elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Rod Lurien ohjaama, vuonna 2001 valmistunut, elokuva, Viimeinen linnoitus (The Last Castle) on periamerikkalainen elokuva oikeudenmukaisuudesta ja itsensäkunnioittamisesta, mitä moni amerikkalainen elokuva on ollut...

Rod Lurien ohjaama, vuonna 2001 valmistunut, elokuva, Viimeinen linnoitus (The Last Castle) on periamerikkalainen elokuva oikeudenmukaisuudesta ja itsensäkunnioittamisesta, mitä moni amerikkalainen elokuva on ollut täynnä. Liika ei kuitenkaan ole välttämättä liikaa, sillä tällä kertaa itsekunnioitusta haetaan linnoituksen sijaan sotilasvankilasta, joka omalla tavallaan eskaloituu James Gandolfinin näyttelemän everstin ja kokeneen Robert Rendfordin näyttelemän tuomion saaneen kenraalin välienselvittelyksi. Pohjimmiltaan The Last Castle puhuu sotilaista, jotka ovat kadottaneet sotilaina olemisen tarkoituksen Gandolfinin pöyhkeilevän ja kurinpidollisesti raa’an vallan alle. Ja sen Rendfordin pitää palauttaa.

Elokuvan näyttelijät ovat oikeissa rooleissa: Gandolfini on omiaan sotahistoriaa keräävänä everstinä, jota Redfordin hahmon nuivat ja varomattomat sanat loukkaavat syvästi. Siitä hetkestä lähtien elokuva on kahden miehen taistelu, jossa Gandolfini simputtaa muita sotilaita ja Redfordin näyttelemää Irwiniä niin paljon, että Irwin päättää tehdä asialle jotain. Suoraviivaisen ottelun sijasta hauiksia pullistellaan shakkitermein ja vankilan apaattisuus ja testosteronisuus jätetään tavallaan sivuraiteelle ja Mark Ruffalon näyttelemän Yatesin viisasteltavaksi. Toisaalta taas toiminta räjähtää käyntiin kuin höyryveturi, mutta The Last Castlea on turha verrata vaikkapa vankilasarja Oz:iin, joka loi amerikkalaiselle vankilalle amerikkalaisessa tv-show:ssa aivan uudet kasvot.

Kaiken kaikkiaan The Last Castle on sopivan pituinen vankiladraama, jossa näätä ja vanha kettu mittelevät voimiaan sateisen vankilan pihalla. Välillä rakennetaan muuria, välillä istutaan pimeässä eristyssellissä ja välillä niskoitellaan muuten vain. Sanotaan mitä sanotaan, niin elokuvan tarina ei yksittäisenä elokuvana toimi oikeastaan millään tavalla, sillä kaikki tapahtuu yksinkertaisesti liian yksioikoisesti ja liian nopeasti. Redfordin hahmo kun saa koko vankilan puolelleen yhden stuntin aikana ja kaikenlainen valmistelu tulevaa yhteenottoa varten tuntuu puuttuvan. Siitäkin huolimatta The Last Castle on “kahden ja puolen” miehen onnistunut patrioottinen show, jonka lopuksi kuvaaja kuvaa lipputangossa liehuvaa tähtilippua. Siinäpä se sitten onkin.

  • 70%
    Viimeinen linnoitus - 70%
70%

Poiminta

Genret: draama,toiminta
Kesto: 131 min
Ohjaaja: Rod Lurie
Pääosissa: Robert Redford,James Gandolfini,Mark Ruffalo,Steve Burton,Delroy Lindo
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2001

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments