elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Vihdoin se on täällä! Elokuva jota kohti koko Marvel tuotanto on vuoden 2008 Iron Man leffan jälkeen tähdännyt enemmän tai vähemmän tarkoituksellisesti. Tarina jonka... Marvel: Infinity War

Vihdoin se on täällä! Elokuva jota kohti koko Marvel tuotanto on vuoden 2008 Iron Man leffan jälkeen tähdännyt enemmän tai vähemmän tarkoituksellisesti. Tarina jonka jo vuonna 1992 Jim Starlin loi Marvel sarjakuvalehteen nimellä ikuisuus sodat joka on jatkoa tarinalle Ikuisuuden rautahanska. Vuoden 2018 elokuva on jonkinlainen yhdistelmä näitä tarinoita jossa naitetaan yhteen koko Marvel universumi. Harmillisesti Ihmeneloset ja Ryhmä-X jotka sarjakuvissa olivat isossa roolissa ovat tästä elokuvaversiosta jääneet pois mutta tälle löytyy tietenkin taloudelliset ja sopimukselliset syyt sillä sekä ihmeneloset että Ryhmä-X kuuluvat eri tuotantoyhtiön omistukseen ja MCU ei ole saanut naarattua kaikkia vielä oman yhtiönsä alle. Mutta tavallaan tämä ei haittaa sillä onneksi Guardians of the Galaxy poppoo on mukana ilahduttamassa meitä vähintään erikoisella tavallaan ja sotkemassa asioita kuten aina. Ja toki täytyy muistaa että elokuvallinen historia Marvelissa poikkeaa monin tavoin sarjakuvista mutta kun tämän asian on jo aikaisemmin sisäistänyt niin tulevasta megakokoonajosta ei voi kuin nauttia.

Olettaen että katsoja on perehtynyt kymmenen vuoden aikana ilmestyneisiin elokuviin niin vihjeet tämän elokuvan tapahtumista ovat suorastaa herkullista katsottavaa. Sisäisien vitsien ja viittauksien määrä ylittää minkä tahansa metatason mutta vaikka katsoja ei olisi ihan niin vannoutunut fani niin silti tapahtumien keskipisteeseen pääsee suhteellisen helposti sillä historia kyllä selvitetään enemmän tai vähemmän kattavasti. Elokuvan keskipisteessä tuntuu jälleen hääräävän kaiken aloittanut Rautamies mutta yhtä paljon tohtori Outo, Thor ja Kapteeni Amerikka saavat tässä ruutuaikaa unohtamatta Hämistä, Mustaa Pantteria, Mustaa leskeä tai Banner/Hulkia sekä Star Lordia. Ohjaajalla onkin ollut melkoinen työ pitää koko tämä tähtipoppoo ruodussa sillä ruudulla nähdään enemmän tähtiä kuin koko galaxissa ja sekös ilahduttaa pientä katsojaa. Vaikka tarina siis kerää kaikki edelliset elokuvat yhteen niin silti se pysyy kuitenkin loppujenlopuksi aika suoraviivaisena ja helposti ymmärrettävänä.

Eli kaikkien edellisten elokuvien aikana katsojille on esiteltu ikuisuuskivien voimaa ja mahtia. Onkin alkanut kyteä ajatus että mitä tapahtuisikaan jos nämä kaikki kivet yhdistettäisiin? Galaxin vartijoiden tarinassa alkanut Thanos kytkös tuodaan mukaan ja tämä violetti hullu onkin saanyt kehitettyä hanskan johon nämä kivet voidaan kiinnittää ja hyödyntää sellaista voimaa jota edes marvel universumin jumalilla ei ole. Kun Aika-, Tila- , Sielu-, Todellisuus-, Mieli- ja Voimakivi yhdistetään niin omistaja hallitsee kaikkea näitä omalla ajatuksellaan. Pelottavaa eikö totta? Kivet aikanaan piilotettiin ympäri universumia mutta Thanos on päättänyt yhdistää nämä eikä mikään tunnu estävän häntä. Saatuaan tarinan alussa jo voimakiven Xandarista niin tämän avulla loppujen kivien vieminen helpottuu sitä mukaan kun Thanos niitä saa haltuunsa. Maan mahtavimmat sankarit yrittävät siis estää tätä tapahumasta mutta elokuvan edetessä tuntuu kuin hiiri yrittäisi päihittää gorillaa.

