elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Heti alkuteksteistä asti Se7eniä muistuttava ja osittain imitoiva Taking lives toi lähinnä tv-sarjoja ohjanneelle D.J. Carusolle tilaisuuden näyttää kyntensä. Puitteet eivät todellakaan olleet mitenkään hääppöiset,...

Heti alkuteksteistä asti Se7eniä muistuttava ja osittain imitoiva Taking lives toi lähinnä tv-sarjoja ohjanneelle D.J. Carusolle tilaisuuden näyttää kyntensä. Puitteet eivät todellakaan olleet mitenkään hääppöiset, vaan oikeastaan suoraan sanoen loistavat: päärooliin saatiin monesta elokuvasta tuttu Hollywoodin nöpöhuuli, Angelina Jolie, ja miespääosaan nouseva tähti Ethan Hawke. Kun vielä sivuroolienkin casting hoidettiin mallikkaasti Kiefer Sutherlandin ja Tchéky Karyon tullessa elokuvaan mukaan, puuttui elokuvasta enää mallikas toteutus ja yleisöön menevä tarina. Valitettavasti aina ei voi kuitenkaan voittaa, sillä Taking lives epäonnistuu valitettavasti enemmän tai vähemmän jokaisella osa-alueella.

Yksi elokuvan suurimmista heikoista linkeistä on pääroolissa oleva Angelina Jolie. Mainiosti Vuosi nuoruudestani -elokuvassa näytellyt Jolie ilmeisesti haki uutta nostetta ja profiilia uralleen muovisten Tomb raider ja Lara Croft Tomb Raider: Elämän lähde -elokuvien jälkeen, sillä tällä kertaa nuorehkoa nais-FBI-agenttia näyttelevä Jolie yrittää olla jotain muutakin kuin seksisymboli. Tosin siitäkään viitasta hän ei taaskaan pääse irti, sillä paljasta pintaa vilahtaa elokuvan loppupuolella. Muutenkaan Jolie ei tunnu olevan mitään muuta kuin huulensa, sillä keinotekoisesti luodut repliikit ja ylipäätänsä koko olemus katoavat jonnekin epäuskottavuuden viidakkoon. Sen sijaan toisessa pääroolissa oleva Ethan Hawke onnistuu paljon paremmin. Hän näyttelee elokuvassa murhan silminnäkijäksi osunutta herkkää galleristia/taiteilijaa, joka pikkuhiljaa hakeutuu Jolien roolihahmon helmojen alle. Sinänsä taitavasti näyttelevää Hawkea vaivaa kuitenkin roolihahmonsa yksitoikkoisuus ja mitäänsanomattomuus. Vasta elokuvan oppupuolella Hawke saa rooliinsa hieman imua lähinnä hieman mielenkiintoisemmaksi käyvän juonen vuoksi.

Taking livesin parhaista rooleista vastaavat kuitenkin tällä kertaa karismaattiset sivuosanäyttelijät. Ylivoimaisesti parhaimman roolin vetäisee Kiefer Sutherland, joka saa elokuvassa yllättävän vähän näkyvyyttä. Tämä 24-televisiosarjasta tuttu näyttelijä onnistuu tuomaan elokuvaan särmää, joskin vain vähäiseksi ajaksi. Toinen onnistuja on turkkilaissyntyinen ja erittäin karismaattinen Tchéky Karyo, joka on roolissaan montrealilaisena komisariona kerrassaan tutun loistava. Tämä pian 90 elokuvan veteraani tuo elokuvaan todellista terävyyttä puhuen aksenttisesti englantia Olivier Martinezin ohella.

Caruson elokuva on pehmeä: Taking livesillä ei nimittäin ole oikeastaan mitään uutta tarjottavaa ns. sarjamurhaaja-genreen, jossa terävintä kärkeä edustaa jo monesti mainittu Fincherin Se7en. Koska Taking livesilla ei ole siis mitään uutta sanottavaa, on sen turvauduttava vanhoijin jippoihin. Elokuvan ulkoasun muistuttaessa osin Se7eniä, on siitä kopioitu muitakin osia: murhaajan kotikin näyttää John Doen kodilta ja murhatkin ovat niin raakoja, että groteskeja valokuvia muistetaan esitellä katsojallekin enemmän kuin tarpeeksi. Jotta vielä saataisiin lisää jännittäviä elementtejä, on poliisin tunaroitava sopivasti ja valotkin on pistettävä välillä pois tunnelman nostamiseksi. Pari äkkipelotustakin tarjotaan, mutta pientä sydänlihaksen kulumaa lukuunottamatta ne vaikuttavat lähinnä turhilta ja nimenomaan tarpeettomilta yrityksiltä pelastaa tätä muuten juoneltaan köyhää elokuvaa. Objektiivisesti katsottuna Taking lives ei silti ole mikään mahdottoman huono elokuva, mutta monesti samankaltaista nähtyä ei näin uudelleenlämmittelynä kiinnosta enää katsoa.

  • 40%
    Taking lives - 40%
40%

Tiedot

Genret: jännitys
Kesto: 109 min
Ohjaajat: D.J. Caruso
Pääosissa: Angelina Jolie, Ethan Hawke, Gena Rowlands, Jean-Hugues Anglade, Kiefer Sutherland, Oliver Martinez, Tcheky Karyo
Valmistusmaa: Kanada, Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2004

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kukkaruukku
Kukkaruukku
18 years ago

En oikein osaa sanoa tästä elokuvasta paljon mitään.. Ei herättänyt minkäälaisia tunteita.