elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Kun elokuvan tapahtumapaikkana on Johannesburg, ei ole vaikeata arvata kuka on ohjaajanpallilla. Neill Blomkamp jatkaa vahvaa science fiction putkeansa ja miehen kolmas täysipitkä ohjaus... Chappie

Kun elokuvan tapahtumapaikkana on Johannesburg, ei ole vaikeata arvata kuka on ohjaajanpallilla. Neill Blomkamp jatkaa vahvaa science fiction putkeansa ja miehen kolmas täysipitkä ohjaus on jälleen kerran vahva näyttö siitä että tästä ohjaajasta saattaa tulla vielä ihan mitä vain. Miehen edelliset elokuvat District 9 ja Elysium olivat aiheeltaan ja tarinaltaan hyvin mieltä askarruttavia siitä mihin maailma on menossa. Uusin tuotos Chappie ei tästä paljoa poikkea. Blomkamp ottaa käsittelyyn aina mielenkiintoisen tekoäly aiheen jonka parissa ollaan väännetty peistä elokuvan alkuajoista asti. Blomkamp ja Terri Tatchell ovat kuitenkin ottaneet ajoittain jopa hämmentävän ja hellyttävän lähestymistavan sinällään brutaaliin tulevaisuuden maailmaan missä robotit eivät olekaan ehkä se uhka, vaan suurin vika löytyy jälleen kerran ihmisestä itsestään.

Lähitulevaisuudessa rikollisuuden räjähtäessä käsiin, Tetravaal yhtiön nerokas suunnittelija Deon Wilson luo nerokkaan keinoälyn ja robotiikan yhteenliittymän jonka seuraksena yhtiö alkaa tuottamaan poliisirobotteja kaupungille tuodakseen rauhan ja järjestyksen rikollisuuden taltuttamiseksi. Alkutilanne muistuttaa siis hieman jopa legendaarista RoboCop elokuvaa. Robotiikan lakeja Asimovin opein noudattavat poliisirobotit eivät kuitenkaan ole tuhoutumattomia, mutta niiden ottaessa isoimmat osumat saavat ihmispoliisit tehdä työnsä hieman turvallisemmin. Erään ratsian yhteydessä Robotti numero 22 saa pahasti siipeensä ja selviää että tämä sama robotti oli aikaisemminkin ottanut osumaa suojellakseen poliiseja. Viimeisimmän iskun seuraksena robotti 22 määrätään kuitenkin tuhottavaksi.

Samaan aikaan Deon Wilson on saanut luotua seuraavan sukupolven tekoälyn joka oikeasti osaa ajatella. Wilsonia esittää Slummien Miljonäärillä maailman tietoisuuteen noussut Dev Patel joka loistaa myös tässä roolissa. mies on kuin luotu nörttimäisen ja sinisilmäisen insinöörin rooliin. Tetravaal yhtiö ei vain oikein innostu tästä ajatuksesta, sillä jo käytössä olevat robotit ovat tarpeeksi hyviä, ja niitä pitäisi myydä nyt ympäri maailmaa. Samaan aikaan Tetravaalilla työskentelee myös entinen armeijan kaveri Vincent Moore (Hugh Jackman) jonka kateutta Wilsonia kohtaan ei paljoa peitellä. Moore on nimittäin luonut oman robottinsa josta löytyy suurin piirtein kaikki aseet ja vermeet ilman ydinpommia. Tetravaalin johtajana hääräävä Sigourney Weaverin esittämä Michelle Bradely pitää kuitenkin Wilsonin roboteista enemmän ja pitää Mooren töissä lähinnä motivoidakseen muita.

Kaikki tämä kuitenkin muuttuu kun Wilson ei saakaan lupaa toteuttaa visiotaan aidosta tekoälystä ja varastaa kovanonnen robotin numero 22:den ja käyttää tätä koekaniinina. Tästä syntyykin elokuvan uusi päähahmo Chappie jonka äänenä kuulaan Blomkampin luottumies Sharlto Copley. Copleyn työskentely  robotin äänenä toimii kuitenkin loistavasti. Chappie tuntuu, haisee ja näyttää täysin realistiselta robotilta jolla on tunteet ja oma mieli. Oikeastaan elokuva alkaa vasta kun Chappie sanoo ensimmäiset sanansa ja aloittaa seikkailun ennakkoluulojen ja raa’an hyljeksinnän maailmaan. Chappie saa kuitenkin kyseenalaisia kavereita jotka ovat rikollisia nimeltään Ninja ja Yo-Landi. Näiden keskuudessa Chappiesta kasvaa oman erikoisen moraalin omaava ex-poliisi robotti josta uhkaa tulla koko Tetravaalin vaarantava yksilö. Elokuva kasvaa loisteliaasti kohti loppua ja saa todella tunteellisia ja mieltäpainavia piirteitä siitä mitä me ihmiset oikeasti olemme ja kuinka me itsemme määrittelemme.

Blomkamp osaa ajoittain ohjata näyttelijöitään todella dynaamisesti. Patel on lähes oma itsensä insinööri roolissaan, mutta Jackmanin esittämän Mooren moraali ja tekemiset suorastaan yllättävät elokuva edetessä. Weaverin esitys sen sijaan on aika hajuton ja mauton. Elokuvan todellinen tähti onkin Copley Chappiena joka samalla myös hämmentää katsojaa. Ei ole oikeastaan hyvää tai pahaa, vaan vain ympäristö minkä puitteissa pitää toimia. Tehosteet, rytmitys ja tarina ovat kuitenkin todella onnistuneita. Blomkamp siis jatkaa edelleen vahvoilla otteilla ja näin science fictionin fanina en voi kuin innolla odottaa miehen seuraavaa tuotosta.

Chappie
  • 85%
    Elokuva - 85%
85%

Poiminta

Genret: toiminta, rikos, scifi, jännitys
Kesto: 120 min
Ohjaaja: Neill Blomkamp
Pääosissa: Sharlto Copley, Dev Patel, Hugh Jackman, Sigourney Weaver
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2015

Sending
User Review
3.5 (2 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tero Niemenpää
Admin
7 years ago

Yllättävän raikas ja toimiva elokuva. Ninja ja Yolandi toimivat omina itseinään melkoisen hyvin ja Chappie on robottina mielenkiintoinen tapaus. Blomkamp onnistuu jälleen kerran tekemään elokuvan, jolla on sanomaa, viihdyttävyyttä ja raikkautta. Olen yllättynyt. 4/5p