elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Elämme esiosien ja uudelleenfilmatisointien kulta-aikaa, joten ei ollut mitenkään yllättävää, että hieman huonosti menestyneen ja kuusi vuotta sitten ilmestyneen kymmenennen Star Trek-elokuvan jälkeen tämä... Star Trek

Elämme esiosien ja uudelleenfilmatisointien kulta-aikaa, joten ei ollut mitenkään yllättävää, että hieman huonosti menestyneen ja kuusi vuotta sitten ilmestyneen kymmenennen Star Trek-elokuvan jälkeen tämä yli 40-vuotinen saaga tultaisiin käynnistämään uudestaan täysin uudella konseptilla. Mutta kuinka näinkin kauan voimissaan ollutta franchisea voitaisiin uudistaa tavalla, joka palvelisi niin sarjan vanhimpia faneja, kuin myös sarjaa tuntemattomia uusia katsojia? Yhtälö onkin lähes mahdoton, ja tv-sarjojen ihmemies J.J.Abrams onkin lähtenyt yhdessä omien luottokäsikirjoittajiensa Roberto Orcin ja Alex Kurtzmanin kanssa sille kuuluisalle keskitielle, joka kuitenkin kallistuu kosiskelemaan enemmän suuria massoja, kuin sarjan vanhempia seuraajia.

Star Trekin vanhemmille faneille täytyykin näin heti arvostelun alkuun antaa siihen polttavimpaan kysymykseen vastaus: eli ottaako tämä elokuva paikkansa  saumattomasti siinä kuuluisassa Trek-jatkumossa? Ja vastaus: kaikesta yrityksestä huolimatta… Ei. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö tämä uusin Trek-elokuva olisi erittäin viihdyttävä avaruusseikkailu, josta myös sarjan vanhemmat fanit saavat ne omat kiksinsä. Eli vaikka tuntemamme Trek-universumi heittää ajoittain melkoista häränpyllyä elokuvan tiimellyksessä, niin Enterprisen alkuperäisen miehistön nuoremmat versiot toimivat tässä elokuvassa niin kuin se kuuluisa tauti.

Elokuva viliseekin hieman tuntemattomia näyttelijöitä suurelle yleisölle, ja tämä tekeekin tästä uudistetusta alkuperäisestä miehistöstä äärimmäisen uskottavan. Alkuperäisen sarjan ja elokuvien ydinkolmikko onkin roolitettu lähes täydellisesti. Chris Pine on ottanut kapteeni Kirkin paikan paremmin kuin hyvin, ja vaikka mies ei ladokkaan niitä kaikkia Shatnerin manööverejä heti ensimmäiseen kohtaukseen, on hänen eleensä ja olemuksensa niin Kirkmäisiä, että Shatner voi olla ylpeä omasta nuoremmasta versiostaan. Samoin Zachary “Sylar” Quinto on karistanut Heroes-hahmon harteiltaan ja on lähes yksi yhteen Leonard Nimoyn luoman hahmon kanssa, ja vaikka orginaali Spock tekeekin pienimuotoisen cameon tässä elokuvassa, ei se vie Quinton suorituksesta mitään pois, vaan päinvastoin täydentää Spockin luonnetta. Yllättävimpänä onnistumisena näen kuitenkin Leonard “Bones” McCoyn roolin Karl Urbanin vetämänä ja täytyy sanoa, että mies tekee varmasti heittämällä uransa parhaan suorituksen valkokankaalla paranoidina Enterprisen lääkärinä.

Kun myös Uhura, Scotty (aina loistava Simon Pegg), Sulu ja Chekov ovat viimeistä lukuunottamatta äärimmäisen uskottavia omissa rooleissaan, ei katsoja voi ainakaan roolituksesta napista. Roolituksen lisäksi elokuvan visuaalinen anti on suorastaan henkeäsalpaavan upeaa ja tietyt kuvalliset kikkailut näyttävät järkyttävän hyvältä. Milloinkaan ennen ei Star Trekissä olla nähty näin pulssia nostattavaa toimintaa, jota ei käytetä ainoastaan sen näyttävyyden takia, vaan se oikeasti vie tarinaa eteenpäin. Myös Enterprise on päivitetty nätisti, ja tämä tähtilaivaston lippulaiva saa arvoisensa vastuksen elokuvan pahisten, aikamatkaavien romulaanien toimesta, jota ilkikurinen ja paatoksellinen kapteeni Nero (Eric Bana) johtaa. Mutta tässä piilee myös se tämän elokuvan suurin sudenkuoppa. Elokuvaa kun on lähdetty tekemään ne kuuluisat dollarinkuvat silmissä, missä toiminta ja visuaalisuus tappavat sen trekmäisen juonen, jonka johdosta me vanhemmat fanit aikanaan kiinnostuimme tästä sarjasta. Muutaman henkilöhahmon historia suoraansanottuna peräraiskataan ja trek-jatkumolle tehdään varsinainen re-boot elokuvan alussa. Olisin niin halunnut nähdä sen “oikean” esiosan Kirkin seikkailuille, mutta nykyaikana Hollywoodin kaupallisuus sanelee elokuvien ehdot, ja meidän katsojien täytyy vain purra hammasta ja nauttia siitä mitä käteen jää.

Star Trek
  • 72%
    Elokuva - 72%
72%

Poiminta

Genret: toiminta,sci-fi,seikkailu
Kesto: 129 min
Ohjaaja: J. J. Abrams
Pääosissa: Zachary Quinto,Anton Yelchin,Bruce Greenwood,Chris Pine,Eric Bana,John Cho,Karl Urban,Leonard Nimoy,Simon Pegg,Zoe Saldana
Valmistusmaa: Yhdysvallat,Saksa
Valmistusvuosi: 2009

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments