elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Karvan alle kolme vuotta sitten otin arvosteltavaksi Beck-televisiosarjan episodeja, joita voidaan yksistään pitää pituutensa takia omina elokuvinaan. Muutama vuosi sitten ehdinkin arvostella kahdeksan tämänkaltaista...

Karvan alle kolme vuotta sitten otin arvosteltavaksi Beck-televisiosarjan episodeja, joita voidaan yksistään pitää pituutensa takia omina elokuvinaan. Muutama vuosi sitten ehdinkin arvostella kahdeksan tämänkaltaista elokuvaa ja nyt, vuoden 2008 kynnyksellä, on aika aloittaa Beck-elokuvien putki uudestaan. Kaikkein luonnollisinta on aloittaa ensimmäisestä ja vuonna 1997 valmistuneesta Beck-elokuvasta, Pelle Sethin ohjaamasta “Beckistä”.

Ensimmäinen Beck-elokuva esittelee katsojalle oikeastaan elokuvan päähahmon, Peter Haberin näyttelemän, Beckin sekä häneen liittyvät ihmiset aina naukkua tarjoavaa naapuria (Ingvar Hirdwall) myöten. Taustalla on tietenkin jälleen murha ja erityisen raskaasta aiheestaan huolimatta ensimmäinen Beck-elokuva onnistuu olemaan melkoisen jännittävä. Onkin hienoa huomata, että jo kymmenisen vuotta jatkunut jännityselokuvien putki on onnistunut jo ensimmäisessä osassaan. Ylipäätäänkin Beckit edustavat suomalaisen Raid-sarjan (ja miksei Kylmäverisesti sinun-sarjan) ohella parasta Pohjoismaista osaamista jännityselokuvien saralla. Beckit ovatkin ruotsalaisten osoitus siitä, kuinka jännittäviä elokuvia voidaan tehdä hyvän tarinan ja karismaattisten näyttelijöiden turvin jopa pitkäksi putkeksi asti.

Beckin kantavina voimina ovat aina olleet hyvät näyttelijät osuvissa päärooleissa. Beck-sarjan ensimmäinen osa ei ole tästä minkäänlainen poikkeus, sillä Beckiä näyttelevä Peter Haber onnistuu roolissaan erinomaisesti. Haberin näyttelemä Beck onkin työssään oiva poliisi, mutta kotiasioissa pikemminkin ressukka, joka ei tiedä, mitä pitäisi tehdä mm. itsenäistyvän tyttären, Ingerin (Rebecka Hemse), kanssa. Toinen Beck-elokuvien kulmakivistä, Mikael Persbrandt, tekee myös osuvan debyyttinsä: tosin mies ei ole vielä ihan myöhempien Beckien iskussa, mutta kuitenkin Ruotsin karismaattisimpiin näyttelijöihin lukeutuva Persbrandt tekee tyylilleen uskollista työtä kovanaamaisena poliisina. Muutenkin Haberin ja Persbrandtin muodostama parivaljakko on klassinen “hyvä poliisi – paha poliisi”, joka saa elokuvaan omaa muulta lainattua lisäänsä.

Myös elokuvan muut näyttelijät ovat kohtuullisessa vedossa. Beckin pomoa ja samalla oman talon sisältä tulevaa vihamiestä näyttelevä Per Morberg on roolissaan sopivan niljakas ja ärsyttävä sekä murharyhmän kolmannen lenkin muodostava Stina Rautelin vielä sopivan “tytötelty” tapaus varsinkin Persbrandtin toimesta. Muutenkin koko elokuvaa leimaa näyttelijöiden sopiva omistautuminen itse asialle; tunnelatauksetkin ovat sopivan hillittyjä ja toisaalta taas sopivissa mittasuhteissa purkautuvia tapahtumia.

Pelle Sethin ohjaama elokuva on hyvä aloitus Beck-elokuvien sarjalle. Se ei missään nimessä ole Beck-elokuvien parhaimmistoa, mutta se on juuri sopiva aloitus koko näyttelijäkatraan esittäytymiselle ja jännitykselle, joka kumpuaa ruotsalaisesta lintukodosta ulos isolla paineella. Kun samaan syssyyn lasketaan Beckin omat hermopaineet kotiasioissa, niin elokuva muuttuukin lopulta sinne tänne rönsyileväksi, mutta jotenkin aidon tuntuiseksi elämykseksi, jonka pystyy helposti katsomaan toisenkin kerran tarvittaessa.

  • 70%
    Beck - 70%
70%

Poiminta

Genret: jännitys
Kesto: 94 min
Ohjaaja: Pelle Seth
Pääosissa: Peter Haber,Mikael Persbrandt,Figge Norling,Stina Rautelin,Niklas Falk,Ingvar Hirdwall,Rebecka Hemse,Per Morberg
Valmistusmaa: Ruotsi
Valmistusvuosi: 1997

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
16 years ago

Ei sulla oo parempaakaan tekemistä jouluaattona kuin arvostelujen kyhääminen?

Samu
Samu
16 years ago

Nelonen näyttää näemmä 2236it nyt kevään ja kesän (?) 2008 aikana.Mutta milloin 2236 -leffat tulivat ed. kerran telkusta? Mia on hämärä kuva siitä, että joskus vuosituhannen alkupuolella olen näitä MTV3:lla katsellut (?)

Anonymous
Anonymous
16 years ago

2236ejä tuli viimeksi muistaakseni MTV3:lta ja vuosi oli 2005. Tosin TV1000 Nordic -kanavalla on nähty myös 2236-elokuvia ihan tänä vuonnakin.

Naapuri
Naapuri
16 years ago

Loistavaa että arvioit perusteellisesti 2236it. Itse hankin 2236 de lux boxin. Lisää arvosteluita vaan…

Anonymous
Anonymous
16 years ago

Odottelin siinä jouluruokaa. Onko jouluaattona muka jotain tekemistäkin?

Anonymous
Anonymous
16 years ago

Ettekö te muutenkin viettäneet talvipäivän seisausta joulun sijaan?