elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Heräät juuri itsesi kokoisessa säiliössä pystyasennossa kiinnitettynä letkuihin ja johtoihin, etkä saa henkeä. Suusi  edessä on  oudon näköinen maski, joka haittaa hengitystäsi, ihoasi kihelmöi,... Pandorum

Heräät juuri itsesi kokoisessa säiliössä pystyasennossa kiinnitettynä letkuihin ja johtoihin, etkä saa henkeä. Suusi  edessä on  oudon näköinen maski, joka haittaa hengitystäsi, ihoasi kihelmöi, etkä pysty liikkumaan kunnolla. Valot syttyvät aivan yllättäen ja alat takomaan edessäsi näkyvää pientä ikkunaa, joka on aivan jäässä. Paniikki iskee kun et pääse millään irti ja ahtaanpaikan kammo alkaa hiipiä takaraivoon kun ovi ei aukeakaan. Aivan yllättäen edessäsi oleva ovi räjähtää auki ja putoat lattialle täristen, koska lihaksesi eivät tottele käskyjäsi, ja olet oman kuolleen ihosi peittämä. Et muista omaa nimeäsi, etkä paikkaa missä olet,  ja sinulla ei ole hajuakaan miksi olet siellä.  Mikään muistikuva ei tunnu tutulta, ja huomaat oudon tatuoinnin kädessäsi ja kuulet oudon sähköisen huminan taustalta outojen äänten alkaessa lähestyä. Tervetuloa avaruusalus Elysiumille.
Pandorum on eräänlainen avaruushulluus, jota ilmenee pitkään hyperunessa olleilla astronauteilla. Sen oireina ovat hallusinaatiot, paranoia ja murhahimoisuus. Eli erittäin epätoivottu oire pitkillä avaruusmatkoilla. Kun vuonna 2153 ihmiskunnan väkiluku on ylittänyt 24 miljardin rajan, Paleo-17 luotain löytää maankaltaisen planeetan ja suuren avaruusaluksen rakentaminen alkaa. 2174 avaruusalus Elysium vihdoin laukaistaan kohti uutta planeetta Tanista ja 60 000 ihmistä lastataan mukaan, jotta kolonisaatio uudella planeetalla voi alkaa. Matkan laskettu lentoaika on yli 126 vuotta, joten ilmeistä on, että kaikki matkustajat laitetaan hyperuneen ja miehistö vuorottelee tasaisin väliajoin perillepääsyyn saakka. Arvatenkin jotain menee pahasti pieleen ja Ben Fosterin näyttelemä Bower saa huomata sen raskaimman kautta kun hän herää.

Pandorum on loistavasti rakennettu avaruudessa tapahtuva kauhuilu, jollaisia ei ihan liikaa kuitenkaan tehdä. Toki tämäkin elokuva lainaa paljon niin Event Horizonista kuin Alienistakin, mutta seisoo kuitenkin vahvasti omilla jaloillaan. Alun psykologinen kauhu muuttuu elokuvan edetessä enemmän fyysiseksi hirviökauhuksi kun Bowerille vähitellen selviää mitä ihmettä aluksessa on oikein tapahtunut. Dennis Quadin näyttelemä luutnantti Payton myös muuttuu pikkuhiljaa elokuvan aikana itsevarmasta päällysmiehestä itseään epäileväksi matkaajaksi, ja hulluus on ajoittain hyvinkin käsinkosketeltavaa.

Ohjaaja Alvart rakentaa hienosti elokuvaa eteenpäin ja se ikäänkuin kasvaa lumipallomaisesti aina kohtauksesta toiseen. Foster on elokuvan todellinen sankari ja päähahmo, joka jättää Quaidin kauas taakseen nuolemaan näppejään. Onkin suorastaan ilo seurata miten Fosterin toimet ja reaktiot eivät missään vaiheessa herätä epäuskoisia tunteita, vaan ne ovat hyvinkin loogisia tilanteeseen nähden.

Kuten hyvään scifi-kauhuun kuuluu, elokuvan yllätykset seuraavat toisiaan ja mikään ei ole sitä miltä se näyttää. Hulluuden ja todellisuuden rajat sekoittuvat ajoittain herkullisesti yhteen, ja Bower saa huomata aluksen uumenissa, että ei todellakaan ole yksin, ja paikallaan ei parane olla. Myös elokuvan leikkaukset, musiikki ja tunnelma on osunut harvinaisen nappiin, ja ainoastaan muutamat side-kickit hieman häiritsevät kokonaisuutta, sillä Foster olisi pystynyt kantamaan tämän helposti itsekin, mutta hyvä näinkin. Myös PG-13 on heitetty nurkkaan häpeämään ja roisketta nähdään ihan kiitettävästi. Kaiken kaikkiaan Pandorum on yllättävän viihdyttävä elokuva, joka tuo virkistävää tuulahdusta tähän genreen ja ainoastaan hieman kaksijakoinen loppu tiputtaa kokonaispisteitä. Mutta muuten Outer Limitsin hengessä tehty scifi-kauhuilu kuuluu ehdottomasti alkavan vuoden parhaisiin teoksiin.

Pandorum
  • 80%
    Elokuva - 80%
80%

Poiminta

Genret: jännitys,kauhu,sci-fi
Kesto: 108 min
Ohjaaja: Christian Alvart
Pääosissa: Antje Traue,Cung Le,Ben Foster,Cam Gigandet,Dennis Quaid
Valmistusmaa: Yhdysvallat,Saksa
Valmistusvuosi: 2009

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments