elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Italialaisohjaaja Dario Argenton (s.1940) toinen hänen ohjaajauransa aloittaneeseen eläinaiheeseen giallo-trilogiaan kuuluva elokuva on ollut pitkään vaikeasti saatava suomenkielisin tekstein ennenkuin Future Film julkaisi tänä...

Italialaisohjaaja Dario Argenton (s.1940) toinen hänen ohjaajauransa aloittaneeseen eläinaiheeseen giallo-trilogiaan kuuluva elokuva on ollut pitkään vaikeasti saatava suomenkielisin tekstein ennenkuin Future Film julkaisi tänä kesänä Dario Argento-kokoelman. Cat o’ Nine Tails ei kuulu ohjaajansa parhaimpiin töihin, mutta esittelee ohjaajan katsojille myöhemmin hyvin tutuksi tullutta visuaalista ilmaisua.

Entinen toimittaja sittemmin sokeutunut Franco Arno (Malden) kuulee sattumalta kahden miehen epäilyttävän keskustelun kävellessään ohi lääketieteellisen tutkimuskeskuksen. Samana yönä ko. tutkimuskeskukseen murtaudutaan ja eräs keskuksen vartijoista löydetään miltei kuolleena. Tutkiva journalisti Carlo Giordani (Franciscus) ja Franco Arno alkavat tutkia outoja yhteensattumia. Mutta sitä mukaa kun palaset alkavat lohsahdella paikoilleen, mielipuolinen murhaaja iskee yhä uudelleen ja uudelleen peittääkseen jälkensä uhrien verellä.

Vaikkakin elokuvassa on hyviä elementtejä, lopputulos vaikuttaa melko tasapaksulta. Murhamysteerina Cat o’ Nine Tails jää ohjaajan esikoisesta (The Bird with Crystal Plumage) selkeästi jälkeen. Elokuvassa muutamia Argentolle tyypillisiä visuaalisia kikkoja (esim. miehen ja junan törmäys) eikä näyttelijäsuorituksetkaan ole ylivedettyjä kuten joissakin ohjaajan myöhemmissä töissä. Juonikin on perus-Argentoon nähden jokseenkin looginen, mutta missään vaiheessa elokuva ei nappaa katsojaa kunnolla mukaansa. Argento ei saa oikestaan mihinkään kohtaukseen sellaista intesiteettiä kuten esikoiseensa taikka esim. Suspiriaan. Musiikista vastaa itse Ennio Morricone, jonka anti elokuvalle ei ole verrattavissa hänen mestariteoksiinsa lukemattomissa italialaisissa ja ei-italialaisissa elokuvissa.

Cat o’ Nine Tails on edustaa italialaisen giallo-elokuvan ensivetoja ja on hyvä elokuva aloittaa tutustuminen kyseiseen genreen. Tässä elokuvassa Argento alkoi käyttää myöhemmällä tuotannolle tyypillistä murhaajan perspektiiviä, hänen seuratessaan ja tappaessaan ihmisiä. Elokuva edustaa Argenton tuotannoissa keskitasoa ja siihen kannattaa tutustua jos sattuu silmien eteen.

  • 60%
    Cat o Nine Tails - 60%
60%

Poiminta

Genret: draama,kauhu,rikos,mysteeri
Kesto: 106 min
Ohjaaja: Dario Argento
Pääosissa: James Franciscus,Karl Malden,Catherine Spaak
Valmistusmaa: Italia
Valmistusvuosi: 1971

Sending
User Review
0 (0 votes)

Henri Salokangas

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
=
=
18 years ago

Perkele, 3 ja puoli tahtea sen olla pitaa.