A Good Day to Die Hard

On jälleen aika kuolla kovaa Bruce Willisin toimesta. Vaikka toki me kaikki 80-luvun toimintaelokuvien lapset odotamme näitä ehtymättömiä franchise jatkumoita aina parantamaan edellisestä osista ja tuomaan omat lapsuuden hienot hetket jälleen esille, niin totuuden nimissä joskus kuoleva lehmä pitäisi vain ampua. On jotenkin surullista katsoa tällaista, kun tuntuu että lähes sitä omaa lasta, ja lempimuistoa,  raiskataan näin kovaa perseeseen ja samalla hehkutetaan että kyllä tämä oikeasti on hyvä ja että katsoja on vain jämähtänyt toivottomasti sinne toimintaelokuvien kultaiselle aikakaudelle. Toki jos elokuvasarjan järjestysnumero on jo viisi, niin tekijä saa kyllä todella paljon anteeksi, mutta sitä ei voida koskaan antaa anteeksi että nimen perusteella jätetään homma puolitiehen ja aliarvioidaan katsojaa oikein isolla kädellä.

Onko A Good Day to Die Hard sitten niin paska elokuva kuin kaikki pelkäsivät? No on ja ei. Huonoja puolia kun löytyy huomattavasti enemmän kuin hyviä, ja niiden hyvien puolien luetteleminen jää todella lyhyeen. Mutta ei nyt hirtetä vielä itseämme vaan perustellaan asia. Bruce Willis ei ole vielä niin vanha, että tällaiset elokuvat olisivat jotenkin noloja tehdä. Mies pystyy edelleen olemaan uskottava toimintasankari, jos käsikirjoittajat vain ottaisivat huomioon mitä ihminen pystyy tekemään edes jotenkin uskottavasti. Kun päähenkilöltä katoaa uskottavuus, niin silloin ollaan jo vaarallisilla vesillä. John McClane on onneksi niin ikoninen hahmo että katsoja kuitenkin antaa miehelle paljon anteeksi, mutta elokuvan toisena päätähtenä heiluva Johnin poikaa esittävä Jai Courtney on äärimmäisen ärsyttävä ilmestys.  Joukon kolmantena pyöränä heiluva Sebastian Koch mutisee partaansa niin epäuskottavasti että ei siitäkään ole jälkipolville kerrottavaa. Muita hahmoja ei oikein valitettavasti ole, sillä pahikset ovat jälleen niin munattomia että oikein harmittaa. Jos Timothy Olyphant oli housu, niin tässä teoksessa esiintyvät Sergei Kolesnikov, Roman Luknár ja Mary Elizabeth Winstead ovat venäläisinä pahiksina täydellisen mitäänsanomattomia.

Kun juonikin on valehtelematta yhden A4:sen kokoinen kehys, jonka sisälle on vain ympätty mahdoton määrä ampumista ja räjähdyksiä Moskovan ja Tshernobylin ympäristössä niin ei oikein tiedä itkisikö vai nauraisiko. Nauraminen kuitenkin osoittatuu hankalaksi sillä McClanen iästä kun ei päästä vitsailemaan kunnolla ja isä-poika heitotkin jäävät vähiin niin ei siinä katsojaakaan naurata. Entäs se ampuminen? No siinä on onneksi paljon hyvää, mutta siinäkin ohjaaja Moore ryssii monta asiaa. Ampuminen nimittäin muodostuu välinpitämättömäksi kun se on leikattu liian nopeaksi ja helpoksi niellä. Momentum puuttuu ja pahiksia vain kaatuu julmettu määrä McClanen klaanin toimesta ja välillä ladataan tai vaihdetaan ase ja taas annetaan palaa. Paljon siis melua mutta ei yhtään tunnetta. Missä ovat hidastetut kuolemiset veren roiskahtaessa seinille?! Vaikka päähenkilöt loukkaantuvat ja ottavat osumaa, niin katsojasta se ei kuitenkaan tunnu siltä. Kaikki tapahtuu jotenkin liian helposti. Ainoa oikeasti hieno toimintakohtaus on alussa tapahtuva autotakaa-ajo koska tiettävästi siinä käytettiin paljon oiketa lavasteita.

Mutta hyvä toimintaelokuva ei voi rakentua yhden kohtauksen ympärille, eikä missään nimessä vanhalle nimelle ja sieluttomalle toiminnalle. Jos joku haukkuu minua toimintaelokuvien vihaajaksi, niin enempää metsään ei voisi mennä. Minä suorastan rakastan toimintaelokuvia, ja nimenomaan myös niitä häpeällisen huonoja. Mutta se mitä en voi kestää on yrittää tehdä paskasta suklaakakkua vain muotoilemalla se toisin. Jos tämä olisi ilmestynyt suoraan videolle ja tekijät olisivat sanoneet että tämä tehtiin nyt vain ihan rahastusmielessä niin ainakin allekirjoittaneella olisi ollut parempi mieli. Ehkä Brucen pitää vaan siirtää tuotantonsa niinkuin Seagal ja Dammekin suoraan videolle. Ainoa toivoni makaakin enään Stallonen ja Arnoldin harteilla sillä uskon että heillä on vielä sitä pelisilmää tehdä hyviä rymistelyjä kuten Expendables 2 hyvin osoitti. Älkää enää tehkö Die Hard 6:sta, ja jos teette niin pieni neuvo: pieni budjetti, K18, suoraan videolle ja uskottavaa toimintaa. Pisteet siis ainoastaan Brucen karismasta ja autotakaa-ajosta.

A Good Day to Die Hard
  • 35%
    Elokuva - 35%
35%

Poiminta

Genret: jännitys, rikos, toiminta
Kesto: 97 min
Ohjaaja: John Moore
Pääosissa: Amaury Nolasco, Anne Vyalitsyna, Bruce Willis, Cole Hauser, Jai Courtney, Megalyn Echikunwoke, Sebastian Koch, Yulia Snigir
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2013

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
11 years ago

Nappiin meni tämä arvostelu. Tämän elokuvan olisi voinut tuupata suoraan videovuokraamon hyllylle. Willis onnistuu tässäkin elokuvassa suhteellisen hyvin, mutta suurimmat miinukset annan kyllä käsikirjoittajalle, joka on tehnyt tästä elokuvasta ihan käsittämättömän paskakasan. Juonessa on niin valtavia aukkoja, että jopa Seagalin elokuvat jäävät kakkoseksi. 2/5p