elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Blue Velvet, jonka suomenkielinen nimi on ollut "Ja sinisempi on taivas" on mielestäni jopa Lost Highwayta parempi David Lynchin ohjaustyö. Näin siksi koska se...

Blue Velvet, jonka suomenkielinen nimi on ollut "Ja sinisempi on taivas" on mielestäni jopa Lost Highwayta parempi David Lynchin ohjaustyö. Näin siksi koska se ei ole Lost Highway tapaan viimeistelty täysin loppuun saakka, mutta se pitää silti sisällään samankaltaista mystistä jännitettä sekä ihmisen seksuaalisuuteen liittyvää mystifioimista.
Blue velvet on myös kertomus rakkauden valinnoista sekä uhasta, jonka rakkaus saattaa aiheuttaa. Se on kertomuksena Lost Highwayta ymmärrettävämpi, muttei helposti ymmärrettävä siitäkään huolimatta.

Elokuvan näyttelijäsuoritukset ovat hienoja, Tämä on mielestäni Lynchin kokonaisvaltaisin työ näyttelijänohjauksenkin saralla. Angelo Badalamentin musiikki on kuten aina haikean kaunista, tavallaan surumielistä, mutta kuitenkin elokuvaa mystisellä tavalla eteen päin vievää, ehkä tavallaan toivoakin herättävää.

Toivon herääminen onkin mielestäni se tunnetila joka Lynchin elokuvien eltaantuneitten ja kierojen maailmojen jälkeen syntyy elokuvien lopputekstien virratessa ruudulla. Jotain jää aina elokuvasta jälkeen. Lynchin elokuvat ovat jollakin kummallisen oudolla tavalla puhdistavia katsomiskokemuksia. Ainakin henkilökohtaisesti koen ne niin.

Samaan aikaan kun Lynch ei jätä ohjauksellisesti mitään sattuman varaan hän jättää katsojat kerta toisensa jälkeen juonen ihmeellisten silmukoitten koukkuihin. Mestarillisen ohjaajan hienoin elokuva henkilökohtaisesta näkökulmasta. Valitettavasti ei ole toistaiseksi saatavilla suomenkielista DVDtä tai edes VHS-kasettia. Englanninkielistä kannattaa kysellä hyvin varustetuista elokuvaliikkeistä ,sillä jo David Lynch kiinnostaa on tämä elokuva pakkohankinta.

5

Poiminta

Genret: draama
Kesto: 89 min
Ohjaaja: David Lynch
Pääosissa: Kyle Mclachlan,Isabella Rosselini,Dennis Hopper,Laura Dern
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1986

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Lyytikäinen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
The Wolf
The Wolf
17 years ago

Täydellisimpiä elokuvia koskaan. Surrealistinen film noir -maailma muuttuu äärimmäisen karmivaksi Dennis Hopperin hyytävän tulkinnan johdosta.

Anonymous
Anonymous
18 years ago

Itse arvostan tätä melkeinpä eniten Lynchin elokuvista. En ole kyllä kuullut sitä kutsuttavan nimikkeellä “Ja sinisempi on taivas” vaan “6227 – ja sinisempi oli yö”. Arvostelun kirjoittamisen aikaan ei ollut kunnon suomalaista dvd-julkaisua, mutta nyt sellainen on julkaistu. Oikein Special Edition.