elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Oscar-voittaja (tosin ei ohjauksesta…) Michel Gondryn työn laatu on ollut vuosien saatossa melko häilyväistä. Loistavan Eternal Sunshine of the Spotless Mind:n ohella mies on...

Oscar-voittaja (tosin ei ohjauksesta…) Michel Gondryn työn laatu on ollut vuosien saatossa melko häilyväistä. Loistavan Eternal Sunshine of the Spotless Mind:n ohella mies on ohjannut umpisurkean Human Naturen ja on näköjään väistämätön tosiasia, että mies osaa edelleen yllättää. Miksi? No siksi, että Gondryn käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, Be Kind Rewind, on oivallinen hyvänmielen komedia, jota jaksaa helposti katsoa uudemmankin kerran. Raikkaalta tuntuva idea on vaihtelua kaipaavalle mielelle jotain hienoa, kun Mos Def ja Jack Black nauhoittavat omia lyhyitä versioitaan kuuluisista elokuvista, kuten Ghostbusterista. Siitä syntyy ilmiö, joka jaksaa hymyilyttää helposti 102 minuuttia, vaikka räiskyviä nauruja elokuvasta on miltei turha hakea.

Itseasiassa Gondryn elokuva on karata käsistä jo heti alussa, sillä Blackin häröily ja magnetisoituminen viittaavat pahasti käynnistymässä olevaan kreisikomediaan. Katsojan yllätykseksi (ja onneksi) asia menee kuitenkin päinvastoin: kun Def ja Black alkavat tekemään uusia versioita menetetyistä elokuvista Melonie Diazin näyttelemän Alman tuella, alkaa tapahtua kummia. Tuntuu yhtäkkiä siltä, kuin katsoja katselisi aivan eri elokuvaa: Defin aavistuksen luuserimainen hahmo saa roppakaupalla itsevarmuutta ja ympärille kerääntyvä joukko nostaa elokuvan sympatiapisteitä. Katsojakin voi rentoutua, sillä kerrankin yhteen hiileen puhaltaminen saa aikaan valtaisan positiivisen reaktion niin kotisohvalla kuin elokuvassakin. Ja kun kaiken kruunaavat vielä rooleihinsa sopivat näyttelijät, on Gondryn elokuvassa voimaa.

Gondry tuntuukin antavan näyttelijöille tarpeeksi tilaa: Jack Blackin manööverit tuntuvat elokuvaan varsin onnistuneilta ja tarkoitukselliset ylilyönnitkin tuntuvat pitkästä aikaa oikeutetuilta. Mos Def puolestaan onnistuu omassa roolissaan hienosti ollen kokeneen Danny Gloverin oppi-poikana varsin osuva. Myös arvokkaasti vanheneva Glover onnistuu sivuroolissaan mainitsemisen arvoisesti, vaikkei Gondry kenties osaa ottaa veteraanista kaikkea mahdollista irti. Silti elokuvan sympaattisimmat ja herkimmät hetket koetaan Gloverin elävän tuntuisen hahmon kanssa.

Be Kind Rewind on videovuokraamon ja Anttilan hyllyssä piristävän erilainen komedia. Se ei ole nauruja alleviivaava tai konekiväärin tahdissa vitsejä nakuttava pierukomedia. Se ei myöskään tarjoile tunnettua action-tähteä hassussa roolissa, vaan keskittyy olemaan mahdollisimman yksinkertainen. Yksinkertaisuus tekeekin elokuvalle paljon hyvää: se tekee Gondryn elokuvasta aidosti välittävän ja sympaattisen kokonaisuuden, josta on vaikea keksiä mitään pahaa sanottavaa. Tämänkaltainen elokuva kun vain sattuu olemaan hyvää viihdettä, jonka avulla voi mukavasti rentoutua vaikkapa raskaan työpäivän päätteeksi.

  • 70%
    Be Kind Rewind - 70%
70%

Poiminta

Genret: komedia
Kesto: 102 min
Ohjaaja: Michel Gondry
Pääosissa: Danny Glover,Jack Black,Melonie Diaz,Mia Farrow,Mos Def
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2008

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments