elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Woody Allen on vuosien mittaan kehittynyt ohjaustöissään ja siirtynyt haistelemaan täysin uusia tuulia elokuvallisessa mielessä. Tämä on tuottanut pari varsin upeaa elokuvaa: jäätävän kylmän...

Woody Allen on vuosien mittaan kehittynyt ohjaustöissään ja siirtynyt haistelemaan täysin uusia tuulia elokuvallisessa mielessä. Tämä on tuottanut pari varsin upeaa elokuvaa: jäätävän kylmän ja jännittävän Match Pointin, sekä todelliseksi tragediaksi muovautuvan Cassandra’s Dreamin ja tuoreimmasta rakkausdraamasta, Vicky Cristina Barcelonasta, lohkesi jo sivuosassa loistavalle Penelope Cruzille Oscar, sekä kasa muita palkintoja. Eikä suotta, sillä Vicky Cristina Barcelona on erittäin vahva elokuva, joka yhdistää espanjalaisen tempperamentin amerikkalaiselta tuntuvaan rakkausdraamaan, joka soutaisi yksinään aivan liian syvillä vesillä. Onkin hyvä, että viimeinkin New Yorkin “hylänneen” Allenin elokuvat sijoittuvat Eurooppaan, sillä tämä on tuonut miehen ohjauksiin selkeää särmää ja sähäkkyyttä, jollaista on valehtelematta iloa katsella.

Ja mikäpä siinä katsellessa, kun Allen on saanut ohjaukseensa varsinaisen nipun huippunäyttelijöitä. Itse asiassa Allen ajatteli käsikirjoittaessaan elokuvaa uusiksi (Allen muutti elokuvan tapahtumapaikkoja San Franciscosta Espanjaan) pääosarooleihin nimenomaan Javier Bardemia, sekä Scarlett Johanssonia, jonka kanssa Allen tekee tällä kertaa jo kolmatta kertaa yhteistyötä. Bardemin ja Johanssonin lisäksi elokuvaan saatiin mukaan tarmonpesäksi osoittautuva Penelope Cruz, sekä näyttelijänuransa alkupuolella oleva Rebecca Hall.

Itse elokuva kertoo kahdesta ystävättärestä, Vickystä (Hall) ja Cristinasta (Johansson), jotka saapuvat kahdestaan Barcelonaan viettämään kesää. Tuloksena on kihloissa olevan Vickyn klassinen ihastuminen Bardemin esittämään taiteilijaan ja Johanssonin näyttelemän Cristinan seikkailunhalu samaista taiteilijaa kohtaan. Kun tunteet ja elämä heittelevät asioita sitten suuntaan jos toiseenkin, ja paikalle pöllähtää vielä äärettömän omistushaluinen ja tulinen espanjalaisneito (Cruz), niin rakkausdraama on koossa. Tosin nyt ei puhuta välttämättä mistään platonisen rakkauden ilmentymästä, vaan vahvasti tunteikkaasta ja ennen kaikkea impulsiivisesta ihmisten kohtaamisesta, jossa mitään ei säästellä.

Kaiken kaikkiaan Allen on kirjoittanut ja ohjannut Vicky Cristina Barcelonan taitavasti: elokuva ei ole kuin tasaisesti eteenpäin nakuttava konekivääri, vaan pikemminkin hetkittäin räiskyvä draama, joka vetää happea aika ajoin. Hallin ja Johanssonin ollessa keskipisteessä hieman harmaampia, astuu peliin (epäilemättä tarkoituksella) espanjalainen tempperamentti, josta tulee Bardemin ja Cruzin täydellinen show. Kummallakin näyttelijällä riittää nimittäin karismaa ja tunnetta, kun he heittäytyvät suhdesotkuunsa mukaan täysin rinnoin. Siinä sivussa Johansson sysätään tylysti ihmettelijän paikalle kun taas Hall miettii hahmonsa kanssa omia tunteitaan, jotka sanovat luonnollisesti yhtä sun toista.

Vicky Cristina Barcelona jatkaa Allenin upeaa Euroopassa kuvattujen elokuvien sarjaa, jossa perinteinen Allen-ympäristö on sysätty sivuun. Tälläkin kertaa elokuvan kamera viipyilee milloin missäkin tarjoten katsojalle upeata miljöötä, sekä tunteikkaita iltoja mm. espanjalaisen kitaran parissa. Allenin kolmio- tai oikeastaan nelikko-draamaa voikin hyvällä mielellä suositella illan parisuhde-elokuvaksi, sillä näin räiskyvään tunteenpaloon ei kovinkaan monessa jenkkituotannossa (ei tämäkään ole definitiivisesti yksin jenkkituotanto) päästä. Katsoja voikin vain toivoa, että Allen jatkaa vanhoilla päivillään valitsemallaan tiellä, sillä miehen taso on ollut viime vuosina todella hyvä.

  • Vicky Cristina Barcelona
4

Summary

Genret: draama,rakkaus
Kesto: 96 min
Ohjaaja: Woody Allen
Pääosissa: Javier Bardem,Penelope Cruz,Rebecca Hall,Scarlett Johansson
Valmistusmaa: Yhdysvallat,Espanja
Valmistusvuosi: 2008

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments