Saw

Olen absoluuttisesti sitä mieltä, että yksi vuoden 2004 yllättäjistä on James Wanin käsikirjoittama ja ohjaama Saw, jonka likaisesta, pimeästä ja kolkosta tunnelmasta puuttuu vain Seitsemän mieltä painava, elämääkin vihaava, rankkasade. Ihan tämän klassikkoelokuvan tasolle ei tällä kertaa kuitenkaan päästä, vaikka lähellä liipataankin muutenkin kuin pelkän elokuvan tasokkuuden puolesta.

Saw onkin aivan omanlaisensa, hieman kauhuakin sisältävä, thrilleri, jonka tehokeinoina on käytetty mahdollisimman raa’an murhaajan lisäksi ihmismielen arvaamattomuutta ja moraalia eloonjäämisvietteineen. Tuloksena on roolihahmojen tasapainottelua elämän ja kuoleman välillä ja taistelua armottomana käyvää kelloa vastaan, joka ei sadistisen murhaajan tavalla anna minkäänlaista armoa. Tähän psykologiseen loukkoon heitetään Leigh Whannellin näyttelemä valokuvaaja Adam ja enemmänkin aidan toisella puolella monissa elokuvissa nähty Cary Elwes (mm. Shadow of the vampire) kirurgi Lawrencene Gordonina. Pelissä, johon murhaaja jaloistaan kahlehditut vankinsa ajaa, on muutakin kuin pelkkä pako paskaisesta loukosta, sillä samaan aikaan pistoolin piippu suutelee Lawrencen vaimon ja rakkaan tyttären ohimoa.

Kun pelin henki on selvillä, alkaa väistämätön matka toteamukseen, jossa epätoivoiset ihmiset tekevät epätoivoisia ratkaisuja. Kun vielä soppaan heitetään poliisista ulos heitetty ja kurkustaan kertalleen viilletty katkeroitunut, pakkomielteinen ja kostonhimoinen David Tapp (Danny Glover) on varsinainen ajojahti valmis. Lopulta pienten takautumien kautta päästään tilanteeseen, joka ei ainakaan valpasta katsojaa jätä lopussa kylmäksi: huudot kaikuvat kaakeliseinillä kuin kotisohvalla rötköttävän katsojan korvissakin.

Saw ei pelkästään nojaa näyttelijöihin tai tarinaan: myös sen tekninen toteutus on loisto-tasoa. Kamera kiertää, valaistus jättää juuri sopivasti pimeitä nurkkia ja miljöö vaikuttaa juuri niin likaiselta ja hylätyltä, kuin sen pitääkin näyttää. Yhteensummattuna sitten onkin tehokas, katsojan ehdoilla etenevä, thrilleri, joka ei todellakaan jätä kylmäksi pakastemarjojakaan. Ennen kaikkea Saw on ehkä jopa hieman eriskummallinen sekoitus viihdyttävyyttä ja asiankuuluvaa vakavuutta kaikkine eettisine ongelmineen ja tilanteineen, jotka se pullauttaa esiin heti kättelyssä. Heikkohermoisille Sawissa on pureskeltavaa, mutta ainakin Seitsemästä pitäneille Saw on tervetullutta tavaraa.

4.5

Summary

Genret: jännitys,kauhu
Kesto: 102 min
Ohjaaja: James Wan
Pääosissa: Leigh Whannell,Cary Elwes,Danny Glover,Ken Leung,Michael Emerson,Makenzie Vega,Monica Potter
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2004

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
16 years ago

Ensimmäisellä kerralla vaikutti melko oivalta lässähtäen kuitenkin lopussa pahasti. Toisella kerralla ihmettelin ensimmäisen katsomiskerran tuntemuksiani. Tämähän on todella naurettavan huonoa paskaa. Itkemistä, huutamista, gorea ja muka niin ovela juoni. 1p

Blaizer
Blaizer
16 years ago

korjaus yllä olevaan kommentiin, arvosana 4p

muumi <3
muumi <3
14 years ago

saw-sarja on aivan sairaan hyvä! mutta ykkös osa oli paras, koska elokuvasta tulleiden jatko-osien myötä rupeaa juttu menemään vähän liioitteluksi j yliampumiseksi… muuten todella hyvä! =)

AgONi
AgONi
18 years ago

Perhanan hyvä pätkä. VOi suositella kaikille hitusenkaan synkemmästä tavarasta pitäville.

Anonymous
Anonymous
18 years ago

Samaa mieltä arvostelijan kanssa. 2749 on omassa genressään pieni mestariteos ja ehdottomasti viime vuoden parhaita jännäreitä. 5p

Kauhutietäjä
Kauhutietäjä
18 years ago

2749 on maailmankaikkeuden paras elokuva IT:n ensimmäisen osan kanssa. 2749 2 on vielä parempi, kannattaa katsoa!

-Kauhutietäjä, yli sadan kauhuleffan kokemuksella

Blaizer
Blaizer
16 years ago

Hyvä elokuva ja osittain vangitseva, mutta tästä puuttuu vielä jotain 2p

Psymosh
Psymosh
18 years ago

Oli kyllä todella hyvä leffa, innolla odottaen SAW III:st.

Anonymous
Anonymous
15 years ago

Aivan mahtava 5/5 täydellisesti loppu ”kesken” eli jäi kysymyksiä ilman vastauksia.

MetalizeR
MetalizeR
18 years ago

Vihdoinkin Amerikan suunnalta elokuva mille voi antaa täydet pisteet…en kyl tiedä onks toi oikein kauhu psykoottinen trilleri sanoisin…

opop
opop
18 years ago

pienellä budjetilla tehty saw on kyllä mielestäni loisto leffa…..jatko-osa oli taas vähän heikompaa tasoa kuin ensimmäinen

mousse
mousse
18 years ago

Hehheh, useimmat tutut ovat sanoneet tän leffan olevan paska tuon ei-onnellisen lopun takia. Omasta mielestä se oli ihan loistava 🙂

Anonymous
Anonymous
14 years ago

Kaikkien gore-elokuvien ja sarjamurhaajatrillerien lupaava teos! Mahtava roolitus, tunnelma on sopivan kylmä, musiikki on juuri sitä tasoa, että sitä rallatetaan uusimmissa trailereissakin ja murhat ovat älykkäitä, brutaaleja ja tasoltaan huikeita. Jatko-osat mitä ovat, mutta ykköstä ei voi mikään päihittää!

mousse
mousse
17 years ago

saw oli aivan loistava elokuva, mutta sen jatko-osa epäonnistui. kakkosessa oli mielestäni liikaa uhreja, kun taas ykkösessä kaksi lähestulkoon avutonta vankia oli hyvä yhdistelmä. kamalinta oli myös uhreina näyttelevien paska suoritus sekä se, että isokokoinen huumediileri lähinnä nauratti machoilullaan. ykkösosa oli kaikkein parhaimpia elokuvia mitä olen nähnyt, niin ajatukselta kuin toteutukselta.olihan kakkosessa hyvääkin: sadistinen jigsaw, näyttelijä onnistui muihin verrattuna hyvin. olipa herra välillä jopa kolkon sympaattinen, ja ainakin yksi hänen elämänviisauksistaan jäi soimaan päähän (tarkoitan siis “he juovat vettä edes maistamatta sitä”-juttua).