elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Scarface on elokuva joka kaikkien on nähtävä! Itse olen sitä mieltä että elokuva kuuluu yleissivistykseen, yksi Al Pacinon lukuisista hyvistä roolisuorituksista, omasta mielestäni ehdottomasti...

Scarface on elokuva joka kaikkien on nähtävä! Itse olen sitä mieltä että elokuva kuuluu yleissivistykseen, yksi Al Pacinon lukuisista hyvistä roolisuorituksista, omasta mielestäni ehdottomasti paras.

Scarface on Oliver Stonen kirjoittama ja Brian De Palman ohjaama elokuva kuubalaisesta pikkurikollisesta, Tony Montanasta, joka Amerikkaan saavuttuaan tarttuu tilaisuuksiin ja teräshermojensa kautta kohoaa mahtavaksi huumeparoniksi.

Scarfacen pääosissa nähdään uskomaton Al Pacino, joka esittää todella uskottavasti egoistista Montanaa, sivistymätöntä, mutta katufiksua gangsteria. Elokuva luonnollisesti pyörii Pacinon ympärillä, mutta mukaan on myös ahdettu viehättävä Michelle Pfeiffer sekä mahtava Robert Loggia. Toisin sanoen elokuvan näyttelijäkaarti on todella mainio, ja valinnat ovat oikein osuvia. Voimakkaat näyttelijät sekä mahtava ohjaaja tuovat elokuvaan tunnelmaa, ja vielä hyvin 80-luvun Miamiin sopivat disco-biitit tähän päälle niin tunnelma on käsin kosketeltavan tiivis.

Elokuva kestää 170 minuuttia, mikä ensimmäisellä katsomiskerralla vaikuttaa sopivalta, mutta jo toisella kerralla alkaa elokuva tuntua hieman pitkäveteiseltä. Itse tarina pohjautuu jo melko vanhaan romaaniin, josta tehtiinkin saman niminen elokuva jo vuonna 1932, jonka monet noteeraavat De Palman versiota korkeammalle, mutta allekirjoittanut on niin ihastunut Pacinon suoritukseen joka on taltioinut koppavan kuubalaisen mitättömyyden mahtavasti, että saa uudemmasta versiosta enemmän irti. Itse asiassa Stone mukautti tämän klassikon käsikirjoituksen nykyaikaisempaan muotoon, ja muutenkin muutteli juonta jonkin verran, joten voitaisiin lähes puhtain omatunnoin sanoa elokuvan ainoastaan ottaneen vaikutteita alkuperäisversiosta.

Scarface on kulttikamaa, se kuvaa mainiosti huumeiden rappiollisuutta ja rikollisuutta ylipäätänsä. Arpinaama on myös pullollaan klassisia kohtauksia joista ehdottomasti paras on Montanan epätoivoinen yritys voittaa kokonainen armeija kolumbialaisia sissejä, ja vaikkei toivoa ole, on tämä edelleen ihailtavan koppava ja itsevarma! Myös mahtavat lausahdukset kuten ”You wanna play rough? Ooookeeeyy, I can play rough” komealla kuubalaisella aksentilla juuri ennen jumalatonta paukkua singosta… toisin sanoen tämä on niin sanottujen äijäleffojen eliittiä.

Jos pidät rikoselokuvista, taikka elokuvista ylipäänsä on tämän elokuvan katsominen elintärkeää.

Hyvää:
– Al Pacino
– Oliver Stonen mahtavat dialogit
– Brian De Palman koko ohjaaminen

Huonoa:
– Osa sivuosista hieman tökkii
– Jokseenkin ylipitkä

Yksi suosikeistani.

  • 90%
    Arpinaama - 90%
90%

Tiedot

Genret: rikos
Kesto: 170 min
Ohjaaja: Brian De Palma
Pääosissa: Al Pacino,Michelle Pfeiffer,Steven Bauer,Robert Loggia
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1983

Sending
User Review
0 (0 votes)

Heikki Kettunen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments