Star Trek IV -Aikamatka

Hymyni leveni melkein korvasta korvaan, kun näin Vaasan Makuunissa Star Trek IV -leffan vuokrattavien elokuvien joukossa. Nappasin samantien leffan kotelon kainalooni ja riemunsekaisin kiljahduksin juoksin kohti tiskiä vuokratakseni tämän loistavan pirteän elokuvan, joka toi jo valmiiksi hyviä muistoja mieleen. En todellakaan joutunut pettymään, sillä ST4 oli aivan mahtava leffa ja sai minut todella hyvälle tuulelle.

Star Trek IV (Star Trek IV: The Voyage Home) on niitä harvoja sci-fi-leffoja, joissa ei ammuta yhtään laukausta minkään tapasilla aseilla ja kukaan ei kuole. Tämä on ainakin minulle pitkästä aikaa mahtava asia, sillä nykyelokuvat ovat jo liian kauan tuoneet esiin vain väkivaltaista sci-fiä, jota ei välttämättä jaksaisi katsoa koko aikaa.

Star Trek IV:n juoni on seuraava: omituinen luotain, joka lähettää outoa signaalia, lähestyy maata. Luotaimen jäädessä ilman vastausta se yrittää yhä lähettää signaalia aiheuttaen katastrofaalisia seurauksia maapallon ilmastossa. Liiton ollessa täysin voimaton salaperäistä luotainta vastaan ei Kirkin miehistölle jää muuta vaihtoehtoa kuin matkata ajassa taaksepäin pelastaakseen nykymaailmansa. Aikamatkan seurauksena Kirk joutuu vuoteen 1987 ja kulttuurishokki on tosiasia. Aika kuitenkin tikittää ja nähtäväksi jää, pystyykö Kirk miehistöineen pelastamaan oman maailmansa.

Juoni kuulostaa mielenkiintoiselta ja se onkin sitä. Lisäksi ohjaaja Nimoy ei ole ottanut mitään ylimääräistä elokuvaansa mukaan ja tuloksena on tullut hilpeä sci-fi-seikkailu, josta huomaa elokuvan näyttelijäkaartilla olleen hauskaa. He nimittäin ottavat roolinsa hyvinkin rennosti ja vitsailevat vapautuneesti ihan mukiinmeneviä vitsejä. Muutenkin elokuvan tyyli on rennon letkeä, katsojaa miellyttävä, kokonaisuus, joka ei takerru kyseessä olevaan aiheeseen liian vakavalla otteella. Allekirjoittaneelle tämä elokuva edustaa sellaista “Star Trek-henkeä”, jollaista ST-elokuvien ja -sarjojen pitää ollakin.

Näyttelijät ovat todellakin IV:ssä hyviä. Shatner on amiraali Kirkkinä miellyttävän mukava, Nimoy Spockina hallitsee hyvin tilannekomiikkaa ja monet muut miehistönjäsenet esiintyvät erittäin hauskasti ja vapautuneesti. Näistä mainittakoon esimerkiksi DeForest Kelley ja James Doohan, joiden roolihahmot ihmettelevät hauskasti 1987-luvun teknistä kehittämättömyyttä.

Star Trek IV -Aikamatka on pala sci-fi-historiaa. Siis ainakin pala minun historiassani. Se on rennon väkivallaton sci-fi/seikkailu-elokuva, joka ansaitsee jokaisen elokuvien ystävän katselukerran. Suosittelen lämpimästi!

  • 80%
    Star Trek IV -Aikamatka - 80%
80%

Tiedot

Genret: sci-fi, seikkailu
Kesto: 119 min
Ohjaajat: Leonard Nimoy
Pääosissa: DeForest Kelley, George Takei, James Doohan, Jane Wyatt, Leonard Nimoy, Nichelle Nichols, Walter Koenig, William Shatner
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1986

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments