elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Jo järjestyksessään kuudes x-men elokuva (riippuen laskentatavasta) pistää vaihteeksi koko mutanttimaailman aikajanan ja tapahtumat taas uuteen järjestykseen unohtaen sopivasti mitä aikaisemmin on tapahtunut. Tämä... X-Men: Apocalypse

Jo järjestyksessään kuudes x-men elokuva (riippuen laskentatavasta) pistää vaihteeksi koko mutanttimaailman aikajanan ja tapahtumat taas uuteen järjestykseen unohtaen sopivasti mitä aikaisemmin on tapahtunut. Tämä nyt ei sinällään Marvel maailmassa ole mitenkään kummallista sillä jo 80-luvulla ilmestyneissä sarjakuvalehdissä leikittiin aikajanoilla niin paljon että ainakin tämän yhden teinin pää sekoitettiin loppuelämäksi. Mutta onneksi ohjaaja Bryan Singer on tällä kertaa puikoissa sillä hän jos kuka osaa laittaa langat edes jonkinlaiseen järjestykseen niin että katsoja voi periaatteessa keskittyä itse käsillä oleviin tapahtumiin välittämättä mitä ehkä ennen ja jälkeen tulee tapahtumaan tai on tapahtunut. X-Men Apocalypse tapahtuu siis 80-luvulla on ja oikeastaan jatkoa First Class elokuvalle.

Mukana elokuvassa on siis jällee tutut naamat, James McAvoy professori x:nä, Micheal Fassbender Magnetona ,Jennifer Lawrence Mystikkona ja Nicholas Hoult Petona. Xavierin koulu lahjakkaille nuorukaisille kerää mutantteja ympäri maailmaa ja katsojille tullaankin näyttämään nuoret Scott Summers ja Jean Grey joiden esittäjät ovat päällisin puolin ihan hyviä mutta Sophie Turneria ei vain voi millään verrata Famke Jansseniin, sillä Famken esitys Greynä nyt vaan oli niin lähellä täydellisyyttä kuin sarjakuvafilmatisoinneissa voi olla.  Kuten aikaisemminkin X-men elokuvissa näyttelijä ja roolimäärät lähtevät yleensä lapasesta ja niin tässäkin. Yli puolet hahmoista jäävät vain hetkellisiksi erikoistehosteiksi tai turpaanlyötäviksi hahmoiksi joilla ei ole syvyttä tai mitään muutakaan ominaisuutta miksi heistä välittäisi tuon taivaallista. Päänelikon lisäksi uusista mutanteista ainoastaan Painajaista esittävä Kodi Smit-McPhee ja Elohopeaa esittävä Evan Peters ansaitsevat papukaijamerkin esityksistään sillä heidän tekemisistään katsoja väkisinkin alkaa välittämään.

Hyvä supersankarielokuva vaatii kuitenkin aina superpahiksen jotta se toimisi edes jollain tasolla, ja nyt ollaankin kaivettu Marvelin laarista yksi mielenkiintoisimmista hahmoista. Tuho, eli englanniksi Apocalypse ja oikealta nimeltään En Sabah Nur jonka ensiesiintyminen suomen sarjakuvissa oli vuonna 1991. Tuho kuuluu marvel universumin mielenkiintoisimpiin pahiksiin sillä miehen väitetään olevan maapallon ensimmäinen mutantti. Tähän ja tuohon vuoden -91 tarinaan tämänkin elokuvan juoni eräällä tavalla nivoutuu. Elokuvan alku nimittäin uhrataan antiikin egyptin kuvaukseen jossa Tuho mellesti puolijumalana, joutuessaan kuitenkin oman kansansa pettämäksi ja haudatuksi yli 3000 vuodeksi maan uumeniin. Monen sattuman kautta mies herätetään jälleen eloon ja mies alkaakin kokoamaan raamatullisia ratsumiehiään jotka ovat Sota (Magneto), Nälkä( Storm), Rutto (Tajunta) ja Kuolema (Enkeli) jotka auttavat Tuhoa totettamaan apokalyptistä suunnitelmaansa. Stormin ja Enkelin roolit vedetäänkin siis täysin uusiksi vanhoihin leffoihin nähden.

Tuhon roolissa esiintyvä Oscar Isaac hoitaa leiviskänsä erittäin tyylikkäästi ja Tuhon olemuksessa on uskottavuutta ja jykevyyttä. Elokuvan todelliseksi päätähdeksi nousee kuitenkin X-maailman vanha vihollinen ja ajoittain yhteistyökumppani Erik Lehnsherr, eli Magneto. Olen joskus aikaisemminkin maininnut että Michael Fassbender on loistava näyttelijä, mutta että mies vetää tällaisen suorituksen suoersankarielokuvassa on jotain täysin käsittämätöntä. Mies saa Magneton rooliinsa sellaista syvyyttä että pala suorastaan nousee kurkkuun. Toki McAvoy on myös yllättävän hyvä Professori X:n roolissaan mutta jää auttamatta Fassbenderin varjoon. Vaikka tarina on ajoittain hyvin tehostevoittoinen ja jälleen kerran mutanttivoimia ylistävä, niin pientä syvyyden poikastakin ollaan saatu mukaan yhteiskunnan, perheiden ja ystävien välisistä suhteista ja niiden vaikutuksista.

X-Men Apocalypse on kuitenkin loppupeleissä hyvin efektivoittoinen supersankarielokuva jossa ajoittain nähdään sarjakuvalehdistä tuttuja pitkän juonikuvion vaativia ihmissuhdeasioita sekä viittauksia historiaan. Loppuakohden tarina hieman levähtää käsiin ja langat uhkaavat vähän väliä livetä ohjaajan käsistä. Kun katsoja huomaa että juoni ei olekaan niin monimuotoinen kuin aluksi annettiin ymmärtää niin elokuva hieman lässähtää vaikka kokoajan paikkoja pistetäänkin komeasti paskaksi. X-men elokuvien kaanonissa tämä kuitenkin on hyvä tuotos joka jatkaa kauan sitten alkanutta tarinaa taidokkaasti. Myös pienen ”cameon” esittävä Hugh Jackman wolverine liittää tämän elokuvan marvel kaanoniin ja tuo ainakin tällaiselle Wolverine fanille jälleen hymyn huulille vaikka koko kohtaus vetääkin Wolverinen ensimmäisen oman leffan alas viemäristä. X-men apocalypse on ehdottomasti kaikkien marvel fanien nähtävä mutta jotein tämä kuitenkin jättää hampaan koloon. Jotain uutta pitäisi seuraavaksi keksiä taas.

X-Men: Apocalypse
  • 72%
    Elokuva - 72%
72%

Poiminta

Genret: toiminta, seikkailu, scifi
Kesto: 144 min
Ohjaaja: Bryan Singer
Pääosissa: James Mcavoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Oscar Isaac, Nicholas Hoult, Rose Byrne, Tye Sheridan, Sophie Turner, Olivia Munn, Lucas Till, Evan Peters, Kodi Smit-mcphee, Alexandra Shipp, Josh Helman, Lana Condor, Ben Hardy
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2016

Sending
User Review
3 (1 vote)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tero Niemenpää
Admin
7 years ago

Perusmättöä, joka pysyy juuri ja juuri pystyssä Fassbenderin ja McAvoyn ansiosta. Muuten melkoista tehostepornoa, jossa haetaan ja yhdistellään tarinoita niin monesta sarjakuvasta, että vähemmästäkin alkaa jo hieman hirvittämään. 3/5p