elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Vaikka Star Trek saikin kokea varsinaisen rebootin vuonna 2009 kun J.J.Abrams käynnisti tämän ikonisen sarjan aivan uuteen uskoon tavalla josta suuri yleisö kyllä piti... Star Trek Beyond

Vaikka Star Trek saikin kokea varsinaisen rebootin vuonna 2009 kun J.J.Abrams käynnisti tämän ikonisen sarjan aivan uuteen uskoon tavalla josta suuri yleisö kyllä piti mutta me vanhanliiton Trekki fanit pyörittelimme päitä. Nyt kun uudelleen käynnistetty Trek pääsee jo sen kolmanteen osaan ja ohjaajaksi valikoitui Justin Lin, jonka vyöllä roikkuivat sellaiset tuotteet kuin Fast and Furious niin pelkokerroin alkoi todella nousemaan. Onneksi joskus voi arvostelijakin todeta olleensa väärässä sillä nyt voin ihan käsi sydämellä sanoa että Star Trek Beyond on todella mukaansa tempaava Trek-elokuva.

Chris Pine, Zachary Quinto, Karl Urban ja Simon Pegg todella nostavat rimaa tähän elokuvaan ja katsojasta alkaa todella tuntua että kankaalla seikkailevat Kirk, Spock, Bones ja Scotty ja se jos jokin on paljon sanottu. Toinen hämmentävän positiivinen asia on itse elokuvan juoni joka on niin vahvaa Trekkeilyä että en olisi itse keksinyt parempaa juonta. Ehkäpä syynä on että Scottya esittävä britannian multilahjakkuus Simon Pegg on päässyt käsikirjoittamaan tätä yhdessä Doug Jung:n kanssa. Mutta mistä siis oikein on kyse ? Käymättömistä korpimaista tietenkin ja tietenkin uusista sivilisaatioista.

Enterprise miehistöineen on aloittanut legendaarisen viiden vuoden retkensä pitkin universumia uuden tähtiliiton tavoitteen mukaisesti tutkia ja luoda suhteita mahdollisimman moneen uuteen sivilisaatioon. Chris Pinen esittämä Kirk on ajautumassa omaan henkilökohtaiseen kriisiin tähtilaivan kapteenina ja samoin Spock saa hätkähdyttäviä uutisia jotka pistävät Vulcaanin miettimään tulevaisuuttaan ihan uudessa valossa. Miehistö pääsee kuitenkin viettämään kauan kaivattua lomaa uudessa tähtiliiton tukikohdassa Yorktownissa jonka massiviisuus ja visuaalinen ilme pistää tällaisen vanhan scififanin sukat kyllä pyörimään. Jotenkin siitä toki tulee mieleen Mass Effectin kaupunkiplaneetta mutta annetaan tämä tällä kertaa anteeksi. Kauan ei miehistön täydy kuitenkaan paikoillaan makoilla kun Yorktowniin saapuu pelastuskapseli jonka ainoa selviytyjä tarvitsee apua. Enterprise on tietenkin ainoa alus joka kykenee tehtävään ja tästä alkaa Enterprisen vaikein tehtävä tähän mennessä jossa koko miehistö ja alus joutuvat ennennäkemättömään vaaraan.

En tiedä johtuuko se käsikirjoittajista, vai meistä vanhoista faneista mutta elokuvassa käytetty dialogi on muuttunut ajan myötä enemmän ymmärrettävään muotoon ja painopiste mahdollisuuksien pohtimisesta on siirtynyt selkeästi tekemisen puolelle. Nyt ei mietitä voitaisiinko jokin asia tehdä, vaan ensin tehdään ja sitten murehditaan lopputuloksista. Tästä huolimatta tai juuri tämän takia asiat alkavat mennä munilleen kun Enterprise miehistöineen saapuu kohteeseensa ja huomaa olevansa todella alakynnessä. Elokuvassa joudutaan suurten kysymysten äärelle ja tapahtumat tuntuvat aina katsojissa asti tuoden mukanaan sitä kaivattua tunnetta mitä monet nykyajan tehostetykitykset jäävät kaipaamaan. Kirk miehistöineen pistävät todella itsensä likoon niin henkisesti kuin fyysisesti.

Ainoana miinuksena tulee välillä esiin parikin asiaa. Jotkin asiat tuntuvat tapahtuvan vähän liian helposti ja vaikka mitä tapahtuisi päähenkilöt eivät panikoi. Tämä ehkä johtuu heidän koulutuksestaan, mutta silti se hieman välillä häiritsee. Toinen mikä pistää silmään on ohjaaja Justin Linin tapa kuvata asioita. Välillä mennään 3D moodissa sellaista vauhtia että ei tiedä miten päin elokuvaa pitäisi katsoa. Itse 3D ei tällä kertaa suuresti häiritse, mutta ei se oikeastaan mitään lisäarvoakaan taas tuo. Mutta muuten elokuvan rytmitys on todella onnistunutta ja huumori tarttuvaa. Hahmot kasvavat elokuvan edetessä ja heistä todella välittää. Harmittavasti Chekovia näytellyt Anton Yelchin kuoli kuvausten jälkeen oikeassa elämässä ja tämä jättää varjon tämän saagan jatkumiselle, sillä nyt kolmannessa elokuvassa kemia alkaa olemaan todella kohdillaan.

Star Trek Beyond on vakavasti otettava scifi seikkailu joka kantaa taakkaansa upeasti maaliin ja ainakin allekirjoittanut nautti elokuvasta. Ehkä se seikka että pelkäsin pahinta aiheutti vastareaktion sille että eihän tämä ollutkaan paska. Chris Pine on ottanut Shatnerin manööverit niin hyvin haltuun että mies todella tuntuu nuorelta Kirkiltä. Eräs toinenkin asia ensin vähän ihmetytti, nimittäin elokuvan lopun ratkaisut jotka menivät jo ajoittain mauttomuuden puolelle, mutta kun aloin miettimään vanhoista elokuvista osia IV ja VI, niin kyllä niidenkin huumori oli aikas ”rahvasta”. Loppujen lopuksi Star Trekin jo kolmastoista osa jatkaa ylpeänä Enterprisen seikkailuja ja ainakin arvostelija piti näkemästään.

Star Trek Beyond
  • 80%
    Elokuva - 80%
80%

Poiminta

Genret: toiminta, seikkailu, scifi
Kesto: 122 min
Ohjaaja: Justin Lin
Pääosissa: John Cho, Simon Pegg, Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana, Karl Urban, Anton Yelchin, Idris Elba, Sofia Boutella
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2016

Sending
User Review
3 (1 vote)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tero Niemenpää
Admin
6 years ago

MInusta aika mitäänsanomaton elokuva, joka on täyttä tehostetykitystä alusta loppuun. Näyttelijöiden ulosanti on sellainen, että he ovat vain töissä; karismaa ja mitään tunnesiteitä ei tällä kertaa synny. Petyin. 3/5p