Ohjaaja pari Anthony ja Joe Russo sekä heidän luottokäsikirjoittajansa pitävät oletettavasti Kapteeni Amerikkaa tämänkin elokuvan keskiössä sillä ovathan miehet ohjanneet edelliset erillisseikkailut miehen nimissä. Chris Evans onkin kapuna edelleen kovassa iskussa ja nyt myös hän on liittynyt Hemsworthin ja Downey Jr:n kanssa nykymuodissa olevaan partaklaaniin ja tällä tavalla tuodaan eräänlainen vanhentuminen oivasti esille. Nämä vanhat sankarit muodostavatkin oivat rungon Kostajien ytimelle joka Civil War elokuvan hajoamisen jälkeen kasataan taas yhteen kun universumi on vaarassa. Taistelua käydään kuitenkin monella rintamalla sillä Galaxin vartijat pysyvät kaukana maasta, ja yhdessä Thorin kanssa joka Ragnarok seikkailun jäljiltä on jäänyt ajelehtimaan avaruuteen, hyppää tähän poppooseen mukaan. Elokuvalla on niin monia käänteitä että turha tässä on niitä lähteä käymään läpi, mutta kuten kaikki varmasti osasivat aavistaa niin nyt kun ollaan eräänlaisessa päätepisteessä niin monen sankarin lento loppuu tähän elokuvaan. Osa heistä tulee todellisena yllätyksenä ja osa ei. Sen voin vain sanoa että jopa itselläkin muutaman hahmon kohtalo tuli aika puskista

Mutta toisin kuin monessa muussa supersankarielokuvassa, tai ehkä nykyään tämä alkaa olemaan jopa enemmän sääntö kuin poikkeus, niin tarinan pahis ei ole mikään yksiulotteinen mörkö. Thanos on toki nimeltäänkin maailmojen tuhoaja, mutta elokuva hyvin valoittaa hänen tarkoitusperiään ja vaikka ne ikävästi poikkeavat sarjakuvan tapahtumista niin jollain tavalla tämän elkuvan ratkaisu sopii nykyiseen maailmankuvaan. Kun jopa maassa on liikakansoitusongelmaa, niin Thanos näkee tätä samaa koko universumissa ja onkin päättänyt toimia tätä vastaan ja tarkoituksenaan häneellä on vaatimattomasti hävittää puolet universumin elämästä. Tässä ikuisuuden rautahanska kaikessa loistossaan onkin oiva ase jonka Kostajat ja Galaxin vartijat tulevat karulla tavalla huomaamaan. Ja jälleen kerran asioita sotkee henkilökohtaiset suhteet ja toiminta hahmojen välillä kohtalokkain seurauksin. Täytyy myös sanoa että Josh Brolin tekee suorastaan maagisen työn Thanoksen äänenä ja kasvojen esikuvana vaikka hahmo digitaalisesti onkin luotu. Samoin loistavan sivuroolin tekee kerrankin jättiläisen roolissa oleva Peter Dinklage jonka kaikki tietävät vain Game Of Thronesin kääpiönä Tyrion Lanisterina.

Avengers Infinity War ensimmäinen osa siis tuo katsojille sen mitä odotettiin. Huikea seikkailu hyvän ja pahan, tuhon ja pelastuksen sekä ystävyyden ja menneisyyden vaikutuksista. Jälki on silmiä hivelevää ja tarina on omassa kehyksessään hyvin uskottava ja johdonmukainen. Mäiskettä riittää enemmän kuin tarpeeksi mutta toisin kuin esimerkiksi Transformerseissa niin tässä pysytään vielä hyvän maun rajoissa. Ja loppupeleissä asiat jäävät pienestä kiinni. Tämä on myös hyvin tunteellinen elokuva ja kaikki hahmot panevat parastaan silllä osalle tämä on viimeinen valssi. Myös hahmojen keskinäiset kemiat ovat saavuttaneet eräänlaisen saturaatiopisteen ja jäämme mielenkiinnolla odottamaan mitä toinen osa ja päätös tuo tullessaan. Miten tästä voidaan enään nousta, jää kysymykseksi johon ärsyttävästi joudumme odottamaan vastausta ensivuoden puoelle.

PS. Katsokaa jälleen lopputekstien jälkeinen klippi. Meille faneille se oli kyllä itsestäänselvää.

Marvel: Infinity War
  • 91%
    Elokuva - 91%
91%

Poiminta

Genret: Toiminta, Seikkailu, Fantasia
Kesto: 149
Ohjaaja: Anthony Russo, Joe Russo
Pääosissa: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Chris Evans, Scarlett Johansson, Benedict Cumberbatch, Don Cheadle, Tom Holland, Chadwick Boseman, Paul Bettany, Elizabeth Olsen, Anthony Mackie, Sebastian Stan, Danai Gurira, Letitia Wright, Dave Bautista, Zoe Saldana, Josh Brolin, Chris Pratt
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2018

Sending
User Review
4 (1 vote)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tero Niemenpää
Admin
5 years ago

Omalla tavallaan yllätyksellinen elokuva, jos peilaa sitä vain sarjakuvien tapahtumiin. Toki tässä täytyy muistaa, että elokuvamaailman tuotannolliset esteet ovat joskus ylitsepääsemättömät. Joka tapauksessa hieno elokuva, joskaan ei missään nimessä viiden tähden arvoinen suoritus, sillä elokuvaan on lisätty liikaa kaikkea tiivistäen samalla tarinaa melkoisesti. Erityisen onnistunutta elokuvassa oli Chris Hemsworthing ja Chris Prattin kisailu. Nautin tästä elokuvasta samalla järjettömällä tavalla kuin muistakin Marvel-elokuvista, joten eihän tätä voi kuin suositella. 4/5p