elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Oliver Stone on menestynyt ja hyvin tunnettu ohjaaja, jonka mestariteoksia ovat mm. Vietnamin sodan mielettömyydessä melskaava Platoon ja paatoksellisen tutkiva JFK, joka on eittämättä...

Oliver Stone on menestynyt ja hyvin tunnettu ohjaaja, jonka mestariteoksia ovat mm. Vietnamin sodan mielettömyydessä melskaava Platoon ja paatoksellisen tutkiva JFK, joka on eittämättä yksi maailman parhaista elokuvista koskaan. Aina psykedeelisestä ja loistavasta verimaratonista, Natural Born Killeristä, huonoon ja venytettyyn Aleksanteriin asti Stone on ollut kiistelty ohjaaja. Vaikka kunniakavalkadi on melkoinen, mahtuu silti väliin vielä muitakin loistavia elokuvia kuten Minä päivänä tahansa (Any Given Sunday), joka sijoittuu amerikkalaisen jalkapallon maailmaan, jota ohjaaja itsekin rakastaa.

Kuten yleensä, on tässäkin Stonen elokuvassa näyttelijäkaarti enemmän kuin kohdallaan. Pääroolissa höyryää, raivoaa ja omaa kadotettua elämäänsä etsii aina niin mahtipontisesti ja karismaattisesti näyttelevä Al Pacino, yksi todellisista suurista näyttelijöistä. Vaikka Pacino profiloituukin hyvin samankaltaisiin rooleihin, on miehessä silti puhtia ja tarmoa ottaa elokuvan kuin elokuvan langat käsiinsä ja pidellä niitä yhdessä kiinni Stonen kanssa. Tuloksena on mahtavan intensiivinen, äänillä ja kuvilla suorastaan leikkivä teos, joka pitää takamuksen penkissä kiinni älyttömän tehokkaasti, sillä harvoin on amerikkalainen jalkapallo tuntunut näin kiinnostavalta.

Pacinoa, ja koko Stonen elokuvaa, tukevat myös jämäkät sivu- ja pääroolit. Hollywoodin silloinen nouseva tähti, nyt jo myöhemmin Oscarilla palkittu, Jamie Foxx saa pelin juonesta kiinni niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Taustalla hymyilevät ja taklaavat LL Cool J, Lawrence Taylor ja Bill Bellamy tukevat muiden lukuisin sivuroolien ohella koko tarinaa tavalla, joka on monesta elokuvasta unohdettu. Kun mukaan iskeytyvät myös kohtuullisen uskottavan oloinen Dennis Quaid, tarkoituksellisen kanamainen Cameron Diaz ja näkymättömät sivuroolit tekevät Aaron Eckhart, James Woods ja Matthew Modine, niin paketti on ihan oikeasti kasassa.

Mikä tekee juuri tästä elokuvasta mahtavan? Yksinkertaisesti se, että se on äärimmäisen hiottu kokonaisuus, jossa jokainen osa-alue tukee toistaan. Tarina toimii aitojen NFL-joukkueiden puutteesta huolimatta täydellisesti ja yksi kaikkien aikojen parhaimmista soundtrackeista toimii sokaisevan hyvin mm. Mobyn ja ikivihreän 2Unlimitedin pauhatessa tunnelmaa ainakin kotisohvalla kattoon. Kun mukaan yhdistetään miltei nerokas kuvaus, tarkoin mietityt kuviot ja todellisen tekemisen tuntu, niin on pakko todeta Any Given Sundayn olevan ehkä paras koskaan tehty urheiluelokuva. Kun tämänkaltainen elokuva jättää jälkensä vielä yli viidennenkin katselukerran jälkeen niin, että täytyy välillä ihan jännittää, niin mitä tässä muutakaan voi sanailla kuin superlatiiveja? Any Given Sunday onkin niin peliä kuin sen moraaliakin tutkiskeleva syvä kumarrus lajille, jonka kunnian päiviä koetaan joka päivä kentällä, ei “pukujen” cocktail-kutsuilla vip-aitiossa.

  • 95%
    Elokuva - 95%
95%

Tiedot

Genret: draama
Kesto: 162 min
Ohjaaja: Oliver Stone
Pääosissa: Aaron Eckhart, Al Pacino, Andrew Bryniarski, Bill Bellamy, Cameron Diaz, Charlton Heston, Dennis Quaid, James Woods, Jamie Foxx, Jim Brown, Lawrence Taylor, LL Cool J, Matthew Modine
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1999

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments