elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Populäärimusiikkia vittulajänkältä perustuu Mikael Niemen samannimiseen kirjaan. Itse kirjaa en ole lukenut, mutta kaverini sitä kovasti kehui, joten päätinpä katsastaa tämän, myös kehutun elokuvan....

Populäärimusiikkia vittulajänkältä perustuu Mikael Niemen samannimiseen kirjaan. Itse kirjaa en ole lukenut, mutta kaverini sitä kovasti kehui, joten päätinpä katsastaa tämän, myös kehutun elokuvan. Leffa sijoittuu 60-lukulaiseen Pajalan kylään, joka sijaitsee Tornionjokilaaksossa, Suomen ja Ruotsin rajalla. Kyläläiset eivät oikein tiedä ovatko suomalaisia vai ruotsalaisia ja tämä aiheuttaa jännitteitä ihmisten välille.

Elokuvan pääosassa on kahden kylässä asuvan ystävyksen, Niilan ja Matin, kasvutarina pikkupojasta teini-ikäiseksi. Niilan isä (Jarmo Mäkelä) on väkivaltainen ja vanhoillinen lestadiolainen, joka hakkaa poikiaan aina, kun tilaisuus tulee. Matti taasen on tavallisen duunariperheen poika, jolla on ainakin näennäisesti onnellisempi lapsuus, kuin Niilalla. Tarina jakautuu kahteen osaan. Lapsuuteen ja nuoruuteen. Elokuva esitetään Matin kertomana takautumana. Siirtymä lapsuudesta nuoruuteen esitetään hieman erikoisesti, mutta toimivasti

Niilan ja Matin elämä, erityisesti Niilan, on kaikkea muuta kuin harmitonta. Niilan isän jatkuva väkivaltaisuus hiljaista ja ujoa poikaansa kohtaan on vastenmielistä. Niilan isä on ristiriitainen hahmo elokuvassa, sillä katsoja tuntee häntä kohti vuoroin vihaa ja vuoroin sääliä. Niilan mummon kuolema ja siitä seuraavat hautajaiset muuttavat poikien koko elämän, sillä Niilan amerikanserkut lahjoittavat tälle rock ‘n roll-levyn. Levyä kuunneltuaan pojat innostuvat musiikista ja siitä tulee heidän intohimonsa.

Nuoruusvuodet täyttyvät musiikista, seksistä ja viinasta. Pojat saavat kokea monia asioita, vaikka elävätkin eristäytyneessä pikkukylässä. Nuoruusvuosien kuvaus on hieman iloisempi ja humoristisempi, kuin lapsuusvuosien, vaikkakin lapsuuden kohtauksista löytyy monta hauskaa hetkeä. Muutamat todella onnistuneet kohtaukset, kuten isoisän syntymäpäivät ja suvun hääjuhla saavat suupielet väkisinkin hymyyn ihmisten perisuomalaisella käytöksellä sekä pienillä yksityiskohdilla.

Näyttelijäsuoritukset ovat kaikenkaikkiaan todella hyviä. Jarmo Mäkelä julmana isänä oli mielestäni todella loistava ja teini-ikäisiä Niilaa ja Mattia näyttelevät Andreas af Enehielm ja Max Enderfors suoriutuvat rooleistaan hienosti. Kati Outinen vetää rutiinisuorituksen hiljaisena ja syrjäänvetäytyvänä Niilan äitinä, Outinen on tehnyt useita samankaltaisia rooleja ennenkin. Ohjaajan pallilla istuu iranilaissyntyinen Reza Bagher. Ohjaus ei ole huonoa. Bagher pitää tunnelman kasassa ja elokuva vie mennessään, lopussa jää tunne “joko se loppui”, joka on aina hyvä merkki.

Kokonaisuutena populäärimusiikkia vittulajänkältä on loistava paketti. Se vie katsojan tunteiden äärilaidasta toiseen, toisinaan itkettää ja toisinaan naurattaa. Lopulta jää positiivinen mieli, vaikka kaikki ei käännykkään parhain päin.

4.5

Poiminta

Genret: draama,komedia
Kesto: 101 min
Ohjaaja: Reza Bagher
Pääosissa: Andreas af Enehielm,Max Enderfors,Tommy Vallikari,Niklas Ulfvarson,Björn Kjellman,Göran Forsmark,Jarmo Mäkinen,Sten Ljunggren,Gustav Wiklund,Kati Outinen
Valmistusmaa: Suomi,Ruotsi
Valmistusvuosi: 2004

Sending
User Review
0 (0 votes)

Janne Toivanen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
jyry  siren
jyry siren
16 years ago

Hyvä elokuva. minä jyry siren haluaisin ostaa sen.

Anonymous
Anonymous
18 years ago

Tämä oli kyllä todella mielenkiintoinen elokuva. Ainakin minä hörähtelin monesti varsinkin isoisän syntymäpäiville. Ehkä sellaista huumoria voi vain suomalainen ymmärtää. 🙂
4p

Hank
Hank
18 years ago

Ei oikein tiedä itkeäkö vai nauraa: hullua huumoria ja surullinen pohjavire. Parhaita kohtauksia on Matin ja hänen isänsä surkuhupaisa kasvatuskeskustelu.
Päähenkilöiden välillä on tosi kaunis ja hienovarainen, tuskin havaittava eroottinen vire.
Monitasoinen, syvällinen, lämmin. Olen näyttänyt tätä ysiluokkalaisille koulussa.

Budi
Budi
18 years ago

Odotukseni elokuvaa kohtaan olivat todella korkealla, odotin näkeväni jotain aivan muuta kuin elokuva mie tarjosi. Eli en kyllä pitänyt. Elokuva oli tylsä ilman minkäänlaista punaista lankaa. Näyttelijät olivat keskinkertaisia, Jarmo Mäkinen nyt tuttuun tapaansa onnistui. Elokuvasta sain irti korkeintaan parit naurut, en minkäänlaista muuta nautintoa. Pisteet 2/5

Abby^^
Abby^^
18 years ago

Elokuva oli tosi hyvä, mut kirja sitäkin parempi! 😀 Harmitti vaan, et elokuvasta oli jätetty paljon kohtia pois, mitä kirjassa mainittiin.. :(Mut silti tosi hyvä elokuva! 😀 Sai nauraa monissakin kohdissa! Kiitos kaikille näin hyvästä elokuvasta! 3 😀

Wicca
Wicca
18 years ago

Outo,ihmeellinen ja sekopäinen.Lähes täydellisen leffan ainekset. Itse pidin elokuvasta, sain monet naurut eikä tylsiä kohtia juurikaan ollut. Kyllä se vähintään neljän tähden arvoinen leffa oli. 4p