elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

James Cameron otti suuren askeleen parempaan päin tehdessään Aliensista toimintaelokuvan kauhuelokuvan sijaan. Mielestäni Ridley Scottin Alien ei ole koskaan ollut yhtä toimiva kuin Cameronin...

James Cameron otti suuren askeleen parempaan päin tehdessään Aliensista toimintaelokuvan kauhuelokuvan sijaan. Mielestäni Ridley Scottin Alien ei ole koskaan ollut yhtä toimiva kuin Cameronin huikea, toimintaa tihkuva jatko-osa Aliens. Aliens onkin fanipiireissä huomattavasti pidetympi kuin alkuperäinen elokuva, joka panosti enemmänkin huikeaan tunnelmaan, sekä silloin täysin uudenlaiseen hirviö designiin.

57 vuotta kryostaasissa ollut Nostromo aluksen ainoa hengissä selviytynyt miehistön jäsen Ellen Ripley (Sigourney Weaver), löydetään ajelehtimasta avaruuden synkkyydestä. Ripley otti edellisessä osassa yhteen helvetillisen pedon kanssa, joka tappoi koko muun miehistön. Kyseinen olio todellakin oli kuin demoni suoraan helvetistä ; panssarimainen ulkokuori, happoa verenä, pitkä skorppionimainen häntä sekä teräviä hampaita täynnä oleva suu. Ripley yrittää varoittaa ihmisiä kyseisestä hirviöstä ja planeetasta jolta he olennon löysivät. Kauhukseen hän kuitenkin saa kuulla, että kyseinen planeetta on ollut jo kymmenien vuosien ajan asutettu. Myöhemmin kaikki yhteydet planeetaan katkeavat, ja Ripleytä pyydetään lähtemään koulutettujen sotilaiden mukana tutkimaan tilannetta.

Sotilaiden joukosta valveutunut Cameron fani tunnistaa muutaman luottomiehen : Hudsonia näyttelevän Bill Paxtonin, Bishop synteettiä näyttelevän Lance Henriksenin sekä tietenkin Hicksiä näyttelevän Michael Biehnin. Kaikki edellä mainitut näyttelijät ovat mukana Cameronin ohjaamassa Terminator trilogian ensimmäisessä osassa, Biehn myöhemmin myös Cameronin Abyss-elokuvassa. Myös muutama sisäpiirin vitsi on saatu sisällytettyä Aliensiin, näistä esimerkkinä muun muassa Bishop robotti, joka siis on “hyperdyne” yhtiön valmistama. Hyperdyne on tietenkin viittaus Terminator-elokuvien Cyberdyne yhtiöön.

Näyttelijät ovat kaikin puolin loistavia, ja erityisesti mieleen jäävät Michael Biehn sekä tietenkin eniten aikaa kameran edessä viettävä Sigourney Weaver. Näyttelijät jäävät kuitenkin sivu-osaan huikeiden tehosteiden jyllätessä. H.R Gigerin alunperin suunnittelema Alien hirviö on todella vakuuttavan näköinen olento, sekä uskomattomat pienoismalleilla tehdyt avaruusalukset ja rakennukset ovat huikean näköisiä. Elokuvasta todella välittyy mukanaolon tunnelma, ja koko juoni tuntuu toimivalta sekä järkevältä, mikä on melko harvinaista kyseisen lajityypin elokuvissa. Myös elokuvan musiikit ovat huikeaa ja mahtipontista kuunneltavaa.

Aliens on ainakin omasta mielestäni Alien quadrilogian ehdottomasti paras osa, ja täten koko sarjan huippukohta. Aliensin jälkeen tehty Alien 3 on lähes samalle tasolle yltävä, mutta sarjan neljäs osa, Alien: Resurrection, on jo uskomattoman tökerö tekele. Nähtäväksi jää onnistuuko vuonna 2004 ilmestyvä Alien versus Predator tuomaan mitään uutta tähän hieman hiipuneeseen elokuvasarjaan.

  • 97%
    Aliens - 97%
97%

Poiminta

Genret: toiminta,sci-fi
Kesto: 137 min
Ohjaaja: James Cameron
Pääosissa: Sigourney Weaver,Michael Biehn,Carrie Henn,Paul Reiser,Bill Paxton,Lance Henriksen
Valmistusmaa: Yhdysvallat,Iso-Britannia
Valmistusvuosi: 1986

Sending
User Review
0 (0 votes)

Ville Tarkiainen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments