elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Vieraalla maalla taisi olla yksi teatterikevään menestyselokuvista, eikä suotta: se oli hyvin markkinoitu suomalainen elokuva, joka antoi jälleen kerran toivoa suomalaiselle komedialle. Nyt vuokraamolevityksessä...

Vieraalla maalla taisi olla yksi teatterikevään menestyselokuvista, eikä suotta: se oli hyvin markkinoitu suomalainen elokuva, joka antoi jälleen kerran toivoa suomalaiselle komedialle. Nyt vuokraamolevityksessä oleva elokuva antaa kuitenkin kotona aavistuksen toisenlaisen vaikutelman. Vieraalla maalla on ainakin keskivertokatsojalle hieman tylsä, vain muutaman hahmon ja vitsin varassa eteenpäin soljuva elokuva, jonka kohtuullisen hyvä tarina on tuhottu typeryydellä.

Vieraalla maalla -elokuvan näyttelijät onnistuvat ristiriitaisesti. Varsinkin pääroolissa oleva Ville Haapasalo ei jostain syystä onnistu vakuuttamaan. Miehellä on kylläkin koko ajan tilanne hallinnassa, mutta mitään suuren “tähden” (ts. hyvän näyttelijän) karismaa tai elkeita hänestä ei juurikaan löydy. Sen sijaan sivuroolissa oleva Piero Steiner on toista maata: hänen näyttelemänsä miljonääripakolainen on täynnä ulkomaalaisittain murtaen puhuvaa suomea ja jonkinlaista uuden ajan hehkua. Ei olekaan mikään yllätys, että elokuvan fiksuimmat ja nasevimmat kommentit tulevat juuri häneltä.

Muissa rooleissa olevat näyttelijät ovat sitten aikalailla -valitettavasti- pettymyksiä. Naispääosassa olevan Irina Björklundin roolin voisi vetää yhtä vakuuttavasti moni muukin suomalainen naisnäyttelijä, vaikkakin Björklund suoriutuu suhteellisen pienestä roolistaan kunnialla läpi. Iki-hyvät Vesa Vierikko ja Kari Väänänen taas löytävät itsensä aika omannäköisistään rooleista, mutta tällä kertaa karisma ei vain kertakaikkiaan pure niin hyvin. Tämä johtuu jo osittain siitä, etteivät heidän vuorosanansa oikeastaan yllä muuhun kuin, että he “ovat kusessa.” Harmi, sillä näin ollen katsoja ei oikein osaa päästä elokuvaan sisään, kun hahmot tuntuvat jotenkin etäisiltä.

Elokuvan juoni on taasen aika mielenkiintoinen. Valitettavasti se on onnistuttu osittain sössimään liian pieniksi palasiksi ja itse pääidea jää jossain vaiheessa melkein sivuraiteelle. Hyvästä ideasta -suomalainen maahanmuuttajaksi naamioituneena- olisi vain kerta kaikkiaan pitänyt saada jotakin enemmän irti. Ei riitä, että mukaan ahdetaan niin tavanomaiselta tuntuva rakkaustarina, jonka lopun nyt arvaa edes katsomatta koko elokuvaa. Vaikka jotain yllätyksellisiä ja mielenkiintoisia elementtejä on tuotu elokuvaan, niin se vaikuttaa keskinkertaista jopa tylsemmältä kokonaisuudelta. Onneksi sentään Piero Steiner pelastaa paljon ja parit oikein hyvät naurut elokuvasta sentään saa. Silti sitä jää kummasti toivomaan suomalaiselta elokuvalta jotain muutakin kuin vähän yksikertaiselta tuntuvan miehen seikkailuja öisessä Helsingissä ja Pohjanmaalla.

  • 60%
    Vieraalla maalla - 60%
60%

Tiedot

Genret: komedia
Kesto: 90 min
Ohjaajat: Ilkka Vanne
Pääosissa: Irina Björklund, Piero Steiner, Ville Haapasalo
Valmistusmaa: Suomi
Valmistusvuosi: 2004

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments