elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Sysmästä nousevien elokuvaohjaajien, Matti Mikkosen ja Jarmo Kiurun lyhytelokuva, Guilty, on tanakkaa ja lyhyttä katseltavaa. Muutamassa tunnissa tehty lyhytelokuva on kaikessa yksinkertaisuudessaan taas kerran...

Sysmästä nousevien elokuvaohjaajien, Matti Mikkosen ja Jarmo Kiurun lyhytelokuva, Guilty, on tanakkaa ja lyhyttä katseltavaa. Muutamassa tunnissa tehty lyhytelokuva on kaikessa yksinkertaisuudessaan taas kerran sellaista tekoa, että filmiä kannattaa levittää muillekin kuin omalle isälle ja äidille Sysmän seudusta puhumattakaan.

Tällä kertaa toverukset ovat iskeneet päänsä jälleen yhteen ja kuvaukset ovat tapahtuneet kovin tutunoloisen järven ja pusikon laitamilla. Kerronnallisesti elokuvassa ei ole mitään ihmeellistä: hämmentynyt ja pelokas nuori mies nousee vanhan 90-mallisen Chrysler LeBaron 2.2 Turbo GTC:n takaluukusta ja pistää tupakaksi. Samaan aikaan mielipuoli tulee kohti, ehkä hieman humoristisella virneellään, ja kohtaaminen on valmis. Silti villin mielikuvituksen omaavalle tämäkin tarina antaa jotain mietittävää; tarina kun jättää paljon aukkoja paikattavaksi vaikka myöhemmille osille.

Koska tarina on hyvinkin katsojan omilla harteilla lepäävä, on syytä keskittyä elokuvan tekniseen toteutukseen, joka on ainakin allekirjoittaneen mielestä loistavaa tasoa. Ennenkaikkea taustalla soiva orpo ja synkkä musiikki siivittää muutenkin alakuloista ja pimeää elokuvaa eteenpäin tavalla, joka ei jätä toivomisen varaa. Vain valaistuksen kanssa -kuten näemmä aina- on jonkinlaisia ongelmia: kotoisan Suomemme valo ei tunnu taaskaan riittävän. Sen sijaan kuvaus on aivan uskomattoman hyvää: kuvakulmat yhdessä mainion leikkauksen kanssa ovat kuin kovalla rahalla tehdystä elokuvasta. Myös elokuvan harva äänimaailma on todella hyvää: satunnaiset sytkärin äänet, hiekan rahisemiset ja miehekäs huudahdus tekee elokuvasta juuri niin surrealistisen -ehkä jopa hieman Lynchimäisen- paketin, jota jaksaa muutamankin kerran peräkkäin katsoa.

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
18 years ago

Mainittakoon vielä, että 0 tähteä sen vuoksi, koska en ole perinteisesti pisteyttänyt sivuston arvostelijoiden elokuvia.