elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Georgialaisen ohjaajan ja käsikirjoittajan Géla Babluanin ranskalais-georgialainen 13 tzameti on pienimuotoinen mutta perin onnistunut esimerkki neo-noirista, joka tuntuu elävän yllättäen jonkinlaista kulta-aikaa Euroopassa. Hyvä...

Georgialaisen ohjaajan ja käsikirjoittajan Géla Babluanin ranskalais-georgialainen 13 tzameti on pienimuotoinen mutta perin onnistunut esimerkki neo-noirista, joka tuntuu elävän yllättäen jonkinlaista kulta-aikaa Euroopassa. Hyvä niin, jos laatu pysyy näinkin korkeana.

Hyvin keskinkertaisena alkava kepeä mysteeri epäilyttäviin kuvioihin sekaantuvasta nuoresta Sebastianista (George Babluani) vakavoituu nopeasti ja kasvattaa intensiteettiään minuutti minuutilta. Se paljastuukin tehokkaaksi, hyvin kirjoitetuksi trilleriksi. Kun salaisuuden verhoja raotetaan ja kaamiva totuus tilanteen luonteesta viimein paljastuu onnettomalle päähenkilölle, myös katsoja hivuttautuu huomaamattaan eteenpäin tuolilla. Tai terästäytyy sohvalla löhöillessään. Heikkohermoisimmat pureskelevat kynsiään.

Pahin ongelma hyvin kuvatussa ja jälkimmäisellä puoliskolla tiukasti leikatussa elokuvassa on epäilemättä monien mielenkiinnon herpaannuttava hidastempoinen alku, joka toimii sitä paremmin, mitä vähemmän tietää itse jutun jujusta. Tai sitten se, ettei kyseinen juju tietenkään mullista maailmoja syvällisyydellään tai monipuolisuudellaan. Mutta kuinka se voisikaan? Joskus vain pitää olla tyytyväinen silloin, kun näkee kuinka ohjaajan pyrkimys psykologisesti raastavan tilanteen kuvaamiseen on toteutunut suunnitellusti. Se on lahjakkuutta ja oikein käytettynä sillä voi päästä pitkälle (tosin myös Babluanin tapauksessa se näyttää tarkoittavan Hollywoodia).

Noirin kohtalonomainen rakenne on niin ikään ymmärretty mallikkaasti. Kaikki rakentuu sen ympärille, että elokuvan maailmaa hallitsevat aivan muut voimat kuin päähenkilö ja hänen valintansa. Hän tuntuukin vain kulkeutuvan piinaavasta tilanteesta toiseen isojen tekijöiden pelinappulana – ja me seuraamme mukana painajaisen syventyessä. Elokuva on mustavalkoinen ja tämä ratkaisu on toimiva: se tuo vahvasti esille mielipuolisen pelon lannistamien ihmisten kasvojen pienimmätkin yksityiskohdat. Pääosanesittäjän lievää ilmeettömyyttä lukuunottamatta vakuuttavat näyttelijät todella näyttävät hetkittäin riivatuilta.

Aivan lopun antikliimaksia lukuunottamatta 13 tzameti pitää otteessaan sillä yhdellä koukullaankin, kunhan sille antaa vain mahdollisuuden. Ja jotenkin lämmittää, että katsojan saa vielä nykyäänkin pidättämään henkeään ilman rähinäkameraa ja epileptikot karkoittavaa leikkausta.

Lisäknoppina mainittakoon, että kirjoitushetkellä Babluani itse on ohjaamassa kovaa vauhtia Hollywood-remakea, jonka tarkoitus on näillä näkymin ilmestyä vuonna 2010. Tähtinä mm. Jason Statham, Mickey Rourke, öh, Ray Liotta ja… 50 Cent? Alkuperäisteoksen valossa ajatus näyttelijäkaartista ja sen tuomista muutoksista on melkoisen absurdi.

  • 70%
    13 tzameti - 70%
70%

Tiedot

Genret: draama,jännitys,rikos
Kesto: 86 min
Ohjaaja: Géla Babluani
Pääosissa: George Babluani
Valmistusmaa: Ranska
Valmistusvuosi: 2005

Sending
User Review
0 (0 votes)

Toni Saarinen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments