elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Tunnistatko maallisessa taivalluksessasi piirteitä Ned Flandersin vastaavasta? Tuntuuko, että kuten Springfieldin keltaisessa animaatiomaailmassa, hyväntahtoisuuttasi väärinkäytetään röyhkeästi toisten asioiden edistämiseksi? Toisinaan naapuri omii autotallisi työkaluvaraston...

Tunnistatko maallisessa taivalluksessasi piirteitä Ned Flandersin vastaavasta? Tuntuuko, että kuten Springfieldin keltaisessa animaatiomaailmassa, hyväntahtoisuuttasi väärinkäytetään röyhkeästi toisten asioiden edistämiseksi? Toisinaan naapuri omii autotallisi työkaluvaraston ja toisinaan saat sähköraipasta ihan vain silkasta sähköiskun antamisen ilosta. Ai et? Ei hätää: Coenin veljesten uusimman perusteella kehtaan väittää, että ainakin amerikanjuutalainen Larry Gopnik löytää yhteneväisyyksiä kristityn piirrosreplikanttinsa kanssa.

Hurjaa elokuva per vuosi -tahtia pitävien Coen-veljesten viimeisimmässä teoksessa “A Serious Man” tarinan keskiössä on 1960-luvun omakotitalolähiön juutalaisyhteisö ja etenkin keski-ikäistyvän fysiikan professori Larry Gopnikin pala palalta mureneva elämä. Vaimo vaatii rituaalista avioeroa, viihtyy liiankin hyvin läheisen perhetutun kanssa ja putsaa poloisen aviomiehen pankkitilin. Bar mitsva-ikää lähestyvän nuorimmaisen suurin huoli on television antennisignaalin heikko laatu, siinä missä esikoistytär toivoo herkeämättä pääsyä nenäleikkaukseen. Sekoita soppaan vielä yrmeät naapurit, talon vessassa viihtyvä veli ja paasaava juniorirabbi: uurteet Gopnikin kasvoilla sen kuin syvenevät.

Elokuvassa toistuva teema “elämänsä sivustakatsoja” on nyttemmin jo tuttua Coen-kuvastoa; samankaltaista tapahtumainkulun väistämättömyyttä peilattiin jo vuonna 2002 ilmestyneessä “Mies joka ei ollut siellä”-teoksessa. “A Serious Manissa” epäoikeudenmukaisuus lyö lähes poikkeuksetta ilmeettömille kasvoille: ymmärtämättömyyttä ja empatiakyvyn puutetta tulkitsevat naamat, joissa ei näy lohtua tai myötätuntoa. Useat taidokkaat näyttelijät pääsevät luomaan Coenien ohjauksessa herkullisen staattisia henkilöhahmoja, etunenässä luonnollisesti pääroolissa ihastuttava Michael Stuhlbarg. Taattuun Coen-tyyliin visuaalinen maailma on eheä ja tarinaa taidokkaasti edistävä: tasapainoinen.

Riisuttuna, pelkistettynä ja paikoitellen myötähäpeän asteelle kiristettynä mustana (tragi)komediana “A Serious Man” on edellisvuoden mieleenpainuvimpia elokuvia. Loppukuvan raadollisuus ja lohdullisuus kiteyttävät hyvin kohteensa ja mieli on teatterista poistuttaessa sopivan ristiriitainen. Kuten varmaan elämässäkin on yleensä tapana olla. Tai viimeistään siitä poistuttaessa.

  • 80%
    A Serious Man - 80%
80%

Poiminta

Genret: draama
Kesto: 105 min
Ohjaaja: Ethan Coen,Joel Coen
Pääosissa: Aaron Wolff,Fred Melamed,Jessica McManus,Michael Stuhlbarg,Richard Kind,Sari Lennick
Valmistusmaa: Yhdysvallat,Iso-Britannia,Ranska
Valmistusvuosi: 2009

Sending
User Review
0 (0 votes)

Antto Orasmaa

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments