elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Golan & Globus on se tuotantoyhtiö, joka on syynä melkeinpä kaikkien 80-luvulla tehtyihin lävitse homeisiin, hikisiin, yleistä paheksuntaa aiheuttavien legendaaristen hylsyjenkeräämisrainojen tekoon. Sellaiset luonnenäyttelijät...

Golan & Globus on se tuotantoyhtiö, joka on syynä melkeinpä kaikkien 80-luvulla tehtyihin lävitse homeisiin, hikisiin, yleistä paheksuntaa aiheuttavien legendaaristen hylsyjenkeräämisrainojen tekoon. Sellaiset luonnenäyttelijät kuten Charles Bronson, Chuck Norris ja Michael Dudikoff olivat näiden elokuvien sankareita ja se kertokoon elokuvien tasosta jotain. Israelilainen Tuottajapari (serkukset) Menahem Golan ja Yoram Globus ovat tehtailleet yhdessä toistasataa toinen toistaan raivokkaampia tekeleitä ja siitä monumentaalisesta joukosta löytyy tasan kaksi oikeaksi elokuvaksi luokiteltavaa tekelettä: Barfly (1987) ja Runaway Train (1985).

Runaway Train kertoo tarinan kahdesta vangista. Piittaamattomasta ja kylmäverisestä Oscar ‘Manny’ Manheimista (huikea Jon Voight) ja hidasälyisestä nyrkkeilijästä Buckista (huikea Eric Roberts). Kaksikko karkaa vankilasta, jota mielipuolinen vankilanjohtaja Frank Barstow (helposti vihattava Kyle T. Heffner) pitää diktaattorin ottein hallussaan. Kaksikko pakenee vankilanjohtaja kintereillään Alaskan hyytävissä oloissa juuri lähtevään junaan piiloon. Heidän epäonnekseen junan jarrumies saa sydänkohtauksen ja juna aloittaa alati kiihtyvän, katastrofin makuisen matkansa kohti alamäkeä. Paineen kasvaessa näyttää Manny todellisen luontonsa.

Runaway Train on osaavien ihmisten tekemä hieno elokuva. Ohjaaja Andrei Konchalovskysta en osaa sanoa juurikaan mitään, koska en ole nähnyt miehen lyhyestä filmografiasta muita elokuvia kuin Tango & Cash ja sehän ei juuri älyllä ja ilmeellä loista. Konchalovsky on kuitenkin onnistunut melko hienosti tässä teknisesti taidokkaasti tehdyssä elokuvassa.

Näyttelijät Jon Voight ja Eric Roberts tekevät ehdottomasti uriensa kärkijoukkoon nousevat ja he olivat molemmat ehdolla Oscarin saajiksi vuonna 1985. Myös muut näyttelijät osaavat hommansa erinomaisesti. Käsikirjoittajana häärännyt Edward Bunker vilahtaa elokuvassa luonnollisesti vangin roolissa ja on saanut käsikirjoitukseen oikeita tunteita ja ihmiskohtaloita. Hienosti rakennettu monimuotoinen tarina perustuu Akira Kurosawan tekstiin, joka voi olla osasyynä sen omaperäiseen toimivuuteen.

Elokuvan loppu unenomaisen kauniin musiikkinsa siivittämänä on yksi elokuvahistorian upeimmista.. Juuri näin elokuva pitää lopettaa. Jääköön se ikuisesti mieleeni yhtenä elokuvahistorian parhaista lopuista.

  • 70%
    Pakojuna - 70%
70%

Poiminta

Genret: draama,jännitys,toiminta,seikkailu
Kesto: 111 min
Ohjaaja: Andrei Konchalovsky
Pääosissa: Jon Voight,Eric Roberts,Rebecca De Mornay,Kyle T. Heffner,Edward Bunker
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1985

Sending
User Review
5 (1 vote)

Matti Mikkonen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments