elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Vanilla Skyn tullessa teattereihin vuonna 2001, monikaan ihminen ei varmasti alussa uskonut tai tiennyt millaisesta kopioinnista tässä elokuvassa olisi kyse. Vanilla Sky on Crown...

Vanilla Skyn tullessa teattereihin vuonna 2001, monikaan ihminen ei varmasti alussa uskonut tai tiennyt millaisesta kopioinnista tässä elokuvassa olisi kyse. Vanilla Sky on Crown uudelleenohjaus pidetystä elokuvasta, Abre los ojoksesta eli tuttavammin Open your eyes. Kun ohjaaja Cameron Crowelta kysyttiin syytä uudelleenohjaukseen hän sanoi: Abre los ojos on kuin kansanlaulua, osaksi tarinaa, osaksi runoutta. Se on kuin myöhään käyty keskustelu jossa ajatukset virtaavat. Haluan olla osa tuota keskustelua. Näillä sanoilla alkaa Johdanto uneen, jonka voi katsoa DVD-levyltä. Cameron Crowe ja sama kuvaustiimi ohjasi lähes samaana aikaan myös toista elokuvaa, Melkein julkkista joka ainakin minun mielestäni jää pahasti Vanilla Skyn varjoon.

Näyttelijäjaot isoihin ja pieniin rooleihin piti käydä nopeasti lakon lähestyessä. Neljä isointa roolia meni ehdottomasti oikeaan osoitteeseen. Pääosassa komeilee Tom Cruise joka tuskin esittelyjä kaipaa. Naispääosassa komeilee Penelope Cruz joka myös vetää roolinsa täynnä fiilista ja iloa. Pyssyheilutusroolien jälkeen on Kurt Russelia mukava nähdä isäisenä hahmona. Viimeisessä suuressa roolissa nähdään Cameron Diaz joka ulkonäkönsä osalta sopii täydellisesti Cruisen vakipanon rooliin. Sivurooleissa nähdää liuta tuttuja naamoja joista voisi mainita vaikkapa Jason Leen, Cruisen parhaana ystävänä.

David Aames (Tom Cruise) on perinyt roolin mahtavana rahamiehenä ja pomona New Yorkin suurinta TV-lehteä tuottavassa yrityksessä. Sinkkuelämää viettävän Davidin “tyttöystävä” Julie (Cameron Diaz) on tulisesti rakastunut Davidiin, mutta Davidin näköpiiriin mahtuu vain jokin muu. Davidin synttärikemuille kuitenkin parhaan ystävänsä Brianin mukana tuoma daami, Sofia (Penelope Cruz) sekoittaa Davidin pään totaalisesti. Kemujen jälkeisenä aamuna David törmää Julieen, joka vihapäissään pyytää korvausta Davidin tekosista. Pahaa aavistamatta David kuitenkin lähtee Julien mukaan, matkaan josta ei ole paluuta.

Vanilla Sky ei ole selkeä elokuva. Siihen pitää keskittyä ja tarkasti. Rattailta voi tippua heti, jos kääntää päänsä jonnekkin muualle. Sen tarkoitus ei ole olla selkeä, sen tarkoitus on antaa katsojille mietittävää ja pohdittavaa. Jokainen voi kehitellä loppukohtauksen omassa päässä ja ajatella mitä oli nähnyt ja mitä ei. Tästä syystä Vanilla Sky pitää katsoa enemmän kuin yhden kerran, sillon siitä vasta alkaa ymmärtämään mitään.

Musiikki oli olennaisena osana elokuvaa. Nimekkäitä artisteja, hyviä kappaleita ja hyvin sijoitettu elokuvan eri kohtauksiin. Elokuva alkaa ja loppuu Radioheadin kappaleilla, ja siihen väliin mahtuu vielä liuta hyviä artisteja kuten: Looper, Leftfield/Africa ja paljon muuta. Ehdottomasti paras kappale soi lopputeksteissä, Paul MaCartney kappaleella Vanilla Sky.

Kuvaukset ja kohtaukset olivat loppuun asti hiottuja, mieleenpainuvin kohtaus oli varmasti alkukohtauksen yhteydessä ollut tyhjennetty Times Square, jossa tunnetusti virtaa ihmisiä. Kuvaus on myös loppuun asti hiottua, ei yhtään suunnitelematonta kuvausta eikä ainuttakaan kuvan hukkausta. Kamera liikkuu sulavasti antaen täydellisen kuvan näyttelijöistä ja tapahtumapaikasta.

Lainaten vielä ohjaaja Cameron Crowen sanoja: Vanilla Sky ei ole selkeä. Se on elokuva johon pitää keskittyä. Toisaalta sen voi antaa vyöryä ylitseen. Se on tarina, arvoitus, painajainen, selkeä uni, psykedeelinen pop-laulu, elokuva josta kiistellä ja ennen kaikkea se on kutsuva elokuva. Se kohtaa sinut siellä missä haluat nähdä sen.

  • 95%
    Vanilla Sky - 95%
95%

Tiedot

Genret: draama,rakkaus
Kesto: 135 min
Ohjaaja: Cameron Crowe
Pääosissa: Tom Cruise,Penelope Cruz,Cameron Diaz
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2001

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments