomusiikkia.

Näin ihanan omaperäisistä elementeistä koostuu tämä Hohto DVD-lehdessä viisi tähteä saanut tekele. Tätä puolustellaan kovasti sillä, että elokuvan lentokohtaukset ovat kuvattu oikeasti eikä tarvittavaa digitaalitekniikkaa ole ollut käytettävissä. Täytyy myöntää, että teknisesti elokuva on hyvin tehty. Leikkaus on sujuvaa, kuvaus paikoittain komeaa katseltavaa, ohjaus ontuu ainakin näyttelijäsuoritusten osalta ja käsikirjoitus lienee todella typerien ja rahankipeiden ihmisten rustaama. Ketään ei kiinosta nähdä Tom Cruisen hapanta, perseestä revittyä tekohymyä, joten pitääkö sitä näyttää. Joko hymyilee kun hymyilyttää tai sitten imetään se hymy perseeseen ja parempi onni seuraavalla kerralla.

Top Gun oli kiva nähdä monen vuoden tauon jälkeen. Mitä enemmän koomassa sen katselee niin sen järkevämmältä ja paremmalta se voi tuntua. Minä katselin tämän ihan selvinpäin keskellä päivää. En tykännyt.

  • 30%
    Top Gun - 30%
30%

Poiminta

Genret: toiminta
Kesto: 110 min
Ohjaaja: Tony Scott
Pääosissa: Tom Cruise,Kelly McGillis,Val Kilmer,Anthony Edwards,Tom Skerritt,Michael Ironside,Tim Robbins,Meg Ryan
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1986

Sending
User Review
0 (0 votes)

Matti Mikkonen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sepi
Sepi
16 years ago

Kohtuu palikka olet elokuvia arvostelemaan. No, loistava leffahan tämä on vaikka tajuttoman korni onkin.

Meso
Meso
18 years ago

Kasarityyli, lentokohtaukset, kasarimusa ja nuori Tom Cruise upposivat ainakin minuun kuin sulaan voihin. Tunnelma läpi elokuvan on aivan loistava.

Anonymous
Anonymous
16 years ago

Ei muuta kuin tervetuloa tiimiin arvostelemaan elokuvia niillä kansainvälisesti oikeilla ja diplomaattisesti puolueetotmilla mielipiteillä.

HIJ
HIJ
17 years ago

Ihan ok leffa. Tunnelmaa riittää.

Anonymous
Anonymous
18 years ago

No kyseessähän on yks i legendaarisista niin paska että hyvä pätkistä. Tämän elokuvan suurimpiin meriitteihin lukeutuu todennäköisesti Homoeroottisin mainstream elokuva ikinä tittelin voitto jokaikisessä lehdessä maanpäällä. ps. unhodit mainita Dolph lundgrenin ja Van Dammen tsot tsot

Anonymous
Anonymous
18 years ago

Tarkkis .. eiköhän tuo Norrisin ja Seagalin mainitseminen riitä .. kertoo kyllä keistä puhutaan .. toki Damme ja Lundgren kuuluu samaan soosiin