Man on Wire

James Marshin ohjaama dokumenttielokuva, Man on Wire, on jotain hienoa dokumenttielokuvien genressä. Se on myönnetty jo toki monessa eri paikassa, sillä Marshin vuonna 2008 ohjaama elokuva on käärinyt parhaan dokumenttielokuvan Oscarin lisäksi 27 muuta voittoa erilaisissa kilpailuissa. Eikä suotta, sillä Philippe Petitin jännittävästä ja ikimuistoisesta urotyöstä kannattaa jo jonkinlainen dokumenttielokuva rakentaa.

Sanana dokumenttielokuva kuulostaa katsojansa korvaan ennenkaikkea alleviivaavalta tuotokselta, jossa tarkastellaan periaatteessa jotain epäkohtaa maailmassa. Näin ei kuitenkaan tällä kertaa ole, sillä Marsh on onnistunut luomaan Man on Wiresta todella erilaisen tapauksen, jossa katsoja tönäistään mukaan vauhdikkaaseen nuorallakävelijän maailmaan, jossa keskipisteessä on World Trade Centerin tornien välissä vaijerilla taiteillut Philippe Petit.

Philippe Petit on ranskalainen nuorallakävelijä, joka on elämänsä aikana tehnyt melkoisia temppuja. Kävellyt vaijerilla Notre Damen katolla ja ennen kaikkea kävellyt kuuluisien kaksoistornien välissä. Tähän unelmaan hän käytti useita vuosia, kunnes pääsi ystäviensä auttamana toteuttamaan unelmaansa lähes pelottomana. Marsh rytmittää ohjaamansa elokuvan varsin mielenkiintoisesti, sillä muutamien dramatisoitujen kohtausten lomassa elokuvassa nähdään autenttista kuvaa milloin mistäkin Petitin elämän varrelta. Kun tämän vielä yhdistää äärimmäisen eläväiseen Petitiin itseensä ja Michael Nymanin koskettavaan musiikkiin, on kasassa varsin väkevä kokemus, joka liimaa katsojansa kotisohvaan kiinni vakuuttavalla tavalla. Tosin tässä on myös elokuvan yksi heikkous, sillä Marsh maalaa Petitistä niin positiivisen kuvan, että miehellä on taatusti luurankoja kaapissa: tämän todistaa jo nuorallakävelyyn päättynyt ihmissuhde.

Kaiken kaikkiaan Marshin dokumenttielokuva on loistopala: siinä on hyvää tuulta ja positiivista elämäniloa enemmän kuin kymmenessä Hollywood-komediassa. Se on samalla myös varsin eläväinen kuvaus lähes mahdottomalta tuntuvasta tehtävästä, jossa Petit ja hänen ystävänsä tunkeutuivat kahteen WTC-torniin ja virittivät yön pimeydessä vaijerin tornien väliin. Tämän kaiken lisäksi Man on Wire on tarina intohimosta, pakkomielteestä ja unelmasta, jonka Petit kulki läpi miltei täysin ilman syytä. Tai syytä ja syytä: Petit on niitä harvoja ihmisiä, jotka näkevät kauneutta elämässä ja Marsh näyttää olevan niitä harvoja ihmisiä, jotka osaavat pukea tämän “kauneuden” tavoittelun sanoiksi ja kuviksi. Tästä on tuloksena elämäniloa ja hyväntuulista kukkaishenkeä hönkivä Man on Wire, joka on ehdottomasti katsomisen arvoinen elokuva.

  • Man on Wire
4.5

Summary

Genret: dokumentti
Kesto: 94 min
Ohjaaja: James Marsh
Pääosissa: Jean François Heckel,Jean-Louis Blondeau,Philippe Petit
Valmistusmaa: Yhdysvallat,Iso-Britannia
Valmistusvuosi: 2008

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments