elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Nyt kun Hollywoodissa vietetään supersankarielokuvien juhla-aikaa, ohjaaja Peter Berg päättää tehdä hieman erilaisen supersankarielokuvan, jolla ei ole minkäänlaista yhteyttä sarjakuvalehtiin. Ohjaaja Berg tuntuukin löytävän...

Nyt kun Hollywoodissa vietetään supersankarielokuvien juhla-aikaa, ohjaaja Peter Berg päättää tehdä hieman erilaisen supersankarielokuvan, jolla ei ole minkäänlaista yhteyttä sarjakuvalehtiin. Ohjaaja Berg tuntuukin löytävän tähän genreen uusia ja virkistäviä piirteitä ja on mielenkiintoista huomata kuinka hänen ohjaustyönsä ovat joka kerta täysin eri aihealueilta. Siinä missä Rundown oli viidakossa tapahtuvaa The Rockin pullistelu-hömppää, oli Kingdom aidosti koskettava kuvaus terrorismista ja sen seurauksista. Hancock naulaakin lopullisesti Bergin A-listan toimintaohjaajaksi, joka nyt siis näyttää saaneen myös tuotantoyhtiöiden luottamuksen taakseen.

Sen lisäksi että eletään supersankarielokuvien kulta-aikaa, eletään myös Will Smithin kulta-aikaa. Vaikka miehen töitten laatu vaihtelee kammottavasta loistavaan, ovat viimeaikaiset työt näyttäneet katsojille, että Bel-Airin prinssi kuuluu todellakin Hollywoodin parhaimmistoon. Jo “I am Legendissä” Smith oli liekeissä, mutta John Hancockin rooli sopii tälle miehelle kuin jäätelö kesään. Myös muu, tosin hieman kapea, näyttelijäkaarti hoitaa leiviskänsä ilman suurempia moitteita. Bateman on kuin tehty tällaiseen hieman nössön PR-miehen rooliin Ray Embreynä ja vaikka hänen roolinsa tarkoituksena onkin toimia jonkinlaisena komediallisena “side-kickinä”, nousee hän elokuvan loppua kohden hieman draamallisempaan rooliin. Samoin tekee Embreyn vaimoa näyttelevä Charlize Theron, jonka kauneus jaksaa aina vain ihmetyttää.

Elokuvan kantavana teemana toimii kuitenkin Hancockin hieman rosoinen ote sankarin hommiin, jossa lähes aina lääke on paljon pahempi kuin tauti. Samalla elokuva sisältää ehkäpä hieman kliseisen kasvutarinan, jonka seuraksena Hancockista yritetään leipoa parempi sankari Rayn toimesta. Ohjaaja Berg on kuitenkin onnistunut rytmittämään elokuvan juuri niin, että supersankaritoiminta ei vie ihan kaikkea huomiota ja katsoja ei pääse kyllästymään Hancockin ainaiseen törttöilyyn, sillä olisi ollut helvetin tylsää katsella puolitoista tuntia epäonnistuneita sankaritekoja. Elämäänsä kyllästyneen ja hieman sarkastisen Hancockin toimintaa kestääkin vain noin kolmasosan elokuvan alusta, ja vasta tämän jälkeen elokuva pääsee vauhtiin. Kun Los Angelesin kansa kyllästyy miljoonien vahinkoihin aina kun Hancock ottaa roistoja kiinni, niin Hancockin pelastama Ray keksiikin oivan keinon saada tämä alkoholisoitunut sankari kansan suosioon.

Vaikka Rayn keksimä idea on kliseisyydessään jo suorastaan naurettava, ei se häiritse niin paljoa kuin aluksi luulisi. Hancock siis talssii vapaaehtoisesti vankilaan ja jää odottamaan, että rikollisuuden kasvaessa hänen palveluksiaan jälleen kaivattaisiin. Rayn ja varsinkin hänen poikansa avustuksella Hancock kokeekin jonkinlaisen herätyksen ja muutaman viikon lusimisen jälkeen Los Angeles ei voi enää elää ilman omaa sankariaan ja uudistunut Hancock pamahtaakin estradille siistimpänä ja skarpimpana kuin koskaan. Kun kriisi on hoidettu, tulee katsojalle kummallinen fiilis, että tässäkö tämä nyt oli? Onneksi käsikirjoittajista löytyy jopa X-filesiä kirjoittanut Vince Gilligan, joten yllättäviä käänteitä ei tarvitse kauaa odottaa. Kun Hancock alkaakin selvittämään mistä hän on tullut ja kuinka kummassa hän on ainoa maailmassa, jolla on näitä voimia, alkaa tapahtua. Selviääkin, että kaikki päähenkilöt eivät olekaan aivan sitä mitä aluksi luultiin ja tämä todellakin nostaa tämän elokuvan pointseja suorastaan rytinällä.

Tosin ohjaaja Berg ei ole kuitenkaan mitään järisyttävää loppuratkaisua saanut aikaiseksi ja tuntuukin, että nyt mentiin sieltä mistä aita on matalin, mutta täytyy kuitenkin muistaa, että tämän on lähes koko perheelle suunnattu toimintakomedia, joten loppuratkaisu oli vähintäänkin siinä suhteessa tyydyttävä. Ja vaikka jatko-osalle jätetäänkin portti auki, en jaksa uskoa, että Smith, Theron tai Berg lähtee tälle jatkoa tekemään, sillä tämä vitsi toimii vain kerran. Teatterista poistuttaessa tuleekin fiilis, että Hollywood jaksoi jälleen yllättää yhdellä hieman erilaisella supersankarielokuvalla, joka ainakin näin allekirjoittaneelle toimi odotettua paremmin. Myös tähän elokuvaan käytetyt 150 miljoonaa dollaria eivät todellakaan menneet hukkaan, sillä tehosteet olivat todellakin parasta A-ryhmää.

3.5

Summary

Genret: draama,fantasia,komedia,toiminta
Kesto: 94 min
Ohjaaja: Peter Berg
Pääosissa: Will Smith,Charlize Theron,Jason Bateman,Jae Head
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2008

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments