elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Taas on tullut aika pilkata joulun iloja ja perinteitä. Tällä kertaa tulilinjalle on joutunut lähinnä amerikkalainen perinne, jossa lapset saavat Korvatunturille kirjoittamisen sijasta mennä...

Taas on tullut aika pilkata joulun iloja ja perinteitä. Tällä kertaa tulilinjalle on joutunut lähinnä amerikkalainen perinne, jossa lapset saavat Korvatunturille kirjoittamisen sijasta mennä kertomaan tavaratalon joulupukille, mitä haluavat joululahjaksi. Niin kuin yleensä, niin tälläkin kertaa stereotypiseksi tavaratalopukiksi mielletty ystävällinen, tanakka ja hyväsydäminen mies. Tätä pukki-ihannetta hyväksikäyttäen Terry Zwigoff on elokuvan käsikirjoittajien kanssa luonut elokuvan varsinaisesta antisankarista, Billy Bob Thortonin näyttelemästä Williesta, melkoisen ilmestyksen: pukin, joka nai ja ryyppää itsensä tärviölle ja rahoittaa elämisensä jouluisten keikkojensa avulla. Pelkkää f-sanaa elokuva ei valitettavasti ole, sillä mukaan on otettu taas kerran niin perinteinen hyväsydämisyys ja elämänjauhanta, jossa jokaisen ihmisen sydämestä löytyy jotain hyvää.

Raisua yritystä silti elokuvasta löytyy. Pääroolissa olevan Billy Bob Thortonin rujo ulkoasu sopii antipukille erinomaisesti. Laihasta, suorastaan puliukolta näyttävästä Thortonista huokuu ulospäin suunnaton itsevarmuuden ja säälittävyyden aalto. Viinaakin tuntuu menevän enemmän kuin tarpeeksi ja Thortonin käsissä Willien elämä tuntuu jokseenkin turhauttavalta. Sydän kuitenkin alkaa sykkimään ah, niin hunajaiselle Lauren Grahamin näyttelemälle Suelle ja elämän mutkatkin alkavat suoristumaan Willien ottaessa vastuuta muustakin kuin omasta elämästään ja juomisestaan. Suunnan muutoksen tekee Brett Kellyn näyttelemä, "The Kid", jonka roolihahmoa alkaa kyllä jostakin syystä vihaamaan heti alkumetreiltä asti. Lihavaa ja hieman pelottavan realistista pikkupoikaa ei silti voi kuitenkaan vihata kuin tiettyyn pisteeseen asti. Myös sivurooleissa nähdään mielenkiintoisia kasvoja. Koska pukki tarvitsee tunnetusti tontun, niin tontun rooliin on päässyt loistava Tony Cox, joka näyttelee antaumuksella Willien vittuilevaa rikostoveria, Marcusta. Myös pienessä roolissa oleva Bernie Mac jaksaa jossain määrin hymyilyttää ja John Ritterin eleille ja sanoille nyökkäilee hyväksyvästi enemmän kuin kerran.

Paha pukki on aika asenteellinen elokuva. Sen suunta on selkeästi miltei alusta loppuun rappiosta toiseen menemistä vittuilun ja mustan huumorin avulla. Toisaalta vaikka Willie onkin elokuvassa täysin rappiolla ja tapahtumat eivät koko perheen elokuvaksi asti sovikaan, niin elokuvasta löytyy myös lämmin puolensa, joka jälleen kerran näyttää tyypilliseen tapaan sen, että jokaisella pilvellä on kultareunuksensa. Tuloksena on hieman keskivertoa parempi komedia, jonka lähes kyyniselle otteelle voi jopa nauraa.

3.5

Summary

Genret: komedia
Kesto: 98 min
Ohjaaja: Terry Zwigoff
Pääosissa: Billy Bob Thornton,Tony Cox,Brett Kelly,Lauren Graham,Bernie Mac,John Ritter
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2004

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments