elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Forrest Gump kertoo Forrestista, kävelyvikaisesta Alabamassa asuvasta pojasta, joka sattuu olemaan hieman Matti Meikäläistä tyhmempi, mutta sitäkin sydämellisempi ja herttaisempi. Pienestä älykkyysosamäärästään huolimatta Gumpin...

Forrest Gump kertoo Forrestista, kävelyvikaisesta Alabamassa asuvasta pojasta, joka sattuu olemaan hieman Matti Meikäläistä tyhmempi, mutta sitäkin sydämellisempi ja herttaisempi. Pienestä älykkyysosamäärästään huolimatta Gumpin elämä on rikasta, tapahtumien täyttämää ja vaurastuttamaa, täynnä rakkautta ja ystävyyttä, mutta takaiskujakin löytyy. Forrestin elämänrakkaus on Jenny, isänsä pahoinpitelemä ja hyväksikäyttämä tyttö, joka hyväksyy Forrestin omana itsenään ja alta aikayksikön lapsista tulee ylimmät ystävykset, lainaten Forrestia, kuin paita ja peppu. Gumpin elämä on täynnä uskomattomia tapahtumasarjoja, presidentti tavataan pari kertaa, Watergaten skandaali paljastetaan, Elvikselle opetetaan lannetanssi, Vietnam koetaan ja Applen osakkeita ostetaan, halvalla. Eikä siinä vielä kaikki, Forrest kokee mitä hämmästyttävimpiä seikkailuja, mutta Jennyä hän kaipaa eniten.

Forrest Gumpia näyttelee Tom Hanks. Hanksin suoritus on mitä mainioin, ehdottomasti yksi parhaista mitä löytyy, ja hän voittikin parhaan miespääosan oscarin vuonna 1994. Tom Hanks tekee ehkäpä 90-luvun upeimman suorituksen ja osoittaa lahjansa, henkeäsalpaavan osuva, briljantti näyttelijä joka todella tekee aivan uskomattoman hyvän suorituksen, millaista ei ole ennen nähty, eikä luultavasti tulle koskaan näkemäänkään. Hanksin aksentti on niin autenttinen, että luulin hänen olevan kotoisin etelästä ja tämän vammaisuudenkuvaus on sanoinkuvaamattoman hieno. Hanksin suoritusta voisi hehkuttaa vielä muutama sata sanaa, mutta täytyyhän elokuvan muitakin aspekteja setviä. Sally Field äiti-Gumpina on myös loistava, vahva nainen joka ei lapsensa edun ollessa kyseessä keinoja kaihda, kuten elokuvan alussa katsoja saa huomata. Gary Sinise taas on oikein mainio katkerana rampana, joka silti elokuvan edetessä ymmärtää elämänsä merkityksen. Mykelti Williamson esittää hienosti Forrestin tummaihoista ystävää, jonka pitkäikäinen haave on ollut oma katkarapualus. Näyttelijät ja heidän suorituksensa ovat toisinsanoen erittäin onnistuneita, säkenöiviä.

Forrest Gump on elokuva miehestä, joka kohoaa standardien yli, kohoaa ennakkoluulojen ja oman tyhmyytensä yli pelkällä sisulla ja uskolla. Forrest Gump on tarina tyhmästä amerikkalaisesta, joka mahdollisuuksien maassa kohoaa suureksi. Tarina miehestä, joka ei ole liian tyhmä rakastaakseen.

Elokuvan kaikki osa-alueet ovat pala täydellisyyttä. Yhteen kudottuna lopputulos on mielettömän upea tilkkutäkki, jonka jokainen sauma on loppuun asti toteutettu tyylillä. Forrest Gumpin musiikit ovat hienot, kauniit vaikkeivät kovinkaan monimutkaiset. Kuten itse päähenkilö, yksinkertaisen upeat. Tunnelma on se, mikä tekee elokuvasta mahtavan, ja se on myös se, mikä tekee Forrest Gumpista lähes mahtavimman, sillä tunnelmaa, fiilistä tässä elokuvassa on, ensimmäisestä minuutista lopputeksteihin, puhdasta nirvanaa, nautintoa vailla vertaa, tunnelmallista, herkkää ja koskettavaa, Kaunista.

Life is like a box of chocolates… you never know what you’re gonna get.

  • 98%
    Forrest Gump - 98%
98%

Tiedot

Genret: draama
Kesto: 142 min
Ohjaaja: Robert Zemeckis
Pääosissa: Tom Hanks,Gary Sinise,Sally Field,Robin Wright Penn,Mykelti Williamson
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1994

Sending
User Review
5 (1 vote)

Heikki Kettunen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments