elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Vuoden 2010 yllätys-Oscarin nappasi vieraskielisen elokuvan kategoriassa Argentiinan Katseeseen kätketty (El secreto de sus ojos), joka onkin muutamista konventionaalisista ratkaisuistaan huolimatta huomattavasti kilpakumppaneitaan (mm....

Vuoden 2010 yllätys-Oscarin nappasi vieraskielisen elokuvan kategoriassa Argentiinan Katseeseen kätketty (El secreto de sus ojos), joka onkin muutamista konventionaalisista ratkaisuistaan huolimatta huomattavasti kilpakumppaneitaan (mm. Profeetta, Valkoinen nauha) eheämmin kirjoitettu kokonaisuus. Tunnelmallinen latinomysteeri pesee toki helposti myös lajitoverinsa Pohjois-Amerikasta – ehkä Coeneita lukuunottamatta.

Tarina käynnistyy, kun poliisin virasta eläkkeelle jäänyt Benjamín (Ricardo Darín) alkaa kirjoittaa 25 vuotta sitten traagisesti ja epätyydyttävästi päättynyttä murhatutkimusta kirjaksi. Samalla hän herättää tapauksen jälleen henkiin ja sotkee mukaan vanhan pelin muutkin nappulat. Näistä kipein tuttavuus lienee Benjamínille saavuttamattomaksi jäänyt Irene (Soledad Villamil), joka suhtautuu menneisyyden tonkimiseen syystä varauksella.

Katseeseen kätketty on neo-noir -traditiota, jossa painopiste ja katsojan jujuttaminen ei ole enää niinkään itse rikoksessa (itseasiassa kuvio on lopulta hyvinkin yksinkertainen). Juoni keskittyy sen nopeasti kasaantuviin seurauksiin, jotka muuttavat useiden ihmisten elämän pysyvästi ja huijaus löytyy rivien välistä. Luonnollisesti pelkästään murhatutkimuksen kuvio ei jaksa enää nykyään nokkelia kirjoittajia kiinnostaa, siksipä mukaan on tuotu myös tulkinnanvaraisuutta tarjoava rakenne, jossa suurin osa tarinasta hahmotetaan päähenkilön muistojen ja hänen kirjoittamansa kirjan kautta. Se on tarina petoksesta, katkerasta erosta, pakkomielteestä ja vanhojen virheiden korjaamisesta. Katseeseen kätketty toimii suoraviivaisesti tulkittunakin yliarvostetusta, pseudoshokeeraavasta twististään huolimatta, mutta todellista arvoa se saa, kun ottaa huomioon, että periaatteessa mikä tahansa osa elokuvasta voi olla menneisyyden haamujensa kanssa painivan kirjoittajan sepittämää – tai ainakin värittämää. Tämä tulee todennäköisesti selkeämmin esille romaanissa.

Melko perinteisestä kameratyöskentelystä koostuva Katseeseen kätketty pitää sisällään kuitenkin yhden mainitsemisen arvoisen kohtauksen. Se on häkellyttävän hieno, ilmeisesti korkeintaan kahdesta leikkauksesta koostuva kamera-ajo, joka lähtee korkealta ilmasta, laskeutuu jalkapallostadionille ja kulkee katsomosta lukuisten mutkikkaiden käytävien kautta alas ja konkreettisesti aivan kentän nurmen pintaan. Se on jälleen loistava esimerkki visuaalisen ajattelun kehittymisestä entistä vangitsevammaksi. Kunpa vastaavaa olisi ollut enemmän.

Argentiinan yhteiskunnan myllerrys 70-luvulla toimii tarpeeksi pienenä juonenkuljettajana, joka raottaa myös hieman ikkunaa maan historiaan niillekin, jotka eivät sitä tunne. Vaikka siitä ei olekaan kyse. 70-luvun miljöö on kuitenkin hyvin autenttisen näköinen ja nautinnollista katseltavaa. Kotimaassaan suosittu, karismaattinen Ricardo Darín on myös merkittävä tekijä elokuvan nostalgisen ja hieman salaperäisen tunnelman luojana. Muulle maailmalle lähinnä edesmenneen Fabián Bielinskyn elokuvista tuttu Darín ymmärtänee tarinan häilymisen toden ja epätoden välillä – hän oli yhtä vakuuttava myös runsaasti samoja elementtejä sisältäneessä El aurassa.

Elokuvissa ensimmäinen kohtaus on ehkäpä vielä tärkeämpi kuin viimeinen. Tässä aloitus on kerrassaan loistava.

  • 90%
    Katseeseen kätketty - 90%
90%

Tiedot

Genret: draama,rikos,film-noir,mysteeri
Kesto: 131 min
Ohjaaja: Juan José Campanella
Pääosissa: Guillermo Francella,Javier Godino,Pablo Rago,Soledad Villamil,Ricardo Darín
Valmistusmaa: Argentiina
Valmistusvuosi: 2009

Sending
User Review
0 (0 votes)

Toni Saarinen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments