elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Eräs Jim Carreyn pitkähkön naamanvääntelijän uran parhaimmista rooleista on vuonna 1994 katsojien tietoisuuteen ponnahtanut Ace Ventura. Suosittu lemmikkieläindekkari sai ensimmäisen osan menestyksen myötä nopeasti...

Eräs Jim Carreyn pitkähkön naamanvääntelijän uran parhaimmista rooleista on vuonna 1994 katsojien tietoisuuteen ponnahtanut Ace Ventura. Suosittu lemmikkieläindekkari sai ensimmäisen osan menestyksen myötä nopeasti jatko-osan, Ace Ventura -Luonto kutsuu (Ace Ventura: When Nature Calls), joka ei itse asiassa jäänyt pekkaa pahemmaksi elokuvaksi. Myöhemmin monen muun tunnetun komedian käsikirjoittajana työskennellyt Oedekerk tekikin Carreyn kanssa loistotyötä ja monen katselukerran kestävä elokuva oli valmis. Ace Venturan jatko-osa onkin elokuva, joka pureutuu nauruhermoon yksinkertaisten vitsien ja lennokkaiden hahmojen kautta ja joka muistuttaa jossakin määrin ZAZ-kolmikon (Zucker, Abrahams, Zucker) aikaisemmin ilmestyneitä elokuvia.

Silti Ace Ventura ei olisi mitään ilman Ace Venturaa, eli Jim Carreytä. Mies väänteleekin tuttuun tapaan naamaansa ja leukaansa hauskoihin asentoihin, sekä jaksaa jakaa hyvää mieltä ja sarkastista huumoriansa laajalti. Eikä Carreyn huumori jää pelkälle verbaaliselle tasolle, sillä näyttelijä miltei ylittää itsensä roolinsa fyysisessä huumorissa: fake-sarvikuonosta “ulostautuminen” ja kakkulapäisen miehen nostaminen “turkiksi” olkapäille jaksaa naurattaa ainakin allekirjoittanutta yhä uudelleen ja uudelleen. Kun mukana vielä hikoilee sopivasti rooliinsa eläytyvä britti-näyttelijä Ian McNeice, pikku hiljaa punaisemmaksi poskiltaan muuttuva Simon Callow, sekä sinänsä nostalgisessa pikkuroolissa esiintyvä ja TV-sarja OZ:sta tunnettu Adewale Akinnuoye-Agbaje, on näyttelijöiden osalta homma enemmän kuin paketissa.

Elokuvan päähuomion vie silti ansaitusti Jim Carrey, jonka tekemät kohtaukset yhdessä eläinten kanssa ovat elokuvan todellista herkkua. Lisäksi selvät yhtymäkohdat tuon kauden muihin elokuviin, kuten Cliffhangeriin, ovat niin räikeästi parodioitu, ettei oikeastaan parempaa voisi enää sekoilukomedialta toivoa. Parasta ehkä onkin, ettei muuten kaikelle naureskeleva huumori mene “yli” sellaiseen tilaan, missä se olisi hallitsemattomissa. Oedekerkin taidonnäytteenä voidaankin pitää sitä, ettei Carrey ylitä mauttoman ja erittäin mauttoman huumorin veteen piirrettyä rajaa montaakaan kertaa. Kadonneen lepakon metsästys onkin hauskaa katseltavaa aina alusta herttaiseen loppuunsa saakka.

  • 80%
    Ace Ventura -Luonto kutsuu - 80%
80%

Poiminta

Genret: komedia
Kesto: 90 min
Ohjaaja: Steve Oedekerk
Pääosissa: Jim Carrey,Ian McNeice,Simon Callow,Maynard Eziashi,Bob Gunton,Sophie Okonedo,Tommy Davidson,Adewale Akinnuoye-Agbaje
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1995

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments