elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Big Fish on seikkailu, joka on yhtä suuri kuin itse elämä, ainakin jos mainoslauseeseen on uskominen. Edward Bloomin (Albert Finney, Ewan McGregor) elämä on...

Big Fish on seikkailu, joka on yhtä suuri kuin itse elämä, ainakin jos mainoslauseeseen on uskominen. Edward Bloomin (Albert Finney, Ewan McGregor) elämä on ainakin ollut yhtä seikkailua hänen omien sanojensa mukaan, ehkä liiankin jännittävää sillä isän ja pojan Willin (Billy Crudup) välit ovat kariutuneet pahasti. Syy välien rikkoutumiseen on Edin valeilta haiskahtavissa tarinoissa ja isän velvollisuuden laiminlyönnissä. Asiat muuttuvat, kun Ed sairastuu kuolemanvakavasti ja Willilla on vain vähän aikaa oppia tuntemaan isänsä oikeasti tarinoiden takaa.

Tim Burton (Saksikäsi Edward, Batman) tunnetaan persoonallisena ohjaajana ja visuaalisesti taitavana, mikä ilmenee hyvin myös Big Fishissa. Kuvien kauneus on talletettu onnistuneilla värivalinnoilla ja äänimaailma on korvia hivelevää. Burton sijoittelee päätarinan keskelle takaumia nuoren Edin seikkailuista sopivin väliajoin, mikä ei tee kuitenkaan pääjuonesta rikkonaista vaan tukee sitä, täydentää Finneyn roolihahmoa ja tarjoilee fantasiaa sopivina annoksina.

Näyttelijävalinnat ovat melkein täydellisiä. Albert Finney varastaa jokaisen kohtauksen viisaana ja elämänkokemuksista rikkaana vanhana Edinä. Nuorempaa Ediä esittävä Ewan McGregor uhkuu tarmoa ja elämäniloa. Pisteet myös Jessica Langelle, Danny DeVitolle, Helena Bonham Carterille ja Steve Buscemille värikkäistä sivurooleista. Ainoa heikkous on Willia näytellyt Billy Crudup, joka on roolissaan täysin hukassa. Burtonin yritys kuvata isä-poika-suhdetta hieman ennen viikatemiehen saapumista ei onnistu täysin Crudupin vaisun tulkinnan vuoksi ja aihe menettääkin kiinnostavuutta muuttuen vähäpätöisemmäksi muiden teemojen edessä.

Big Fish on mielikuvituksellinen, sanoinkuvaamattoman kaunis ja koskettava elokuva, jonka loppuhuipennus vie viimeisetkin nenäliinat paketista. Big Fish ei ole suuri eikä nopea mutta siinä on takuulla jotain erityistä.

  • 90%
    Big Fish - 90%
90%

Tiedot

Genret: draama,fantasia,seikkailu
Kesto: 125 min
Ohjaaja: Tim Burton
Pääosissa: Ewan McGregor,Albert Finney,Billy Crudup,Jessica Lange
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2003

Sending
User Review
0 (0 votes)

Jaakko Honkala

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments