elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Beck-elokuvien aihealueet ovat hyvin usein olleet todella masentavia ja raakoja. Milloin Martin Beck on joutunut joukkoineen selvittämään silvottujen ruumiiden kohtaloita, irtileikattua naamaa tai sitten...

Beck-elokuvien aihealueet ovat hyvin usein olleet todella masentavia ja raakoja. Milloin Martin Beck on joutunut joukkoineen selvittämään silvottujen ruumiiden kohtaloita, irtileikattua naamaa tai sitten muuta tragediaa, niin tällä kertaa Harald Hamrellin elokuvassa, Beck -Tyttö maakellarissa (Beck: Flickan i jordkällaren), ollaan jo niin syvällä, että se aiheuttaa jo kovapintaisimmassakin katsojassa huokauksia. Samoihin huokauksiin ja masenteluun liittyvät myös Peter Haberin ja Mikael Persbrandtin näyttelemät tutut hahmot, kun ruotsalaisen metsän vanhasta kellarista löytyy nälkään kuollut pikkutyttö. Väistämätön tragedia on valmis, varsinkin kun juttuun liittyy iäkkään pariskunnan aikuinen, mutta kehitysvammainen poika, ja mökkiinsä murhattu mies.

Beck-elokuvissa on myös varsinaisen pääjuonen ohella ollut aina pieni sivujuoni, jonka kehittymistä jokaisessa elokuvassa seurataan. Sivujuonessa ollaan yleensä seurattu joko Beckin tai Gunvaldin yksityiselämän kehittymistä, eikä Tyttö maakellarissa ole siinä suhteessa mitenkään poikkeus. Tällä kertaa Beckin yksityiselämä syöksähtää väistämättä eteenpäin Lena Klingströmin (jota suomalainen Stina Rautelin näyttelee) palatessa takaisiin remmiin. Lenan, jolla oli jossain vaiheessa pieni suhteenpoikanen Beckin kanssa, palaaminen aiheuttaa Haberin näyttelemälle Beckille ilmiselvää vaivaantuneisuutta ja yleistä hämminkiä, varsinkin kun Gunvald heittää lusikkansa soppaan aavistuksen huvittuneena ja tyytyväisenä. Beckin ja Lenan vaikea “suhde” keventääkin jonkin verran elokuvan ahdistavaa ja painostavaa ilmapiiriä, jossa selvitellään erittäin isoa tragediaa kaikkinensa.

Kuten yleensä, Beck-elokuvien ruotsalaiset näyttelijät ovat varsin kovassa vedossa. Tietenkin plussaa voidaan antaa oletettua suuremmalle rahapanokselle, jonka ruotsalaiset pistävät elokuviinsa (verrattuna Suomi-produktioihin), mutta myös ehdottomasti näyttelijöiden ammattitaidolle, jotka tuovat uskottavuutta ja tarvittavaa vakavuutta rooleihinsa. Peter Haber onkin Beckin roolissa yhtä hyvä kuin aina ja pikkuhiljaa harmaantuva Mikael Persbrandt on silkkaa rautaa. Erityismaininnan ansaitsevat myös Tomas Köhler kehitysvammaisen miehen roolissa, sekä Ingvar Hirdwall, jonka naapurilöpinät ovat muuttuneet yhdeksi Beckin erityismausteeksi.

Tyttö maakellarissa ei ole lavastukseltaan tai tunnelmaltaan mitenkään poikkeuksellinen elokuva, sillä elokuva soljuu eteenpäin tutuksi tulleella kaavalla, jossa poliisit selvittävät vyyhtiä ja jossa tunteet ja teot aiheuttavat tragedioita. Tällä kertaa tilanne on kuitenkin se, että Hamrellin ohjaama elokuva saa jo eräänlaisia tunnepisteitä aiheensa vuoksi: viattoman ja avuttoman pikkutytön kuolema kun nyt vain sattuu koskettamaan enemmän kuin muut Beck-elokuvissa nähdyt tapaukset. Samaan tunteeseen yhtyvät myös näyttelijät ja elokuvasta huokuvan turhautuneisuuden ja masentuneisuuden voi miltei aistia. Jännittävää elokuvasta ei tällä kertaa tosin saada, muttei se ole edes tarpeen, kun elokuvan tarkoitus ei ole jännittää, vaan pikemminkin koskettaa. Tyttöä maakellarissa voisikin kutsua oikeamielisesti “jännitysdraamaksi”.

  • 80%
    Beck -Tyttö maakellarissa - 80%
80%

Poiminta

Genret: jännitys
Kesto: 85 min
Ohjaaja: Harald Hamrell
Pääosissa: Peter Haber,Mikael Persbrandt,Marie Göranzon,Stina Rautelin,Ingvar Hirdwall,Lars Amble,Marika Lindström,Tomas Köhler,Lena B. Eriksson,Viveca Jedholm
Valmistusmaa: Ruotsi
Valmistusvuosi: 2006

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments