elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Rian Johnson näyttäisi olevan yksi vuoden 2012 pelastajista ainakin siinä mielessä, että mies on käsikirjoittanut ja ohjannut toimivan scifi-toiminnan, jonka tarina jopa toimii ja... Looper

Rian Johnson näyttäisi olevan yksi vuoden 2012 pelastajista ainakin siinä mielessä, että mies on käsikirjoittanut ja ohjannut toimivan scifi-toiminnan, jonka tarina jopa toimii ja joka ei sorru ylilyönteihin näyttelijävalinnoissa saatika juonessa. Samalla vuonna 2012 valmistunut Looper osoittaa (jälleen kerran), että Joseph Gordon-Levittissä on ainesta suureksi tähdeksi ja hän voisi helposti ottaa esimerkiksi Bruce Williksen paikan toimintatähtenä nyt tai huomenna.

Lyhyesti tavutettuna Looper kertoo tarinan palkkamurhaajasta, joka tappaa tulevaisuudesta tulevia ihmisiä. Monimutkaisesti selitettynä tappaminen on tulevaisuudessa niin vaikeaa, että homma täytyy tehdä aikakoneella menneisyydessä ja tässä on myös Gordon-Levittin esittämän Joen paikka. Kaikki kuitenkin muuttuu, kun tulevaisuudesta mätkähtää “vanha Joe” Bruce Williksen näyttelemänä ja sitä myöten koko nykyisyys/menneisyys/tulevaisuus on uhattuna. “Looper” (Loop) onkin suomeksi jotain silmukkaa tai sen tapaista, mutta tässä tapauksessa se tarkoittaa aina niin monimutkaisten aikamatkustussääntöjen käyttöä, jonka monimutkaisuus sekoittaa monen muunkin kuin Bruce Williksen pään.

Näyttelijät ovat elokuvassa hyvin mukana: Gordon-Levitt näyttää parhainta osaamistaan irroittelevana palkkatappajana ympäristössä, joka näyttää huonontuvan koko ajan. Kontrasti hyvinvoivan yläluokan ja kaduilla varkaita ampuvan alaluokan on varsin suuri, mutta jollain tavalla Gordon-Levitt onnistuu sulautumaan massaan hienosti. Hänen ystäväänsä näyttelevä Paul Dano hermoheikkoilee hienosti itsensä ulos ja tulevaisuudesta tupsahtava Bruce Willis saa olla oma itsensä. Williksestä on tosin mainittava se, että minusta on yllättävää kuinka kukaan ohjaaja ei yritä kuoria Williksen appelsiiniä ja saada esiin jotain uutta ja raikasta. Vaikka Willis tekee ihan hyvän roolisuorituksen, olisi hänestä mukava saada irti jotain uutta.

Muitakin mielenkiintoisia roolisuorituksia nähdään, sillä Emily Blunt toimii elokuvan naistähtenä erinomaisesti ja antipyssysankaria esittävä Noah Segan hermoilee hienosti oman roolinsa läpi. Kun rikollisten pomoa esittää vieläkin parhaiten Nuijasta ja tosinuijasta muistettava Jeff Daniels (Pakko sanoa, että Daniels on kuin Harry edellämainitusta elokuvasta… Vain vanhempana ja krapulaisempana versiona tosin), niin homma on aikalailla hyvässä kasassa.

Looper on siinä mielessä hieno elokuva, koska siltä on vaikea odottaa mitään, vaikka bluray-kotelo sanoo jotain toista. Hienoja arvosteluja saanut elokuva on kuitenkin ehdottomasti ansainnut kunniamainintansa, sillä se on huolellisesti viilattu aikamatkustus-kasa, jota Gordon-Levitt yrittää jotenkin pitää kasassa. Samalla kun miljöö on luotu jonkinlaiseksi urbaaniksi villiksi länneksi, niin homma on hyvä ja toimii.

Joka tapauksessa Looper elokuvana osoittaa, että Rian Johnsonilta voidaan tulevaisuudessa odottaa hienoja elokuvia ja että Joseph Gordon-Levitt nousee vieläkin suuremmaksi tähdeksi, mitä hän nyt jo osin on.

  • 80%
    Looper - 80%
80%

Poiminta

Genret: toiminta,sci-fi
Kesto: 119 min
Ohjaaja: Rian Johnson
Pääosissa: Noah Segan,Pierce Gagnon,Bruce Willis,Emily Blunt,Jeff Daniels,Joseph Gordon-Levitt,Paul Dano,Piper Perabo
Valmistusmaa: Yhdysvallat,Kiina
Valmistusvuosi: 2012

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments