elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Thor Thor
Marvel-fanit saavat tänä vuonna niin sanotusti makeaa mahan täydeltä, kun Hollywoodin iso koneisto on päättänyt täräyttää jopa kolme marvel-filmatisointia lyhyen ajan sisään. Rytinän aloittaa... Thor

Marvel-fanit saavat tänä vuonna niin sanotusti makeaa mahan täydeltä, kun Hollywoodin iso koneisto on päättänyt täräyttää jopa kolme marvel-filmatisointia lyhyen ajan sisään. Rytinän aloittaa ehkäpä yksi Marvel-maailman voimakkain ja skandinaaveille tunnetuin “satuhahmo” eli mahtava ukkosenjumala Thor. Tämä ukkosenjumala ilmestyi sarjakuvan sivuille jo 60-luvun alussa ollen yksi ensimmäisistä Marvelin sankareista, joka vieläkin esiintyy sarjakuvien sivuilla. Stan Lee loi hahmon norjalaisten legendojen mukaan, ja kun miettii sitä, että hahmo on esiintynyt enemmän ja vähemmän aktiivisesti sarjakuvissa seitsemällä vuosikymmenellä niin juoniaihioita ainakin luulisi riittävän. 

Olisi kuitenkin aika hullua lähteä tekemään tarinaa jostain 60-luvun tarinoista, joten 2000-luvulla aloitettu “reboot” muutamista sarjakuvasankareista toimii tässä tapauksessa paremmin, ja aihioksi onkin otettu Ultimate-Marvelia ja sopivia osia vanhoista Walter Simonson tarinoista (jotka muuten nostivat Thorin jälleen tunnetuksi 80- ja 90-luvulla) saaden aikaiseksi aika toimivan paketin. Kirbyn ja Stan Leen luoma Marvel-Asgard avautuukin sateenkaarisiltoineen mahtavalla tavalla, vaikka  elokuvassa käytetty 3D ei olekaan aivan parhaimmillaan näissä elementeissä. Mutta muuten kaikki tarvittavat hahmot pitävät hyvin paikkansa tässä kaanonissa, ja tarina on hienosti koottu niin, että se kiinnittyy myös saumattomasti tulevaan Kostajat-elokuvaan. 

Tällaiselle vanhan liiton marvel-fanille oli suorastaan hienoa nähdä Odinin roolissa itse Anthony Hopkins, joka iästään huolimatta on jumalaisella parrallaan lähes täydellinen Asgardin kuningas. Samoin muutkin Asgardin asukit ovat valikoituneet loistavasti, vaikka hieman hörähdin kun näin Heimdalin roolissa itse Idris “Stringer Bell” Elban The Wire-sarjasta. SamoinRay Stevenson oli maskeerattu lähes tunnistamattomaksi Volstaggin roolissa ja mahaa olisi voinut olla vieläkin enemmän. Kun elokuvasta löytyi vielä Sif, Loki, Hogun ja Fandral, niin eihän tässä enempää olisi edes voinut toivoa, varsinkin Tom Hiddlestonin suoritus pahana Thorin velipuolena oli jäätävää katsottavaa. Shown kuitenkin varastaa Thorina esiintyvä uusi lupaus Chris Hemsworth, jonka elokuvallinen kokemus ennen tätä oli vähintääkin rajoittunut. Se ei menoa kuitenkaan haittaa, sillä tämä yli 190 senttinen australialaisjätti on kuin tehty ukkosenjumalan rooliin ja miehen pökkelyys vain vahvistaa hänen olemustaan Thorina. Sen sijaan Jane Fosterina esiintynyt Natalie Portman vetää roolinsa niin yllätyksettömästi että hänen tilalleen olisi kelvannut kuka tahansa tusinanäyttelijätär.

Sen verran täytyy tekniseenkin suoritukseen paneutua, että kun tämä 3D nyt valloittaa teattereita, niin tällaisissa elokuvissa en vain näe sitä hyötyä mitä sillä yritetään saavuttaa. Avatar oli kokonaan rakennettu 3D:n ympärille, mutta tällainen “kikkailu” vain syö katselunautintoa, koska liikenopeus ei vain yksinkertaisesti riitä ja toimintakohtaukset ovat ajoittain melkoista sumua. Samoin kohdat missä 3D:tä käytetään, olivat hämmentäviä, koska välillä tuntui siltä, että tekijät eivät oikein itsekään tienneet minne syvyysvaikutelmaa olisi tarvittu. Esimerkiksi jäämaailmasta olisi saanut 100 kertaa hienomman jos siihen olisi vähän panostettu. Muutenkin elokuvassa näkyi jonkinlainen kiire, sillä ajoittain taustat olivat aivan liian staattisia. Loppupeleissä ne eivät kuitenkaan pilanneet elokuvanautintoa, muttei niistä apuakaan ollut.
Ehkä jotain tekemistä on ollut sillä että Kenneth ”Wallander” Branagh ei ole ihan tällaisia elokuvia päässyt aikaisemmin tekemään. 

Thor on oiva osoitus siitä, että Marvel voi ja elää edelleen hyvin, ja sarjakuvien kanssa kasvaneet nuoret ovat ottaneet nämä elokuva-sovitukset hyvin vastaan ja meno ei tunnu hidastuvan ainakaan lähiaikoina. 3D:n voisi jättää pois, mutta valitettavasti studiot ja yleisö määrää suunnan ja nyt mennään näillä eväillä. Ehdottomasti pakkokatsottava elokuva kaikille marvel-faneille, mutta sopii myös muille scifi-toiminnan ystäville.

Thor
  • 71%
    Elokuva - 71%
71%

Poiminta

Genret: draama, fantasia, seikkailu, toiminta
Kesto: 115 min
Ohjaaja: Kenneth Branagh
Pääosissa: Anthony Hopkins, Chris Hemsworth, Idris Elba, Jaimie Alexander, Josh Dallas, Kat Dennings, Natalie Portman, Ray Stevenson, Rene Russo, Stellan Skarsgård, Tadanobu Asano, Tom Hiddleston
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2011

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments