elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Katsoin 12 apinaa monta vuotta sitten ensimmäisen kerran. Tuolloin en ymmärtänyt dialogista hevonpaskaa, saati juonen yksityiskohdista. Katsoin elokuvan vain, koska siinä oli Bruce Willis...

Katsoin 12 apinaa monta vuotta sitten ensimmäisen kerran. Tuolloin en ymmärtänyt dialogista hevonpaskaa, saati juonen yksityiskohdista. Katsoin elokuvan vain, koska siinä oli Bruce Willis (se jumalattoman kova jätkä Die Hardeista). Nyt, monta vuotta myöhemmin päätin katsoa elokuvan uudestaan, josko siitä saisi irti jotain. Ennen kuin aloitin katsomaan, olin hieman ennakkoluuloinen elokuvaa kohtaan. “Entäpä jos se todella onkin huono?”. Tämän elokuvan liian nuorena katsoessani minulla oli eräänlainen fobia elokuvaa kohtaa. Mutta hieman yli 2 tuntia ja fobia onkin vaihtunut uuteen tulokkaaseen elokuvieni top10 listaan.

Elokuvan juoni on priimakamaa. “Virus tappaa 5miljardia ihmistä, vain murto-osa selviää. Eläimet hallitsevat taas maailmaa.” Tuossa oli elokuvan alussa tuleva teksti, joka pukee juonen pähkinänäkuoreen, mutta uskokaa: se on todella jotain paljon syvempää mitä kirjoitin yläpuolelle. James Cole (Bruce Willis) on vanki tulevaisuudessa. Hänet on luvattu vapaaksi jos hän menee menneisyyteen keräämään tietoa viruksesta, joka tuhosi ihmisrodun. Menneisyydessä hän kuitenkin joutuu mielisairaalaan jossa hän tapaa Jeffrey Goinesin (mahtava Brad Pitt, joka sai Oscar ehdokkuuden roolistaan). Mukaan heitetään vielä Kathryn Railly (Madeleine Stowe), joka toimii sekä Colen että Goinesin psykiatrina. On erittäin vaikea kirjoittaa siitä miten nerokas juoni on, koska jäävuorenhuippuna on tavanomainen “vain yksi joka voi pelastaa ihmiset/maapallon/panttivangit/joulun” -asetelma.

Näyttelijät ovat pilviä hipovia. Bruce Willis tekee epätavallisen roolin hänen toimintapätkiensä rinnalle ja tekee sen erinomaisesti. Madeleine Stowe on taas mahtava ja pärjää erinomaisesti kahden miehen rinnalla. Omassa luokassaan on kuitenki Brad Pitt. Joillekkin ei välttämättä tule mieleen, kuin hyvännäköiset vatsalihakset omistava teinityttömagneetti, mutta todellisuudessa hän myös osaa näytellä. Ja hemmetin hyvin. Pittin rooli 12 apinassa voidaan ehdottomasti lisätä samalle hyllylle miehen Se7enin ja Fight Clubin roolien kanssa.

12 apinaa on todella nerokas ja myös erillainen elokuva Sci-Fi elokuvien massasta. Juoni saattaa kuulostaa pettävän loppuunkulutetulta, mutta se ei sitä todellakaan ole. Elokuvassa on paljon erinomaista vuoropuhelua ja näihin olisi todella hyvä paneutua katsoessaan tätä elokuvaa, jotta saa kaiken irti erinomaisesta tarinasta. Monien muiden asioiden kanssa, musiikki on myös omassa luokassaan elokuvassa. Elokuvan tunnari on klassikko jo heti kun sen kuulee ja mukana on myös mm. “what a wonderfull world” -laulu, ehdoton ikivihreä klassikko.

12 apinaa on loppuun asti hiottu mestariteos. Mikään ei tunnu ylimääräiseltä ja kaikella on tarkoituksensa. Brad Pitin ehdokkuuden lisäksi elokuva sai ehdokkuuden puvustuksesta. Minulle klassikko, jota voin todella lämpimästi suositella.

5

Poiminta

Genret: jännitys,sci-fi
Kesto: 129 min
Ohjaaja: Terry Gilliam
Pääosissa: Bruce Willis,Madeleine Stowe,Brad Pitt
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1995

Sending
User Review
0 (0 votes)

Jori Jäntti

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
13 years ago

Erikoinen elokuva, joka eittämättä ansaitsee suitsutuksensa. Pitt on sekopäänä elokuvassa täysin omaa luokkaansa, Stowe sivustakatsoja ja Willis sopii rosoiseen aikamatkailijan rooliinsa mielenkiintoisen hyvin. Koko ajan ryppyisemmäksi ja hullummaksi käyvä Willis ei näytä elokuvassa toimintaelokuvien pystyvältä tähdeltä, vaan toivonsa menettäneeltä alkoholistilta. Kun mukaan lasketaan totaalisesti nyrjähtäneen näköinen maailma, oiva tarina ja kelvollinen, mutta arvattavissa oleva loppuratkaisu, on käsissä melkoinen elokuva. 4.5/5p

M. Salakka
M. Salakka
18 years ago

Aivan jumalattoman hyvä elokuva. En koskaan ymmärtänyt, miksi sitä on niin kovasti haukuttu.