elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

”Pahin kahdeksasta helvetistä on Jatkuva Helvetti ja sen jatkuva kärsimys”– vanha buddhalainen sutra. Infernal Affairs oli yksi vuoden 2002 suurista yllättäjistä tehden Hongkongin historian...

”Pahin kahdeksasta helvetistä on Jatkuva Helvetti ja sen jatkuva kärsimys”
– vanha buddhalainen sutra.

Infernal Affairs oli yksi vuoden 2002 suurista yllättäjistä tehden Hongkongin historian suurimman ensi-iltatuloksen ja nousten samalla vuoden katsotuimmaksi elokuvaksi Hongkongissa. Elokuva keräsi ison liudan palkintoja vuotuisessa Hongkong Film Awards gaalassa (mm. parhaasta elokuvasta, parhaasta ohjaajasta, parhaasta leikkauksesta, parhaasta käsikirjoituksesta sekä parhaasta näyttelijästä, Tony Leungista) ja tuottajat myivätkin uusintaversion filmausoikeudet Warner Brotherssille ja Brad Pittille. Eikö rupeakin kuulostamaan hyvältä?

Elokuva kertoo kaikessa pirullisessa yksinkertaisuudessaan kahdesta hongkongilaisesta poliisista, joiden tehtävät ovat varsin erilaisia luonteeltaan. Tony Leungin esittämä Yan on poliisin peitetehtävissä oleva kyttä joka on useiden vuosien ponnistelujen tuloksena noussut triadin arvoasteikoilla korkealle. Hän on triadpomo Samin (Eric Tsang) ykkösmies, ja vain SP Wong tietää Yanin olevan kyttä. Sam taas on soluttanut triadeissa kasvaneen Mingin (Andy Lau) poliisiin, SP Wongin (Anthony Wong) johtamaan ryhmään, ilmiantamaan jokaiset liikkeet triadille ja turvatakseen näin Samin liiketoimet.

Kumpikin osapuoli on saanut tietää joukkoihinsa soluttautuneen myyrän olemassaolosta. Henkilöllisyydet ovat toistaiseksi vielä pysyneet salassa, kuitenkin vain hiuksenkarvan varassa… Toistaiseksi. Elokuva perustuukin paljolti Andy Laun ja Tony Leungin väliseen hermojen mittelyyn tuossa infernaaliseksi muodostuvassa kissa-ja-hiiri leikissä jossa ilmiantajat nimitetään jahtaamaan itseään. Tässä käy toteen vanha buddhalainen sutra missä kerrotaan pahimman kahdeksasta helvetistä olevan “jatkuva” helvetti ja sitä kuvaakin parhaiten ikuisesti piinaava kärsimys. Asetelmat pyörähtävätkin nopeammin ylösalaisin,
kuin ehtii edes popcornia suuhunsa kaataa eikä elokuva jätä katsojaa tylsäksi hetkeksikään.

Elokuvan näyttelijät tekevät jälleen kerran laatutyötä. Onhan elokuvassa yksi Hongkongin parhaista näyttelijäkaarteista. Anthony Wong suorittaa taas kerran mainion tiukan kyttäpomon roolisuorituksen Tony Leungin näytellessä hermoromahduksen partaalla olevaa “myyrää”. Andy Lau on myöskin elementissään elokuvassa ja eroittuu edukseen triadin myyränä. Vaikka Elokuva myöskin kietoutuu omalla tavallaan Andy Laun hahmon ympärille tuoden näin tarvittavaa moniuloitteisuutta, on elokuvan ehdoton päähahmo kuitenkin Tony Leung. Myöskin Eric Tsang on kunnostautunut IA:han ja on pitkästä aikaa vakaassa ja painavassa roolissa Samina.

Infernal Affairs on myöskin visuaalisesti mielenkiintoinen kokemus sillä se tarjoaa realismia mitä ei kuitenkaan ole viety liian pitkälle säilyttäen näin elokuvamaisuuden ja pitäen näin elokuvan sopivan kevyenä katsojalle. Wong Kar Wain luottokuvaajana tunnettu Christopher Doyle (ehdolla parhaasta kuvauksesta IA:ssa) antaa myöskin oman sävynsä elokuvalle. Elokuvan värimaailma on onnistunut hyvin ja kuvaus on aavistuksen musiikkivideomaista eli toisin sanoen visuaalisesti todella nättiä.

IA:n musiikki on hyvää, joskin välillä aavistuksen sokerisen tuntuista, ja voittihan elokuvan nimikkobiisikin HK Awardsin palkinnon parhaasta tunnarista.
Välillä tosin tuntui, että elokuvan musiikit eivät aina olleet oikein elokuvan teeman kanssa yhdessä parhaalla mahdollisella tavalla. Uusintakierroksella katsoessani tätä en tosin enää huomannut mitään joten kyseessä saattaa olla yhtä hyvin myös ohjaajan tietoinen valinta.

Infernal Affairs on aivan loistava elokuva. Siinä jytää ennen kaikkea hyvä juoni ja mainio ohjaus. Elokuva tuntui vain jokseenkin lyhyeltä ja olisin ehkä toivonut enemmän hahmojen syventämistä ja juonen käänteitä. Ilmeisesti ohjaajatkin huomasivat tämän ja tekivät kaksi alkuperäistä elokuvaa syventävää jatko-osaa (joko puhtain, tai täysin kaupallisin mielin… Kuka sitä nyt tietää…). IA:sta on myös julkaistu kaikki trilogian kolme osaa yhdessä nipussa käsittävä dvd-julkaisu johon näppini palaisivat halusta päästä käsiksi.

5

Summary

Genret: draama,jännitys
Kesto: 101 min
Ohjaaja: Wai Keung Lau,Siu Fai Mak
Pääosissa: Andy Lau,Tony Leung,Anthony Wong,Eric Tsang
Valmistusmaa: Hong Kong
Valmistusvuosi: 2002

Sending
User Review
0 (0 votes)

Antti Kiiskinen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments