elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Mennessäni katsomaan Vieraalla Maalla-elokuvaa, oli minulla jonkin verran odotuksia sen suhteen. Jokunen kaveri oli kehunut sitä ja ajattelin, että miksikäs ei. Kun oli vielä...

Mennessäni katsomaan Vieraalla Maalla-elokuvaa, oli minulla jonkin verran odotuksia sen suhteen. Jokunen kaveri oli kehunut sitä ja ajattelin, että miksikäs ei. Kun oli vielä vapaalippujakin jäljellä niin eihän siinä mitään voisi hävitä. Vai voiko? No ei hemmetissä!

Yleensä venäläisissä produktioissa näyttelevä ja Venäjällä asuva Ville Haapasalo on saatu tähän ulkomaalaisuutta käsittelevään elokuvaan onneksi mukaan, sillä hänen roolisuorituksen luonnollisuus saa tämän elokuvan idioottimaisen juonen tuntumaan uskottavalta ja ajattomalta. Haapasalo esittää Tuomas Linnaa, joka tekee Helsingin Yliopistossa väittäriä ulkomaalaisten kohtelusta Suomessa. Tutkimustyötä varten hän on muutaman kerran pukeutunut ingushialaiseksi naistennaurattajaksi, Omar Ghaalaksi, voidakseen tutkia “first hand”. Linnan kaverina on myös kohta Suomesta karkotettava miljonääripakolainen, Murslan (Piero Steiner). Karkotuksen syykin on totta kai hänen leveän elämäntapansa mukainen: Audi A8:lla 22 parkkisakkoa yhdessä viikonlopussa. Pesäpalloon hurahtaneelle elämänneuvojalle on turha varovaisuus tuntematonta: “Minulla on iso, hieno, kallis auto. Ei se mene hiljaa!”

Mutta kaikki ei suju kuten pitäisi. Linna rakastuu silmittömästi maahanmuuttajien suomen kielen koulun opettajaan Hanneen (Irina Björklund), Omarina. Tuomaan miettiessä läpi elokuvan, miten paljastaa Hannelle hänen oikea henkilöllisyytensä, tuovat pikantin lisän juoneen pari hautausurakoitsijaa (Vesa Vierikko, Kari Väänänen), jotka sotkevat kaikkea entistä pahemmin. Elokuvan loppuratkaisu on aika virkistävä, juuri sopivan vähän kaavoja mukaileva. En tosin halua paljastaa sitä tässä.

Näyttelytyö on tämän elokuvan vahva puoli. Vieraalla maalla tukeutuu samoihin peruspilareihin kuin Nousukausi, joka on mielestäni kaikkien aikojen paras suomalainen komedia. Oli Rohkea ja oikea valinta ottaa Ville Haapasalo tähän elokuvaan mukaan näinkin tärkeään rooliin. Huomaa, että hän on ennenkin ollut tekemisissä ulkomaalaisväestön kanssa ja osaa ottaa hyvin ottaa erilaiset kulttuurit huomioon luonnollisella tavalla. Elokuvalle antamiani pisteitä voi hieman nostaa heti seuraavana päivänä nähty Levottomat kolme. Se oli niin paska, että oli huojentavaa tietää Suomessa tehtävän myös maailmalla varteenotettavia ja hyviä elokuvia.

4

Poiminta

Genret: komedia
Kesto: 90 min
Ohjaaja: Ilkka Vanne
Pääosissa: Ville Haapasalo,Irina Björklund,Piero Steiner
Valmistusmaa: Suomi
Valmistusvuosi: 2004

Sending
User Review
0 (0 votes)

Niko Koivuniemi

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments