elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Vuodesta 1976 lähtien Sylvester Stallonena alettiin nähdä valkokankaalla vuosittain. 80-luvulla Rockyn jatko-osien tehtaileminen oli idiootinvarmaa bisnestä ja miehen toinen ikoniksi noussut hahmo, Rambo teki...

Vuodesta 1976 lähtien Sylvester Stallonena alettiin nähdä valkokankaalla vuosittain. 80-luvulla Rockyn jatko-osien tehtaileminen oli idiootinvarmaa bisnestä ja miehen toinen ikoniksi noussut hahmo, Rambo teki myös mittavaa tulosta.

Stallone oli ensivalinta vuoden 1984 kyttäklassikko Beverly Hills Coppiin, mutta mies kohteliaasti kieltäytyi kunniasta kun hänen oma käsikirjoitusversionsa ei kelvannut tuottajille. Miehen rustailut eivät kuitenkaan menneet täysin hukkaan, sillä Rambon ensimmäisen jatko-osan jälkeen alkoi Stallone kuvata oman Beverly Hills Cop käsikirjoituksen muokattua versiota. Ohjaajaksi tähän projektiin tuli suuremmissa sotaelokuvissa kuten Escape To Athens kannuksensa ansainnut George Pan Cosmatos. Hän teki Stallonen kanssa yhteistyötä myös edellisessä projektissa Rambo: First Blood part II:sessa. Miesten heti perään tekemä yhteistyö on nimeltään Cobra.

Los Angelesissa riehuu Night Slasherina (Brian Thompson) tunnettu sarjamurhaaja. Slasher ja hänen vannoutunut joukkonsa teurastaa nuoria naisia vailla mitään havaittavaa kaavaa tavoitteenaan uusi anarkinen yhteiskunta ja maailmanjärjestys. Joukkion murhan todistava Ingrid (Brigitte Nielsen) hakeutuu poliisin suojeluun. Lain rajamailla toimiva kovaotteinen poliisi Marion ”Cobra” Cobretti (Stallone) on määrätty hankkiutumaan eroon Slasherin jengistä ja suojelemaan naista keinolla millä hyvänsä.

Cobran esittelemä Los Angeles on kunnioitettavan synkkä ja likainen paikka. Alun ostoskeskuksessa tapahtuva murhaisku ja sille esitetty väkivaltainen loppu on varsin mainiosti toteutettu jakso. Stallone jenkkipoliisimallisissa peiliaurinkolaseissa, järkyttävän tiukissa farkuissa saapuu ”sämpyläautollaan” paikalle ja omistaa elokuvan alusta alkaen.

Harmillisesti elokuva huononee exponentiaalisesti mitä pidemmälle juonessa kuljetaan. Alku on parhautta ja Cobran arkea esittelevä aseenputsailukohtaus kertakaikkisen nerokas. Harvempi kovapoliisi leikkaa saksilla pizzaa ja nappaa aseenpuhdistusvälineensä pakastimesta.

Kun arvottomasti alinäyttelevä tanskalainen amatsoni Brigitte Nielsen saapuu hämmennystä aiheuttavassa permanentissaan sekä kipeyden rajoja rikkovan korkeissa farkuissa areenalle, ei katsoja enään tiedä mitä ajatella. Night Slaseria näyttelevä ”juhamatti” Brian Thompson on nenäänsä myöten kummallinen tallustelija. Miehen ”pig”-monologi elokuvan lopussa on yksinkertaisen järkyttävää ja noloa kuultavaa. Thompson ei ole mikää näyttelijä. En tiedä onko mies edes ihminen, koska siltä hän ei näytä. Kasarimusiikiltakaan ei tässä elokuvassa säästytä. Luonnollisesti mukana on ajan muotia, musiikkia ja fiilinkejä tavoitteleva discomontaasi, jossa Brigitte poseeraa nihkeästi robottien keskellä ja Stallone etsii johtolankoja paikallisista baareista.

Cobra ei kaikesta huolimatta ole kuitenkaan lävitse rähmäinen kokemus. Esimerkiksi moottoritiellä tapahtuva takaa-ajokohtaus Cobran nitrotetun sämpyläauton ja pahisten ajokkien välillä edustaa aikakauden toimivinta actionkohtausta. Toimintamusiikki on jätetty alkupuolella pois ja taustalla kuuleekin vain painostavia äänimaailmoja, jotka soveltuvat kertakaikkisen hienosti jyrisevien autonmoottorien ja konetuliaseiden kuoroon.

Loppupuolella Cobrasta tulee mystinen roadtrip keskelle maaseutua, jossa Ingridin ja Cobran romanssi puhkeaa kukkaan, Cobran huumorintaju pääsee valloilleen ja meininki tuntuu olevan enemmänkin Brigiten ja Stallonen ensitreffeiltä piilokameralinssitettyä tavaraa. Pariskuntahan meni elokuvan kuvausten jälkeen naimisiin.

Loppusuoran aikanaan pahasti saksittu paukuttelu on väkinäinen ja melko tylsä. Loppuvitsit sekä Brigiten ja Stallonen kireät farkut jättävät jälkeensä kitkerän maun, joka jää suuhun kummittelemaan koko loppuillaksi.

Cobrassa olisi ollut aineksia vaikka millaiseksi klassikoksi. Eräänlainen klassikko se kyllä on, mutta samaan tyyliin kuin esimerkiksi Commando. Harmillisesti Cobran tarina heikkenee loppua kohden todella pahasti, eikä elokuvasta ole nykypäivänä jäljellä enään kuin lapsuusaikojen jälkipoltto, jonka ansiosta Cobraa ei pysty vihaamaan oikein mitenkään.

  • 50%
    Cobra - Lain vahva käsi - 50%
50%

Poiminta

Genret: jännitys,toiminta
Kesto: 87 min
Ohjaaja: George P. Cosmatos
Pääosissa: Sylvester Stallone,Brigitte Nielsen,Reni Santoni,Andrew Robinson,Brian Thompson
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1986

Sending
User Review
0 (0 votes)

Matti Mikkonen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments