elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Leslie Nielsenin tähdittämät komediat voisi oikeastaan luokitella omaksi genrekseen, sillä mies tekee loppujen lopuksi aivan omanlaisiaan elokuvia, joissa hullutellaan niin sanoilla kuin teollakin. Päättömät...

Leslie Nielsenin tähdittämät komediat voisi oikeastaan luokitella omaksi genrekseen, sillä mies tekee loppujen lopuksi aivan omanlaisiaan elokuvia, joissa hullutellaan niin sanoilla kuin teollakin. Päättömät teot mielletään normaaleiksi ja väärinkäsityksiä viljellään herkullisen useasti. Tälläisiä elokuvia ovat Nielseniltä olleet mm. legendaarinen Hei, me lennetään! ja tietenkin Mies ja alaston ase -trilogia (kuin myös tv-sarja). Valitettavasti tälläisillä elokuvilla on omat rajansa, sillä pikkuhiljaa uusien vitsien keksiminen näyttää tulevan yhä vaikeammaksi. Spy Hard tuntuukin lähinnä jo vanhan toistolta, vaikkakin se jaksaa hieman jopa naurattaa.

Näyttelijät ottavat roolinsa ihailtavan rennosti. Mistään jäykkiksistä on mahdoton puhua. Parhaimman ja pirteimmän roolin vetää ehkä parhaiten Matlockina tunnettu Andy Griffith, joka näyttelee Dick Steelen (Leslie Nielsen (suom. Jorma Teräs…)) vastustajaa, kenraali Rancoria (suom. Kauna… muistaakseni). Vaikka Griffithin rooli onkin mielenkiintoinen jo pelkästään sen takia, etten ole nähnyt miestä muuten kuin Matlockina, niin tunnetun roolin viitta painaa miestä vähemmän vakavasti otettavaksi. Toisaalta kyse on parodiasta, mutta tavallaan Griffithiä kuvittelee väkisinkin Matlockina ja homma muuttuu heti astetta vakavammaksi.

Leslie Nielsen on puolestaan pääroolissa tuttuakin tutumpi. Puoli-vakavalla ilmeellä huumoria tekevä Nielsen on tämänkaltaisissa elokuvissa kuin kotonaan. Miehen tilannekomiikka ja ilmeet ovat erittäin kohdallaan ja sanallinenkin "leikki" sujuu mallikkaasti. Vaikka kaikki onkin kohdallaan, niin valitettavasti vitsit eivät enää ole. Tuntuu, että kaikki vitsit on käyty läpi jo aiemmin ja elokuvan huumori toimiikin vain muita tunnettuja elokuvia parodioivana agentti-seikkailuna.

Spy Hard parodioi useita tunnettuja elokuvia. Mukaan ovat päässeet mm. True Lies, josta on revitty hevos-kohtaus, ja Speed, josta mukaan on otettu bussilla kaahailu. Myös useista Bondeista on otettu eri kohtauksia. Ehkä selkein kohtaus on Tohtori No:sta revitty viidakkokohtaus, joka muistuttaa tosin esikuvaansa aika vähän. Mukaan on otettu myös Jurassic Park ja sen dinosaurukset, joka on sinänsä vekkuli keksintö. Kun elokuvantekijät ovat vielä päässeet vauhtiin, niin mukana on ainakin Pulp Fictionista tuttu twistaus-kohtaus, joka sinällään on ihan päätön juttu, eikä toimi edes parodiana. Loppujen lopuksi Spy Hard olisi voinut jättää tekemättä. Se toistaa edellisten Nielsen -elokuvien vitsit, eikä siten enää jaksa toimia. Hyvänä, aivottomana, viihteenä Spy Hard silti menee.

2

Summary

Genret: komedia,toiminta
Kesto: 81 min
Ohjaaja: Rick Friedberg
Pääosissa: Leslie Nielsen,Nicolette Sheridan,Charles Durning,John Ales,Andy Griffith
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1996

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments