elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Vuonna 1968 Peter Yatesin ohjaama Bullitt aloitti tietämättään uuden buumin Hollywoodissa. Bullittissa esitelty yhdeksän minuuttinen takaa-ajokohtaus tummanvihreän Ford Mustangin ja mustan Dodge Chargerin välillä...

Vuonna 1968 Peter Yatesin ohjaama Bullitt aloitti tietämättään uuden buumin Hollywoodissa. Bullittissa esitelty yhdeksän minuuttinen takaa-ajokohtaus tummanvihreän Ford Mustangin ja mustan Dodge Chargerin välillä oli joitain uutta ja räväkkää, jota tahdottiin sisällyttää jokaiseen tuon ajan toimintaelokuvaan.

Takaa-ajoja nähtiin muunmuassa seuraavissa elokuvissa: Peter Collinson Italian Job (1969), James Bond –seikkailut Diamonds Are Forever (1971) ja Roger Mooren energinen Bond-debyytti Live And Let Die (1973), Monte Hellmanin Two-Lane Blacktop (1971), William Friedkinin French Connection (1971), Steven Spielbergin The Duel (1971) Sam Peckinpahin Getaway (1972), George Lucasin American Graffiti (1973), Terence Malickin Badlands (1974), Roger Cormanin Death Race 2000 (1975), John Landisin Blues Brothers (1980) ja tietysti myös Hal Needhamin legendaariset Smokey and The Bandit (1977) ja Cannonballrun (1981). Vuoden 1971 legendaarinen gasoliinintuhlaaja Vanishing Point vei idean loppuun asti ja esitteli historian ensimmäisen elokuvan, joka on alusta loppuun pelkkää takaa-ajoa muskeliautoilla.

Jokainen tietää Dominic Senan ohjaaman, Jerry Bruckheimerin tuottaman ja Nicholas Cagen tähdittämän Gone In 60 Seconds revittelyelokuvan vuodelta 2000. Harvempi kuitenkin tietää sen, että sietokyvyn rajoille katsojansa vievä urheiluautokammotus perustuu legendaarisen stuntmiehen H.B Halickin ohjaamaan ja tähdittämään samannimiseen elokuvaklassikkoon vuodelta 1974.

H.B Halicki oli autostuntkohtauksia elokuviin tekevä mies, jonka nimi nousee elokuvahistoriaan vain ja ainoastaan tämän elokuvan johdosta. Halicki toimii Gone In 60 Secondsin ohjaajana, käsikirjoittajana, tuottajana, pääosanäyttelijänä, stunt-koordinaattorina sekä stuntkuskina eikä hänen taidottomuutensa tehdä järkevää ja normaalisti kulkevaa toimintaelokuvaa jää epäselväksi. Gone In 60 Secondsin tarkoitus ei olekaan olla maailman paras tai aukottomasti kirjoitettu syvällinen rikoselokuva henkisesti ahdistuneista autovarkaista vaan pikemminkin autoja kaikinpuolin rakastavan stuntmiehen arvokas filmiesitelmä tuon ajan hienoimmmista muskeliautoista.

Kaikkien alussa mainittujen autoelokuvien edelle nousee ehdottomasti alkuperäinen Gone In 60 Seconds sillä se on puhtaasti eniten nimenomaan autoihin perustuva elokuva. Vanishing Point on todellakin pelkkää takaa-ajoa, mutta se kertoo kuitenkin enemmän Yhdysvaltojen viimeisestä vapaasta miehestä ja hänelle kasvasta kannattajajoukosta kuin häntä kuljettavasta popikoniksi asti nousseesta valkoisesta Dodge Challengerista. Gone In 60 Seconds tekee jo alkuteksteissä jotain ennennäkemätöntä. Pääosanesittäjäksi mainitaan Eleanor, auto, joka on kuuluisa koodinimi elokuvan vaikeasti varastettavalle Ford Mustang Mach 1:lle.

Toisin kuin typerän pinnallinen ja tietokone-efektien täyteinen väsynyt uusintaversio, pääsee alkuperäinen Gone In 60 Seconds vauhtiin todella nopeasti. Muutamaa minuuttia tekstien jälkeen täysin esittelemättömillä ja persoonattomilla miehillä on tehtävä, joka on varastaa 48 huippuautoa muutaman päivän sisällä. Pienin epäonnistumisin he saavat lähes kaikki vaadittavat autot kasaan melko huoletta, mutta yksi auto tuottaa kaikkien muiden edestä hankaluuksia. Tuo auto on nimeltään Eleanor. Vuoden 1972 keltainen Ford Mustang Mach 1.

1970-lukua niin kuviltaan, ääniltään, tyyliltään, ja musiikiltaan kätevästi esittelevä elokuva jakaantuu kahteen osaan. Ensimmäisellä puoliskolla varastetaan kauniita autoja ja toisella puoliskolla ajetaan koko osavaltion poliisivoimia karkuun Eleanorilla romuttaen siinä samassa miltei sata autoa, joka oli enemmän kuin koskaan ennen elokuvahistoriassa. H.B Halicki toimii itse autojen kuskina ja tekeekin Elanorin ratissa vakuuttavaa työtä. Elokuvan pahannäköinen moottoritieonnettomuus on täysin lavastamaton oikea onnettomuus, jossa Halicki loukkaantui pahasti. Todellisena työnsankarina mies sisällytti säväyttävän kohtauksen elokuvaan.

Gone In 60 Seconds kertoo tarinan täysin uudenlaisella tyylillä. Se ei kerro ihmisistä eikä myöskään anna ihmisille mitään mahdollisuutta olla kiinostavia, samaistuttavia tai edes realistisia. Koko elokuvan tarkoitus on esitellä ja kunnioittaa autoja, joista tietysti pääosassa hienoa työtä tekevä Eleanor.

Elokuvan visionääri H.B Halicki kuoli monimutkaisessa stuntissa kuvatessaan hienolle autoelokuvalleen jatko-osaa, jota maailma ei tästä tragediasta johtuen koskaan nähnyt.

  • 80%
    Gone In 60 Seconds - 80%
80%

Poiminta

Genret: draama,toiminta
Kesto: 98 min
Ohjaaja: H.B.Halicki
Pääosissa: Eleanor,H.B.Halicki,Marion Busia,George Cole,Jerry Daugidra
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1974

Sending
User Review
0 (0 votes)

Matti Mikkonen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments