elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

En todellakaan ole ikinä ollut mikään sotaelokuvien suuri ystävä, mutta muutama sotainenkin tekele on onnistunut viihdyttämään minua. Pääosin nämä onnistuneet sotaelokuvat ovat kertoneet toisesta...

En todellakaan ole ikinä ollut mikään sotaelokuvien suuri ystävä, mutta muutama sotainenkin tekele on onnistunut viihdyttämään minua. Pääosin nämä onnistuneet sotaelokuvat ovat kertoneet toisesta maailmansodasta, kuten Vihollinen porteilla ja Veteen piirretty viiva. Vietnam-leffat taas ovat olleet melkoisen laimeaa katseltavaa. Francis Ford Coppolan legendaarinen mestariteos on kuitenkin täydellinen poikkeus.

Juoni on seuraavanlainen: pitkän, humalantäyteisen odotuksen jälkeen hotellihuoneessa Saigonissa pitkään aikaansa viettänyt kapteeni Willard saa viimein kauan odotetun komentonsa. Tehtävä tosin on hieman omalaatuinen: muutaman kokemattoman nuoren miehen kera pitäisi matkata satoja vaarallisia kilometrejä Nung-jokea pitkin ja vain yhden järkensä menettäneen amerikkalaiseverstin, Walter Kurtzin takia. Tämä siksi, että Walter Kurtz leikkii moraalitonta sotaa oman armeijansa kanssa Vietnamin ja Kambodzan rajamailla. Matkan aikana Willard kuitenkin alkaa tuntea myötätuntoa Kurtzia kohtaan ja huomaa tämän nerokkuuden, mikä pelottaa Willardia itseäänkin…

Ilmestyskirja.Nytin juoni on siis erittäin hyvä pohja rakentaa maailman paras sotaelokuva, jota se minun mielestäni onkin. Ilmestyskirja.Nyt ei sorru missään välissä mässäilemään turhalla väkivallalla, mutta onnistuu silti kuvaamaan kaikkia sodan kauheuksia täydellisen realistisesti. Ilmestyskirja.Nyt on visuaalinen sotaelokuva, jossa kaikki ovat hoidettu erinomaisen tarkasti. Tehosteet, äänet, lavasteet – kaikki. Näyttelijätkin ovat pääosin hyviä, erityismaininta Martin Sheenille, joka on erinomainen kyynisenä kapteeni Willardina sekä Marlon Brandolle, joka on sopivan härski Walter Kurtzin rooliin.

Ilmestyskirja.Nyt on murhaavan kaunis, mutta samalla raaka ja julma kertomus Vietnamin sodasta. Sen kylmyyttä kuvastaa, kun loppuvaiheilla katsoja alkaa ymmärtämään Walter Kurtzin brutaalia ajatusmaailmaa. Se kuvaa sotaa välillä humoristisesti, välillä kyynisesti ja joskus pelottavan realistisesti. Tehosteet ovat erinomaisia, musiikin käyttö erinomaista ja Coppolan ohjaus on välillä jopa psykopaattista. Elokuvan ainoaksi ongelmaksi muodostuukin sen uuvuttava – yli kolmituntinen pituus. Asiaanhan voisi tuoda parannusta elokuvan alkuperäinen – 50 minuuttia lyhyempi – versio, mutta minun on mahdotonta mitään vertailua tehdä, kun en ole sitä nähnyt.

Arvostellut: LeBlanc

4

Poiminta

Genret: sota
Kesto: 194 min
Ohjaaja: Francis Ford Coppola
Pääosissa: Martin Sheen,Robert Duvall,Marlon Brando,Frederic Forrest,Albert Hall
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1979

Sending
User Review
0 (0 votes)

Vieraileva Kirjoittaja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
sadaqa
sadaqa
16 years ago

Huippu hieno leffa! Ei todellakaan mitään rambo machoilu paskaa. Sota hajottanut miehen mielen, joka luulee olevansa profeetta keskellä Laosin viidakkoa.

jep
jep
17 years ago

elokuva oli just semmonen ku odotin: todella pitkästyttävä, leffassa on niin paljon turhaa paskaa, mitkä ei oo millään lailla oleellisia juonen kannalta, että kukaan sotaleffojen fanittaja ei voi olla jossain välissä haukottelematta. täysin yliarvostettu elokuva, ja todellakin liian pitkä 3/5 tähteä

The Wolf
The Wolf
17 years ago

Yksi parhaimmista.